Vanhan pihasaunan uudistus – katso kuvat ennen ja jälkeen

Mökki Piha
Vanhan pihasaunan uudistus hienoksi.
Vanhan pihasaunan uudistus toi lisää tilaa ja mukavuutta. Vanha pihasauna integroitui hienosti uuden tilan sisälle ja elää nyt toista elämäänsä upeassa järvimaisemassa. Sisustussuunnittelija Anita Koponen kertoo ny, miten uudistus tehtiin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.7.2024

Vanhan pihasaunan uudistus tehtiin pieneen, 1960-luvulla rakennettuun kohteeseen, joka seisoo upealla, koivujen ympäröimällä tontilla keskisuomalaisessa järvimaisemassa.

Uudistuskohde käsitti pyöröhirsiseinäisen pihasaunan pukuhuoneineen ja sen edustalla olevan terassin.

Pihasauna sijaitsee perheen kodin tontilla aivan rannan tuntumassa.

Vanhaa pihasaunaa käytettiin varsin ahkerasti, etenkin kesäaikaan, ja siitä haluttiin paikka, jossa voisi viettää aikaa kaikessa rauhassa eikä vain saunoa pikaisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pyöröhirsiseinäinen pihasauna isolla terassilla uudistui moderniksi saunatilaksi, jonka lasitetusta oleskelutilasta avautuu upeat maisemat järvelle.

Vanhan pihasaunan uudistus: lisää tilaa!

Vanhan pihasaunan uudistus sujui ilman syvällisempää peruskorjausta, koska itse rakennus oli hyvässä kunnossa ja kaikki sen pinnat oli käsitelty, myös saunassa ja pukuhuoneessa.

Tavoitteena oli luoda lisätilaa, käytännöllisyyttä ja mukavuutta.


Vanhan pihasaunan julkisivuun asennettiin tummanharmaa vaakahirsipaneeli, joka jo piristi vanhaa rakennusta huomattavasti. Sama linjaus etenee sisätilan seiniin ja ulkopinnoille.

Sisätilat muutettiin niin, että niihin saatiin lisää oleskelutilaa ja viihtyisyyttä. Kokonaisuudesta tuli yhtenäinen ja moderni, mutta silti järvimaisemaan hienosti sopiva rentoutumisen tyyssija.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhan pihasaunan uudistus – suunnitelman lähtökohdat

  • Pukuhuone on pieni, joten tiloja piti muokata uudestaan lisätilan saamiseksi.
  • Iso terassi oli mukava, mutta sää sallii Suomessa harvoin avoterassilla oleilun.
  • Sauna ja pukuhuone voitiin hyväkuntoisina säästää ja jättää nykyiselle paikalleen.

Vanhan pihasaunan uudistus: palju ja tuli terassille

Vanha terassi oli toteutettu vuosia sitten ja oli joka tapauksessa remontin tarpeessa, joten se purettiin.

Uudelle lasiterassille tehtiin perustukset ja rakennettiin runko.

Vanha 30 neliömetrin terassialue pysyi kooltaan samana, mutta sen alueelle toteutettiin katettu ja lasitettu terassi uusilla toiminnoilla.

Lasitetulle terassille haluttiin oleskelutila

  • Tärkeää oli mahduttaa tilaan puulämmitteinen palju ja elävä tuli, joka luo tunnelmaa mutta myös lämmittäisi tilaa eri vuodenaikoina.
  • Lisäksi oleskelutilaan haluttiin rento oleskeluryhmä
  • Saunajuomille kaivattiin säilytys- ja laskutilaa.
Lasituksella ja liukuovilla luotiin vuorovaikutus ympäröivään luontoon ja upeaan maisemaan. Puuta käytettiin paljon kiinteissä seinissä, koska niitäkin tarvitaan talotekniikkaa varten. Myös rento istuinryhmä mahtui tilaan; sohvalla on kiva ottaa vaikka pikkutorkut laineiden liplatusta kuunnellen.

Näkymä järvelle tärkeä osa saunakokemusta

Saunan nykyinen puukiuas haluttiin ehdottomasti säilyttää, sillä tämä rantasauna on kuin mökkisauna – rentouttavia hetkiä arjen keskellä ja kodin vieressä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunoessa haluaa ihailla kaunista järvimaisemaa.

Vanhan pihasaunan uudistus piti tehdä niin, että näkymä järvelle säilyisi ja luonnonvaloa tulvisi saunalle.

Saunan etuseinälle oven viereen asemoitiin ikkuna, ja oven yläikkuna jätettiin paikalleen, jotta myös saunoessa voi nauttia kauniista järvimaisemasta.

Vanhan pihasaunan uudistus_suunnitelma
Suunnitelman pohjapiirustus (Anita Koponen).

Lattiaan asennettu liuskekivi on hyvin käytännöllinen, mutta myös kaunis ja ajaton sekä kestävä yksityiskohta vastapainona lankkumaiselle lattialle.

Vanhan pihasaunan uudistus: pieni seinälinjan muutos

Vanhan saunan edustalta poistettiin salvoskohdat tilan selkeyttämiseksi sekä avartamiseksi ja vanhat rakenteen korvattiin uusilla.

Sisäänkäynti toteutui tilan etuosaan pienellä kulmauksella, eli seinälinjaa tuotiin oikealle asteen verran vanhan pihasaunan linjasta terassin mukaisesti. Syntyi kiinteä seinä, johon saatiin eteinen naulakkoineen, eikä kulkutila vienyt arvokkaita neliöitä muusta tilasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunasta haluttiin avoin kulku paljulle ja uimaan.

Lasiterassin ympärillä ulkopuolella kiertää nyt terassi ja saunan etuosaan tuli portaikko, joka vie kohti rantaa kahdella eri tasolla. Liukuovet voi avata tarvittaessa monelta suunnalta.

Saunan edessä on pieni tasoterassi, joka säilytettiin maaston korkoeron vuoksi. Sen otsaan tuli vaaleanharmaa kiviverhoilu, joka jatkaa samaa sävyä kuin baariseinämän kivetys. Kiven eri sävyjä voidaan käyttää vierekkäinkin, ja ne sopivatkin hyvin yhteen.

Pukuhuoneen etuosaan tuli kiveä: vaaleanharmaasta sävystä verhoiltiin pieni baaritaso, jonka etuosaan upotettiin kaapit astioiden säilytykseen. Baaritaso toimii laskutasona saunajuomille ja pienelle naposteltavalle. Kiviseinä kamiinan takana luo lasitukselle hauskan kontrastin.

Valoa myös pimeänä aikana

Kunnon valaistus nostaa pihasaunan käyttöastetta myös talvisin ja mahdollistaa tilan käyttöä ympäri vuoden.

Pimeinä vuodenaikoina riittävällä valolla on tärkeä merkitys, ja kunnollinen hyvin suunniteltu valaistus nostaa tilojen tunnelmaa.

Seinävalaisimet ovat ulkovalaisimia, joten sisällä ja ulkopuolella on yhtenäiset valot.

Lue lisää kodin sisustuksesta ja remonteista

Teksti ja kuvat: Anita Koponen