MAINOS

Vältä kosteusvaurio – asenna lattialämmitys

Kylpyhuone

Lattialämmitys tuntuu mukavalta jalkojen alla kylpyhuoneessa ja muissa märkätiloissa. Lämmityksen ensisijainen tarkoitus ei kuitenkaan ole lämmittää, vaan estää kosteusvaurioiden syntyminen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi eteiseen voi olla järkevää asentaa lämmitys, jos eteisessä touhutaan paljon ulkoiluvarusteiden kanssa. Yhdistettynä laattapintaiseen lattiaan on tila helppo pitää puhtaana, kuivana ja turvassa kosteusvaurioilta.

Valitse käyttökohteen mukaan

Lattialämmitys voidaan asentaa mihin tahansa tilaan: ratkaisuja löytyy moneen eri tarpeeseen, kokoluokkaan ja eri materiaalien alle. Lattialämmityksellä voidaan lämmittää pikkukylppäri tai vaikka koko talo: tehon tarve ja materiaali määrittelevät sen, mikä lämmitysjärjestelmä on sopiva. Lattialämmityksen voi asentaa riippumatta asunnon iästä ja rakenteista.

Ota seuraavat asiat huomioon suunnitellessasi tarpeisiisi sopivaa lämmitystä:

  • Lattiamateriaali

Kivi- tai klinkkerilattia vaatii tehokkaamman lämmön kuin puulattia: laattapinnat toimivat tehokkaana lämmönjohtimena, jonka huomaa myös siitä, että lattia on kylmä lämmityksen ollessa pois päältä. Puulle ei sovellu yhtä vahva lämmitys. Betonilattian lämmitys esimerkiksi autotallissa tai varastossa taas vaatii kunnon eristeet, jottei lämpö häviä betoniin ja aiheuta energiahukkaa.

  • Lämmitettävä pinta-ala ja tilan ominaisuudet

Pienet lämmityspinnat vaativat enemmän tehoa neliötä kohden kuin suuret pinnat. Myös sillä, miten paljon asunnossa on ulkoseiniä ja eristämättömiä pintoja, vaikuttaa tehon tarpeeseen. Tehoa lisätään sitä mukaan, miten tiiviisti lämpökaapelin silmukoita asennetaan, mutta varsinaista lämmityksen tehoa säädetään termostaatista.

  • Mikä huone on kyseessä?

Kylpyhuoneessa ja muissa märkätiloissa lattialämmityksen päällä tulee ehdottomasti olla sääntöjen mukainen vedeneristys, joka tulee olla lattiapinnan alla siitä riippumatta, onko lattialämmitystä tai ei. Lattialämmitys asennetaan lattian kuivaan pintaan ja tiiviste sen päälle.

Puulattioiden alle, kuten esimerkiksi makuuhuoneeseen, löytyy ohuita lämmitysratkaisuja, jotka eivät nosta paljoa lattiapintaa. Tietyt puulajit ovat erityisen herkkiä lämmölle, joten lattialämmitys pitää valita sopivaksi materiaalin mukaan, eikä lämmitetyillä puulattioilla kannata pitää paksuja mattoja, patjoja ja vastaavia. Termostaatissa on hyvä olla automaattinen ylikuumenemisen esto, ettei lattia vaurioidu.

Säästä energiaa ja ehkäise kosteusvaurio: älä käytä lämmitystä väärin

Tuntuuko kotona talven tullen viileältä ja tekisi mieli lisätä tehoja termostaatista? Tarkista ensin, että ikkunoiden tiivisteet ovat kunnossa ja raitisilmaventtiilit talviasennossa. Näin säästyt turhalta energian kulutukselta.

Kylpyhuoneessa lämmitys saa olla ympäri vuoden suuremmilla tehoilla kuin muissa huoneissa. Lattialämmitystä moititaan usein varsinaiseksi energiasyöpöksi, joka voi muodostua useiden satojen eurojen kustannukseksi vuositasolla. Oikein käytettynä lattialämmitys ei kuitenkaan syö liikaa energiaa ja se suojaa kosteusvaurioilta: laita kylpyhuoneen ovi aina kiinni, vaikka haluaisit kosteuden haihtuvan: toimiva ilmankierto huolehtii tästä. Sen sijaan kosteus ei saisi päästä kylpyhuoneesta muihin huoneisiin, koska niitä ei ole suunniteltu kestämään samalla tavalla kosteutta. Älä myöskään säädä lämmitystä niin tehokkaaksi, että se syrjäyttää mahdollisen vesikiertoisen kaukolämmityksen tehon.

Teksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta

Lähde: Rustholli blogi >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kosteusvaurio lattialämmitys