Ulkovalaistus

Energiansäästölamppujen tuottaman valon määrän eli valovirran mittari on lumen. Lumen kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Hehkulampuista tutuksi tullut watti kertoo lampun sähkönkulutuksesta, mutta ei sen tuottaman valon määrästä. Olemme kokemuksen kautta oppineet, millaista valon määrää tietty wattiluku vastaa.

Talvi ja erityisesti joulu on valon juhlaa, mutta pettymyksiä välttääkseen kannattaa energiansäästö- ja led-lampun pakkauksesta katsoa wattien sijaan lumen-arvo. Nyt jo markkinoilta poistunutta 100 watin hehkulampun valon määrää vastaa energiansäästölamppu, jonka valovirta eli lumen-arvo on vähintään 1400 lm. Vastaavasti 40 watin hehkulamppua vastaa 430 lm energiansäästölamppu ja 60 watin hehkulamppua vähintään 710 lm energiansäästölamppu.

Wattien ja lumenien vastaavuudet löytyvät lampputiedon sivuilta >

Lämmin vai kylmä valo? Kelvin kertoo

Hehkulamppujen poistumisen myötä on syytä tutustua myös toiseen uuteen mittayksikköön, kelviniin (K), joka kertoo värilämpötilasta. Nykyisin lamppupakkauksissa on värilämpötilaa kuvattu myös sanallisesti. Yleisimmin on saatavilla ainakin lämpimän valkoista (warm white) tai neutraalin valkoista (cool white) valoa antavia lamppuja. Kelvineiksi muutettuna lämpimän valkoisen lampun värilämpötila on 2 700 K. Se vastaa suunnilleen hehkulampun hieman kellertävää valoa. Neutraalin valkoisen lampun värilämpötila on 4 000 K ja valo on väriltään selvästi valkoisempaa, lähes sinertävää.

Lisää lamppujen värilämpötiloista >


Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 37 työntekijää ja sen liikevaihto on 5,1 miljoonaa euroa (2008). www.motiva.fi