Kodin valaistuksen voi nykyään rakentaa vetämättä kiinteitä johtoja jokaiselle valokytkimelle. Johdoton valonohjausjärjestelmä tuo uusia mahdollisuuksia niin saneeraajalle kuin uudisrakentajalle.
Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat maahantuojien
 
Johdottomasti ohjattava vastaanotin sopii helposti esimerkiksi kattoon sijoitettuun valaisinkojerasiaan
Johdottomasti ohjattava vastaanotin sopii helposti esimerkiksi kattoon sijoitettuun valaisinkojerasiaan.

Kodin valaistusta ja valokatkaisimien paikkoja suunniteltaessa yritetään löytää kompromissi, joka toimii mahdollisimman hyvin eri kalustus- ja sisustusvaihtoehtojen kanssa. Katkaisimien ja rakenteisiin tai pintaan asennettavien sähköjohtojen sijoittelussa onkin haastetta: jo suunnitteluvaiheessa pitäisi ottaa huomioon rakennuksen elinkaaren aikaiset muutostarpeet.

 
Kiinteästi asennettavien valokytkimien ja niiden vaatimien johtojen rinnalle on jo muutaman vuoden ollut tarjolla johdoton valonohjausjärjestelmä. Kysymys on tutun tekniikan uudesta sovelluksesta. Autojen kauko-ohjattava keskuslukitus on tunnetuin esimerkki samasta toimintaperiaatteesta.
 
Keslohirsitalossa johdottomat katkaisimet on kiinnitetty hirren päähän ruuveilla ja tiilimuuriin kaksipuolisella tarralla.
Kelohirsitalossa johdottomat katkaisimet on kiinnitetty vaivattomasti hirren päähän ruuveilla ja tiilimuuriin kaksipuolisella tarralla.

Taajuudet johtojen tilalle

Johdoton valonohjausjärjestelmä rakentuu radiotaajuuksilla toimivista sähköasennustarvikkeista. Seinään asennettavat johdottomat valokatkaisimet ovat kauko-ohjaimia, joilla ohjataan uppoasennettuja tai välipistoketyyppisiä, pistorasiaan asennettavia vastaanottimia. Valot sytytetään ja sammutetaan siis perinteisen valokytkimen näköisillä katkaisimilla käyttäjän kannalta samalla tavalla kuin ennenkin. Tosin johdottomuus mahdollistaa valojen ohjauksen myös käsikaukosäätimellä.
 
Johdottomalla järjestelmällä esimerkiksi suureen huoneeseen voi lisätä uusia valokatkaisimia eri seinille. Niitä voi myös siirrellä kalustuksen mukaan, jos vaikka uusi korkea kaappi osoittautuu niin leveäksi, että se uhkaa peittää katkaisimen. Katkaisimia voi siirrellä myös asukkaiden vaihtuessa.
 
Kun johdotonta valonohjausjärjestelmää ryhdytään hankkimaan, tarvitaan asentajan ja sähkösuunnittelijan ammattitaitoa, mutta kun radiotaajuudella toimivat uppoasennettavat vastaanottimet on kytketty paikoilleen, kuka tahansa voi siirtää tai lisätä katkaisimia tarpeen mukaan – ne kiinnitetään seinään yksinkertaisesti joko tarroilla tai ruuveilla.
 
Johdoton valonohjausjärjestelmä sopii myös ulkovalaistukseen
Pääasiassa kuiviin sisätiloihin tarkoitetulla johdottomalla järjestelmällä voi ohjata myös ulkovalaistusta, kun vastaanottimet asennetaan sisätiloihin, mistä syöttöjohdot ulkovaloille useimmiten viedään. Myös kosteiden tilojen, kuten saunan tai pesuhuoneen valokatkaisimien sijoittaminen on helpompaa ja turvallisempaa kuin perinteisellä menetelmällä, koska seinien höyrysulkuja ei tarvitse rikkoa samalla tavalla kuin uppoasennettavia johdollisia valokytkimiä asennettaessa.
 
Vastaanottimien asentamisessa kosteisiin tiloihin on kuitenkin rajoituksia, joten silloinkin tarvitaan suunnitteluvaiheessa ammattilaista. Myös suuritehoisten loistelamppuryhmien johdoton ohjaus vaatii ammattilaisen. Johdoton järjestelmä sopii 230 V:n halogeenienkin ohjaamiseen, jos niissä ei ole omaa muuntajaa. Myös 12 V:n halogeeneille on tarjolla oma himmenninmuuntaja.
 
Pistorasiaan asennettavien kytkimien avulla myös pöytä- tai jalkavalaisimia ja vitriinien valoja voidaan ohjata johdottomasti joko seinäkatkaisimella tai käsikauko- ohjaimella. Tiloissa, joihin tullaan usein kädet täynnä kantamuksia, kuten autotallissa, varastossa tai vaatehuoneessa, voidaan valojen kytkeytymistä ohjata myös johdottomalla liiketunnistimella.
Perinteisestä johdotuksesta ei kuitenkaan voida kokonaan luopua. Johdot joudutaan edelleen vetämään jokaiseen pisteeseen, jossa sähköä kulutetaan eli valaisimille ja pistorasioille.
 
Vastaanotin sopii myös kalvorasiaan
Vastaanotin sopii myös kalvorasiaan.

Johdoton tekniikka tuo säästöä

Kun saneerauskohteeseen valitaan johdoton valonohjausjärjestelmä, säästöä syntyy seinämateriaalista riippuen seinää kohden 200–500 euroa, laskee yksi järjestelmien maahantuojista, Rele ja Ratas Oy:n Heikki Siitonen. Säästöä ei kerry niinkään sähköasennusurakasta, vaan muista töistä, jotka täytyy tehdä sähköjohtojen ”piilottamiseksi”.
 
Laskelma perustuu siihen, että johtojen asentaminen piiloon vaatii monta ylimääräistä työvaihetta: levyseinä pitää purkaa ja mahdollisesti koolata uudelleen, ja katkaisimille pitää vetää putket ja johdot. Kiviseinä täytyy piikata, urat pitää täyttää ja tasoittaa ja seinä maalata tai tapetoida. Hirsiseinään uusia johtoja on lähes mahdoton saada siististi. Lisäksi sähköasentaja ja timpuri joutuvat odottelemaan toistensa työvaiheiden valmistumista päästäkseen jatkamaan omaa tehtäväänsä.
 
Esimerkkikuvat toimitti Suomelalle Rele ja Ratas, mutta johdottomia valonohjausjärjestelmiä tuovat maahan myös T. Stenbacka ja Artisan Rinaldo.