MAINOS

Vältä vilunväreet – tarkista kotisi lämmitys ja ilmanvaihto

Lämmitys

Säätiedotus lupailee lunta ja tuulen tuiverrusta, lämpömittari pysyttelee nollan tuntumassa. Kun ilmassa on ensimmäiset talven puraisut, tekee kotona mieli vääntää lämpöpatterin hanikka täysille. Näillä vinkeillä vältät vilunväreet ja katkaiset tarpeettoman piikin lämmityslaskussasi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lämmityskauden käynnistyessä riski yhtäaikaiseen lämmitykseen ja jäähdytykseen on olemassa, mikäli asunnon lämmitys- ja jäähdytyslaitteet ovat samanaikaisesti päällä. Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä jäähdytystä.

Tarkista, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on varmasti päällä. Energiataloudellisuutta merkittävästi parantava lämmöntalteenotto on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen. Myös kerrostaloasunnoissa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Pyydä apua naapurilta tai huoltoyhtiöltä, mikäli et tunne laitteistoa.

Ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttaa myös puhallinteho, jota on järkevää säätää tarpeen mukaan. Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikka kuivatetaan pyykkejä. Minimiteholle laite kannattaa säätää silloin, kun kotona ei olla.

Mittaa huonelämpötilat. Oleskelutiloissa useimpien mielestä miellyttävä ja samalla energiataloudellinen lämpötila on 20-22 °C, makuuhuoneessa asteen, pari alempi. Luotettavan mittaustuloksen saat, kun asetat mittarin huoneen väliseinälle, reilun metrin korkeuteen. Testaa pattereiden ja termostaattien toiminta kiertämällä sitä ääriasennosta toiseen ja tunnustelemalla alkaako patteri lämmetä.

Vähennä vedon tunnetta näin

Ilman viilentyessä vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Ennen kuin käsi käy termostaatille, tarkista ikkunoiden tiivisteet ja varmista, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Tämä hidastaa talvella liiankin tehokasta painovoimaista ilmanvaihtoa ja vähentää vedon tunnetta. Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan.

Vedontunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 °C. Korkeampi lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa, joten tarkkana kannattaa olla.

Kytke pesutilojen lattialämmitys päälle, säädä ja ajasta

Jos pesutilojen lattialämmitys ei vielä ole päällä, kytke se viimeistään nyt. Sopivasti säädetty lattialämmitys tuntuu jalkapohjissa vain hieman lämpimänä. Energiatehokkainta on hyödyntää lämmityksen ajastinta. Säädä lämmitys päälle aamuin illoin niihin ajankohtiin, kun tilaa käytetään ja kuivatetaan. Säästö voi olla jopa 50 prosenttia pesuhuoneen lattialämmityksessä.

Pesutilojen ilmanvaihdon on toimittava koko ajan, myös koneellisen ilmanvaihdon pitää olla aina päällä. Saunaa lämmitettäessä kannattaa kuitenkin vähentää löylyhuoneen ilmanvaihtoa esimerkiksi pienentämällä poistoilmanvaihtoa.

Kausihuoltotyöt pähkinänkuoressa:

  • Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
  • Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
  • Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
  • Ilmanvaihtoventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.
  • Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.

 

Lisätietoja:

Motiva Oy

www.motiva.fi

Kuluttajien energianeuvonta opastaa maksutta kodin energia-asioissa ja oikeissa säädöissä. Kysymyksen puolueettomalle energianeuvojalle voi lähettää Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla.

Lisää vinkkejä löydät Motivan verkkopalvelusta ja energianeuvojien palveluista.

Lähde: Motiva, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmanvaihto ilmanvaihtojärjestelmä lämmitys lämmitysjärjestelmä lämmitysjärjestelmän huolto lämmityskausi lämmityslasku lämmityspatteri


Lisää samasta aiheesta