↑ Levyn paksuus on 1,5 mm ja profiilin korkeus 24 mm. Vakiopituudet metrin välein 2–6 metriä, erikoispituudet tilauksesta. 

Valokatteet ovat yleensä suorakaiteen muotoisia levyjä, joista rakennetaan pulpetti-, harja- ja aumakattoja tai seinärakennelmia. Ne sopivat myös kaareviin rakenteisiin. Valokate sopii myös parvekkeille ja siitä voi lisäksi rakentaa katon tai seinät esimerkiksi varastoihin, auto- tai pyöräsuojiin.

Selvitä lupa-asiat

Aloita suunnittelu kuntasi rakennusvalvonnasta. Selvitä, tarvitsetko toimenpide- tai rakennusluvan.

Valokatteita valmistetaan PVC:stä, akryylistä ja polykarbonaatista sekä HD-polyeteenistä. Materiaalin valintaan vaikuttavat muun muassa ulkonäkö ja käyttötarkoitus.

Jos haluat valokatteen näyttävän sileäpintaiselta, valintasi on polykarbonaatista valmistettu monikerroslevy. PVC:stä ja akryylistä valmistetuissa valokatteissa on pintakuviointia, ja niiden profiili on aaltomainen tai kantikas trapetsi.

Aalto- ja trapetsikatteet sopivat kylmän tilan katteeksi, mutta jos haluat tilasta lämpimän tai puolilämpimän, valokatteen on oltava polykarbonaatista valmistettua monikerroslevyä, joka eristää lämpöä.

Ennen kuin tilaat valokatteen, selvitä, mitä vaatimuksia valitsemasi materiaali asettaa rakenteelle. Millaiset tukirakenteet tarvitaan valokatteen alle? Esimerkiksi väliruoteiden etäisyys toisistaan tulee mitoittaa aina valokatteen mukaan, jottei suojalumi paina valokatetta notkolle.

Pyydä laskenta-apua valmistajalta tai myyjältä. Valokatteen takuu ei ole voimassa, jos rakenteita ei ole tehty riittävän tukeviksi.

Mistä hinta koostuu?

Valokatteen hintaan vaikuttavat muun muassa materiaalin kestävyys ja ainevahvuus. Nyrkkisääntö on mitä paksumpi, sitä kalliimpi. Kallein materiaali polykarbonaatti on myös iskunkestävin.Valokatteiden neliöhinnat vaihtelevat alle kymmenestä eurosta yli 60 euroon. PVC-muovista valmistetut valokatteet ovat edullisimpia. Niitä saa halvimmillaan alle kymmenellä eurolla. Akryylilevyt maksavat kymmenestä eurosta ylöspäin.

Polykarbonaatista valmistettujen monikennolevyjen neliöhinta voi olla viisinkertainen halvimpiin PVC-valokatteisiin verrattuna. Polykarbonaattilevyjen hintaa nostaa osaltaan se, että asennuksessa tarvitaan enemmän väli- ja päätylistoja kuin muilla materiaaleilla.

Ohutta PVC-valokatetta ei kannata sijoittaa paikkaan, jossa valokatteen päälle voi pudota puunoksia tai lumikuormia. 

Valmistajat myöntävät valokatteille 5–10 vuoden takuun. Takuu käsittää yleensä valmistus- ja raaka-ainevirheet, mutta se voi koskea myös särkymättömyyttä, valonläpäisevyyttä sekä mitta- ja muotopysyvyyttä. Takuu voi olla rajoitettu siten, että mahdollisen korvauksen suuruus pienenee takuuajan lähestyessä loppuaan.

Valokatteita on erivärisiä. Kirkkaan lisäksi valittavana on esimerkiksi savunharmaa, valkoinen tai pronssinsävy. Kirkkaat levyt päästävät luonnollisesti eniten valoa lävitseen.

Valokate voi olla suojattu auringonvalolta läpikotaisin tai UV-suoja voi olla vain levyn ulkopinnassa. Tarkista siinä tapauksessa asennusvaiheessa, että suojattu pinta tulee ulospäin.