MAINOS

Vältä vahinko, muista nuohous

LämmitysMökkiTalo

Mökkikauden alkaessa kannattaa varmistaa, että mökin hormit on nuohottu alle kolme vuotta sitten. Ifin asiakkaille sattuu joka vuosi tulipaloja ja läheltä-piti-tilanteita, joiden taustalta paljastuu tekemättä jäänyt tai puutteellinen nuohous. Vakuutusyhtiö muistuttaa, että nuohouksen saa tehdä vain ammattilainen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nokikolariksi ei kannata ryhtyä itse, mikäli mielii saada täyden vakuutuskorvauksen vahingon sattuessa. Ifin suojeluohjeiden mukaan nuohous tulee aina teettää vain ammattinuohoojalla. Ammattinuohoojiksi lasketaan niin piirinuohoojat kuin muutkin nokikolarit, joilla on nuohoojan ammattitutkinto.

– Useilla paikkakunnilla pelastusviranomaiset edellyttävät, että ainoastaan piirinuohooja saa tehdä virallisia nuohouksia alueella. Meille on olennaista vain se, että nuohouksen tekee ammattilainen, korvausjohtaja Marko Kaappola Ifistä kertoo.

Ifissä tulee vuosittain vastaan tulipaloja ja läheltä-piti-tilanteita, jotka ammattimainen nuohous olisi estänyt. Vastoin yleistä luuloa nuohous on paljon muutakin kuin vain hormin puhdistusta.

– Vaikka hormin osaisi rassata itse, maallikon osaaminen riittää harvoin tulisijan ja hormin kunnon selvittämiseen. Nuohooja voi lisäksi vinkata, miten tulisijan saa vetämään niin, ettei se esimerkiksi pölläyttele savuja sisälle.

Pelastuslain mukaan pelastuslaitos päättää, miten se järjestää nuohouksen. Pelastuslaitos voi hoitaa nuohouksen itse, määrätä piirinuohoojan tai vapauttaa nuohouksen kilpailulle. Useissa kunnissa on päädytty piirinuohoojajärjestelmään.

Nuohous pähkinänkuoressa:

  • Kiinteistönomistajan vastuulla on huolehtia, että nuohous tehdään ajallaan.
  • Lain mukaan ympäri vuoden käytössä oleva omakotitalo pitää nuohota kerran vuodessa.
  • Mökin hormit on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. Vuokrakäytössä olevan mökin hormit on kuitenkin nuohottava joka vuosi.
  • Nuohoukseen kuuluu hormin puhdistuksen lisäksi muun muassa hormin ja tulisijojen kunnon tarkastaminen. Nuohoojan käynnin aikana asukas saa hyödyllistä tietoa esimerkiksi hormin rapautumisesta ja mahdollisista halkeamista.
  • Tulipalon osuessa kohdalle kotivakuutuksen korvaus voidaan maksaa alennettuna, jos puutteellisella nuohouksella on ollut yhteys tulipalon syttymiseen. Yleensä on kyse siitä, ettei nuohousta ole tehty lainkaan tai edellisestä nuohouksesta on liian pitkä aika.

Lisätietoja:

Vahinkovakuutusyhtiö If

www.if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Lähde: Mynewsdesk, kuva: Nuohousalan Keskusliitto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hormi nokikolari nuohooja nuohota nuohous


Lisää samasta aiheesta