MAINOS

Valoa, valoa ja lisää valoa – tulppaanien hoito

PihaSisustus

Joulukukat eivät ole kertakäyttötavaraa – lue kuinka nautit kukkaloistosta pidempään! Oikeanlaisen kasvivalon merkitys taimikasvatuksessa. Näillä puutarhurin vinkeillä tulppaaneille pitkää ikää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Oikein hyvää ja kasvurikasta tätä vuotta sinulle hyvä puutarhaystäväni! Täällä puutarhalla kevään voi jo aistia ihan konkreettisestikin. Ensimmäisiä kylvöjä tehdään, emokasveja herätellään kasvilamppujen alla ja loputkin viljelysuunnitelmat varmistuvat hiljalleen. Tässä tekstissä saat vinkkejä, joiden avulla tulppaanien hoito sujuu!

Tulppaanien hoito

Tulppanien hoito – lue vinkit!

Lumet alas!

Viikolla koko Suomea ryöpyttänyt lumimyrsky kinosti suojaa ja painavaa lunta vaarallisen paljon. Etenkin hennompien kasvihuoneiden ja varastojen katoilta kannattaa käydä lumet pudottamassa alas. Samoin mahdollisesti heikompien puiden ja pensaiden oksille kertynyt lumi kannattaa käydä varistelemassa pois, etteivät oksat suotta repeydy lumen painon alla.

Joulukukkien jatkot

Joulukukat eivät tosiaan ole kertakäyttöisiä, vaan monet niistä saa jatkaa kasvuaan ja ilahduttaa vielä uudestaan tai pitkään. Hyasinteista olen katkonut kukkavarret pois ja vienyt ne kellariin ja valeistuttanut ne hiekansekaiseen multaan. Siellä ne saa olla kevääseen ja istuttelen ne sitten maahan. Maakellarissa ei tarvitsisi varmaan edes valeistuttaa vaan kosteus olisi sen verran hyvä, että säilyisivät siellä ihan sellaisenakin.

Amarylliksistä olen katkonut vain kuihtuneet kukka-aihiot ja antanut niiden kasvattaa lehtiä omaan tahtiin. Hiukan lannoitetta olen myös antanut, sillä nyt ne alkaa kerätä voimia seuraavaa kukintaa varten. Koko kevään ja kesän kasvattelen niitä kuin viherkasveja ja elokuussa nostan ne huilaamaan viileään. Melkeinpä nuo muut joulukukat saakin sitten kasvaa sisällä – osa luonnonvalossa, osa ledien alla. Osan olen jo purkanut pois koreista ja istuttanut uusiin ruukkuihin, osa on (vielä) koreissaan, kun en ole raaskinut pois nostaa, koristeet olen vain purkanut.

Tiesitkö, että oikealla hoidolla tuplaat tulppaanin maljakkoiän?

Eikä se ole edes vaikeaa! Pari perusjuttua kun tekee, niin johan kestää kauan.

  • Tulppaanit myydään nykyään paljon kuiviltaan, joten niiden tuoreutta ei ole aina niin helppo päätellä. Kysy myyjältä koska ja mistä tulppaanit ovat tulleet. Hyväksy vain korkeintaan pari-kolme päivää vanhat ja lähellä tuotetut kotimaiset tulppaanit. Tämä on ensimmäinen edellytys onnistuneeseen lopputulokseen.
  • Leikkaa veitsellä (ei saksilla) pari senttiä varsista pois ja anna kimpun imeä puhdasta vettä pitäen se vielä muovikääreessä tunnin verran. Näin varret napakoituvat ja kestävät ilman käärettä sen jälkeen ryhdikkäinä.
  • Vesi kannattaa vaihtaa pari kertaa viikossa. Käytäthän viileää ja puhdasta vettä. Samalla kannattaa leikata (taas veitsellä, ei saksilla) pieni pätkä vartta poikki. Näin varret saavat uuden imupinnan, josta vesi imeytyy hyvin.
  • Pidä kimppu mahdollisimman viileässä, etenkin silloin kun et sitä katsele esim. yöksi nosta maljakko viileään – se tuo paljon lisäpäiviä sen loistoon!

Ja muuta ei sitten tarvitakaan! Näillä neuvoilla kimppu pärjää helposti viikon, joskus pidempäänkin.

Tulppaanien hoito vaatii valoa, valoa ja valoa

Vaikka poikkeuksellisen pimeät ja auringottomat ajat ovatkin olleet vallalla, niin siltikin karu totuus on se, että kasvit tarvitsisivat enemmän valoa, kuin mitä sitä aurinkoisenakaan päivänä on nyt saatavilla. Riittävä valo takaa, että tulppaanien hoito onnistuu leikiten.

Kun ajatellaan tätä aikaa ja tulevaa kasvukauden alkua, niin mehän voimme käytännössä hallita kaikkia muita perusasioita paitsi valoa suhteellisen helposti. Oikea kylvöaika, oikea multa, kastelu, kosteus, lämpötila, jne. Nuo kaikki pystytään hallitsemaan yleensä hyvin, mutta se ehkä kaikkein ratkaisevin asia, kaiken elämän perusta, valo, on se mistä tingitään. Liian vähässä (tai vääränlaisessa) valossa taimet venyy, kuihtuu, kuolee, juurtuu huonosti ja katkeilee. Vaikka niissä tai olosuhteissa ei muuten yhtään mitään vikaa olisikaan. Ja kun ne saavat kunnolla ja oikeanlaista valoa, niin lopputuloksena on napakat, terveet, elinvoimiset ja satoisat taimet.

Eli jos suunnitelmissasi on kylvöjä tai pistokkaiden kasvatusta nyt – maaliskuun puolivälin välillä, niin huolehdithan näille pienille riittävästi ja kunnollista valoa. Ne kyllä palkitsee sinut sitten onnistuneella kasvulla ja komeilla taimilla.

Jaksan tästä valoasiasta paasata varmaan kohta jo kyllästymiseen asti. Vaan hyvän asian puolesta jaksan sitä tehdä ja kun tiedän miten mullistava juttu tämä nykyään on, niin en vain voi olla siitä kertomatta ja suosittelematta. Ja toivottavasti sinäkin valaiset muita kotikasvattajia onnistumisen tielle. 

Tulppaanien hoito

Tämän minun (ja aika monen muunkin + ammattitarhureiden) suosituksen ansainnut led-lamppu ja kätevän johdon ripustuslenkillä saat siis täältä.

Ps. Mistään muualta et tätä lamppua saa, ellet ole ammattipuutarhuri. Minä kun olen taannut Philpsille tämän lampun oikean käytön meidän puolesta.

Ihanan talvista loppu viikkoa sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivottaa mullantuoksun tuntien ja ensimmäisten uusien versojen pilkahdukseen haltioitunut puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulukukat joulukukka joulukukkien hoito kasvilamppu kevätkylvö kylvö led-kasvivalo tulppaaneja


Lisää samasta aiheesta