MAINOS

Vältä hirvieläinkolari – katso ohjeet ja hidastettu video peurakolarista

Sisustus

Hirvieläinkolari sattuu useimmin syksyn ja alkutalven aikana. Törmäysriski on suurimmillaan, kun auringonlaskusta on kulunut tunti.

Jaa sosiaalisessa mediassa
  1. Vähennä nopeutta hirvivaara-alueella. Jarruta heti, jos havaitset jotain poikkeavaa. Törmäyksen seuraukset ja vahingot pahenevat ajonopeuden kasvaessa. Riski loukkaantua hirvikolarissa kasvaa erittäin jyrkästi ajonopeuden noustessa. Henkilöautolla sattuneista kuolonkolareista 75 %:ssa nopeus on ollut vähintään 100 km/h.
  2. Tarkkaile tien vierustoja, erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa lähellä tietä.Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja.
  3. Muista väistää hirvi peräpuolelta. Hirven etupuoli on painava, joten törmäystilanteessa hirven takaosa aiheuttaa pienemmät vahingot. Hirvi saattaa myös ehtiä hyvin auton alta pois, jos tähtää peräpuoleen, koska hirvi vaihtaa harvoin kulkusuuntaansa äkillisesti.
  4. Peura osuu pienen kokonsa takia usein auton etuosaan tai jää auton alle. Hirvi rysähtää suoraan autoon osuessaan tuulilasin päälle.

Miten toimia, jos hirvieläinkolari osuu omalle kohdalle?

Hirvieläinkolari video

Hirvieläin juoksee auton eteen usein yllättäen. Vaikka kuski tietäisi, miten pitäisi toimia, kovassa vauhdissa ei aikaa reagoida yksinkertaisesti ole.

  1. Jos et ole vahingoittunut, aja auto tien sivuun ja aseta varoituskolmio näkyviin.
  2. Ilmoita törmäyksestä hätäkeskukseen, jotta mahdollisesti vahingoittunutta eläintä osataan etsiä.
  3. Älä lähde uudelleen liikkeelle hätääntyneenä. Anna itsellesi aikaa rauhoittua.
  4. Jos autosi on vaurioitunut, ole yhteydessä vakuutusyhtiöön.
  5. Hirvieläinkolari on yleisempi kuin muihin eläimiin törmääminen
  6. Hirvi voi törmäystilanteessa päätyä auton sisälle asti. Kuvassa olevan auton kuski ei ehtinyt reagoida vain 10 metrin päähän autosta ilmestyneeseen hirveen mitenkään. Peura törmää yleisesti auton puskuriin tai konepellin reunaan, mutta hirvi kaatuu tuulilasiin.

Hirvieläimiä ovat hirvet, peurat ja porot. Muihin eläimiin, esimerkiksi kissoihin ja koiriin, törmääminen on harvinaista, jos vertaa lukuja hirvieläinvahinkoihin.
Hirvikolareista autolle aiheutuvat vahingot korvataan vapaaehtoisesta autovakuutuksesta. Hirvieläimen autolle aiheuttamien vahinkojen korjaaminen maksaa keskimäärin 3500 euroa.

Esimerkiksi Ifissä kaikki autovakuutukset korvaavat hirvieläinvahinkoja. Hirvikolareiden seurauksena If lunastaa vuosittain lähes kaksisataa autoa.

Katso sivun ylälaidassa hidastettu  video tositilanteesta, jossa autoilija törmää yllättäen tien yli juoksevaan peuraan.
Lähde ja video: Vakuutusyhtiö If, www.if.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hirvieläinkolari hirvikolari peura