Estä eksyminen – katso ohjeet

Sisustus

Eksyminen on vältettävissä, kun muistaa varustautua oikein ja ilmoittaa reitistään etukäteen jollekin toiselle. Kesällä eksymiset lisääntyvät. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kesällä riski eksyä on monella suomalaisella tavanomaista suurempi. Eksyminen on yleisintä marjastus- ja sienestyskauden alkaessa loppukesästä.

– Marjastamisen ja sienestämisen lisäksi ihmiset liikkuvat muutenkin kesällä enemmän, Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Heikki Väätämöinen sanoo. – Erityisesti muistisairailla eksymisen riski kasvaa, kun kesäkeli houkuttelee kaikkia ulos ja liikkeelle. Myös lapset eksyvät lomareissulla ja vieraassa ympäristössä helposti.

Estä eksyminen – valmistaudu, varustaudu ja ole huolellinen

  1. Parhaiten eksymisen välttää, kun suuntaa tuttuihin maisemiin, joissa liikkuu muutenkin.
  2. Tärkeää on myös ilmoittaa etukäteen perheenjäsenelle tai vaikkapa majoituspaikan henkilökunnalle, minne on menossa ja milloin suunnittelee palaavansa takaisin. Eksymisen sattuessa tieto nopeuttaa etsinnän aloittamista ja etsintöjen kohdentamista oikealle alueelle.
  3. Kesällä eksynyttä uhkaa lämpöuupuminen. Siksi vesipullon on oltava aina mukana.
  4. Metsään on hyvä ottaa myös reppu, johon pakkaa kartan ja kompassin, pienen ensiapupakkauksen sekä tulitikut.
  5. Vaatteiden ja marjastusämpärin kannattaa olla kirkkaan värisiä, jotta ne erottuvat maastosta.

Jos eksyt, pysy rauhallisena

Heikki Väätämöinen korostaa, että eksynyttä tullaan kyllä etsimään ennemmin tai myöhemmin.

  • Jos eksyt, ei kannata lähteä vaeltamaan päättömästi, vaan istua alas ja odottaa, että joku tulee hakemaan. Kadonnutta lähdetään kyllä etsimään.
  • Teknologiastakin voi olla apua: mukaan metsäreissulle kannattaa ottaa ladattu älypuhelin tai GPS-vastaanotin, joka neuvoo tarvittaessa takaisin lähtöpaikkaan. Lähtiessä on tärkeää varmistaa, että laitteen akku on ladattu ja käyttö tuttua.

Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on tämän vuoden aikana ollut mukana reilussa 50 kadonneen ihmisen etsinnässä. Heikki Väätämöinen arvioi, että aiempien vuosien kokemuksen perusteella heinäkuun alussa koko vuoden eksymisistä on tapahtunut noin kolmannes.

 

Lisätietoa: www.punainenristi.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

eksyminen vapaaehtoinen pelastuspalvelu


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: