Vanha pihapiiri kunniaan – suunnittele uudet rakennelmat vanhan ehdoilla

Talo
Kun suunnittelet uusia rakennelmia vanhaan pihapiiriin on tärkeintä kunnioittaa vanhaa. Lue Lisäykset eivät saa olla hallitsevia vanhaan rakennukseen nähden.

Mummonmökin pihapiirissä pääosassa olivat kasvit. Toisin kuin monissa nykyajan puutarhoissa, rakenteet olivat vaatimattomia ja yksinkertaisia, eikä niihin juuri panostettu. Vanha pihapiiri rakennettiin edullisista ja helposti saatavista tarveaineista kuten puusta, hiekasta ja kivistä.

Kestopuu, muovi, betonilaatoitukset ja järeät rakenteet kuuluvat toiseen aikakauteen ja näyttävät oudoilta ikiaikaisessa pihapiirissä. Nykyasukas kuitenkin saattaa kaivata puutarhaan elementtejä, joita siellä ei alun perin ollut: kivettyjä polkuja, patioita, terasseja, pergoloita ja kesäkeittiöitä.

Vanhoihin rakennuksiin erikoistuneen arkkitehti Tua Sandbergin mukaan suunniteltaessa uusia rakennelmia vanhaan pihapiiriin on tärkeintä kunnioittaa vanhaa.

Lisäykset eivät saa olla hallitsevia vanhaan rakennukseen nähden

− Päätalon aseman tulisi olla hierarkiassa muita piharakennuksia korkeammalla. Nykyään asemakaava-alueella saattaa olla määräyksenä, että piharakennusten tulee olla samanvärisiä kuin talon, mutta vanhassa pihapiirissä tämä ei usein päde, Sandberg muistuttaa. Tosin pikkuruisen mökin hallitsemassa pihapiirissä – varsinaisessa mummonmökissä – sekä talo että piharakennukset maalattiin usein samalla keittomaalilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhaan aikaan asuintalon ja piharakennusten tekoon käytettiin usein erilaisia materiaaleja. Päärakennuksen seinät saattoivat olla höylättyä ja öljymaalattua paneelia, mutta ulkorakennusten seinät vain tervattuja tai punamullalla maalattuja.

Heikompien perustusten, puuttuvan lämmityksen ja vähäisemmän huolenpidon vuoksi piharakennukset eivät usein ole säilyneet jälkipolville.

Vanha pihapiiri etusijalle – uudisrakennus ei saisi herättää liikaa huomiot

Sandberg neuvoo suunnittelemaan uudisrakennuksista sellaisia, ettei niihin ensisilmäyksellä kiinnitä edes huomiota. Hän vierastaa liian isoja, moderneja ja näkyviä elementtejä vanhassa pihapiirissä, mutta kannattaa pihapiirin tarkoin harkittua muokkaamista nykyajan vaatimusten mukaiseksi.

Esimerkiksi pergola on historiallisesti katsottuna moderni rakennelma suomalaisessa puutarhassa, mutta rakennusten tyylin mukaisesti pystytettynä se sopii entistettyyn pihaan hyvinkin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sandberg varoittaa, että pihaan pystytetyistä erilaisista pienistä pömpeleistä tulee helposti rikkonainen vaikutelma. − Pihapiirin jäsentämistä helpottaa, kun samaan uudisrakennukseen yhdistetään erilaisia toimintoja, kuten pihavaja ja kesäkeittiö.

Rakennustyylit ja esimerkiksi aitamallit vaihtelevat seutukuntien ja aikakausien mukaan

Uudisrakennuksissa ja niiden sijoittelussa Sandberg vinkkaa ottamaan mallia naapurustosta, jos niissä alkuperäiset piharakennukset ovat yhä säilyneet. Apua saa myös sellaisilta suunnittelijoilta, jotka ovat perehtyneet vanhaan rakentamiseen, sekä korjausrakennuskeskuksista ja seutukunnan museoista.

Mummonmökin pihapiirissä pääosassa olivat kasvit

Karviainen

Karviainen

Kullero

Kullero

Raparperi

Raparperi

Syreeni

Syreeni

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja: Tua Sandbergin nettisivuilla on paljon tietoa.

 

Artikkeli on tuotettu yhteityössä Kotipuutarha-lehden kanssa.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU