Näin valmistelet pientalon talven varalle – 10 vinkkiä!

Talo
Talvi tulee, oletko valmis? Lue tästä mitä pientalossa kannattaa tehdä talvea odotellessa.

Tästä on talon töissä hyvä lähdetä liikkeelle, kun talvi on tulossa.

1. Omenasato ei ole ollut tänä vuonna kaikin paikoin runsas, joten kaikki omenat kannattaa ottaa talteen. Kotimaisista omenoista saa ihanaa sosetta ja mehua, sipulin ja chilin kanssa chutneya. Ja omenia pitää nyt syödä suoraan puusta. Kohta olemme taas osto-omenien varassa.

2. Kaikkia pudonneita lehtiä ei kannata haravoida ja laittaa kompostiin. Lehdet voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, joka lannoittaa nurmikkoa.

3. Jos ruohonleikkuriin jää talveksi bensaa, on bensatankkiin hyvä laittaa polttoaineen lisäainetta parantamaan säilyvyyttä. Se suojaa tulppia ja helpottaa käynnistystä keväällä. Myös erityinne pienmoottoribensiini ajaa saman asian.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. On aika siirtää pelargoniat viileään varastoon ja kerätä lopuistakin kesäkukista siemenet talteen. Nyt myös otetaan kukkineiden daalioiden mukulat ruukuista tai kukkapenkistä, annetaan kuivua ja laitetaan talvivarastoon ensi vuotta odottamaan.

5. Puutarhassa ei tarkene enää istuskella, joten kalusteet voi siirtää talviteloilleen. Rikkinäiset surutta jäteasemalle, ehjät putsataan ja varastoidaan mieluiten sisälle tai sitten kunnon pressujen alle lumelta suojaan.

6. Vesisaavit voi jo tyhjentää ja laittaa kumollaan talvisuojaan. Kukkaruukkujen tyhjennys on myös ajankohtaista. Jäätyneistä ruukuista ei saa multaa pois, ja ne voivat pakkasella särkyä. Puhtaat ruukut talvehtivat ylösalaisin vaikka ulkovaraston räystään alla puuritilöiden päällä, jos niille ei ole sisällä varastossa tilaa.

7. Kun kaikki lehdet ovat varisseet puista, pitää putsata rännit, jotka ovat taatusti lehtiä täynnä. Jos ränneihin jää lehtiä, ne jäätyvät ja menevät rikki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

8. Kiipeä katolle ja tarkista, ovatko lumiesteet kunnossa ja katto ehjä. Viat on helpompi korjata syksyllä kuin paukkupakkasilla.

9. Miten on polttopuiden laita? Kiireellä tilaamaan, jos puita ei ole koko talvea varten. Ja öljylämmittäjä, onko lämmitysöljyä tarpeeksi?

10. Ulkovaloja ei ole koskaan liikaa. Ensiapu lisääntyvään pimeyteen ovat erilaiset lyhdyt.

MAINOS
MAINOS LOPPUU