MAINOS

Varaava- vai kiertoilmatakka? Kolme faktaa!

Lämmitys

Perinteinen varaava takka ei ole aina paras vaihtoehto kotiin. Maailmalla huippusuosion saavuttaneiden kiertoilmatakkojen edut tunnetaan Suomessa vielä heikosti, mutta kysyntä on kääntynyt nousuun etenkin uusissa energiatehokkaissa kodeissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä on kiertoilmatakka? Lue jutun lopusta kolme faktaa!

Varaava takka on ollut osa suomalaista kotia niistä ajoista lähtien, kun takka oli kodin ainut lämmönlähde. Moni lähtee yhä hakemaan ensin kotiinsa varaavaa takkaa, ennen kuin huomaa, että kodin ja perheen tarpeisiin sopiikin paremmin nykyaikainen kiertoilmatakka.

Tilanne takkamarkkinoilla on kuitenkin muuttumassa. Takkavalmistaja Conturan Suomen maajohtajan Mikko Varjokorven mukaan kiertoilmatakkojen kysynnässä on nähtävillä selkeä muutos parempaan.

– Suuret perinteiset takkavalmistajat ovat tehneet hyvää työtä varaavien takkojen markkinoinnissa, mutta nykyaikaiset lämmitysratkaisut, kuten maalämpö ja poistoilmalämpöpumppu, eivät usein tarvitse rinnalleen perinteistä varaavaa takkaa. Asiakkaat arvostavat enemmän kiertoilmatakan helppoa ja nopeaa käyttöä, Varjokorpi toteaa.

Conturan tuhannelle suomalaiselle teettämässä kuluttajakyselyssä yli puolet osallistujista vastasivat, etteivät tiedä miten kiertoilmatakka toimii. Moni suomalainen ei siis vielä tunne kiertoilmatakkojen hyviä puolia, mutta tiedon lisääntyessä kiertoilmatakkojen suosio kasvaa. Keski-Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa myytävistä takoista suurin osa takoista on jo kiertoilmatakkoja.

Contura 690-mallin takka nostaa tulen reilusti ylös lattiatasosta. Takkamallissa on kaakeliuunin tyyliä, mutta nykyaikainen varustus. Kuva Contura

Takka suoraan puulattian päälle

On olemassa yhä koteja, joissa perinteinen varaava takka toimii hyvin, etenkin jos varaavaa takkaa jaksaa lämmittää joka päivä. Kiertoilmatakalla on kuitenkin useita varaavan takan päihittäviä etuja. Conturan 100-400 kiloa painavan kevyen kiertoilmatakan voi esimerkiksi asentaa lattialle ilman, että lattiarakenteita tarvitsisi vahvistaa. Takan voi asentaa jopa suoraan puulattian päälle.

Kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen suurelle alalle varaten lämmön talon rakenteisiin. Esimerkiksi kesämökki saadaan lämpenemään jo pari minuuttia puiden sytytyksestä.

– Ihmisten elämänrytmi on nykyään kiireisempää, jolloin lisälämpöä tarvitaan usein satunnaisesti ja nopeasti. Kiertoilmatakka toimii toki lämmön ja tunnelman tuojana myös päivittäin käytettynä, Varjokorpi sanoo.

Lisälämmön hallinta on kiertoilmatakalla helpompaa, koska takka ei luovuta lämpöä vielä seuraavana päivänäkin, kuten varaava takka tekee. Kun kodissa on jo päälämmönlähteenä toinen varaava lämmitysmuoto, voi olla vaikeaa arvioida minkä verran varaavaa takkaa kannattaa lämmittää ilman, että joutuu myöhemmin hikoilemaan.

– Kiertoilmatakassa on erinomainen hyötysuhde, se polttaa puuta tehokkaasti ja tuottaa pienellä puumäärällä paljon lämpöä. Palamisilman säädöllä palaminen saadaan rauhalliseksi, Varjokorpi toteaa.

Vain 36 senttiä syvä takka sopii pieneenkin kotiin

Kiertoilmatakat ovat huomattavasti perinteisiä varaavia takkoja pienempiä, esimerkiksi Conturan pienimmän 800-mallin takat ovat vain 36 senttiä syviä.

– Pienikokoinen takka ei vaadi paljoa lattiatilaa, eikä hallitse huoneen sisustusta liikaa. Takkatuli tulee kuitenkin komeasti esiin suurten lasien takaa, Varjokorpi kertoo.

Suomalaiset kaipaavat kiertoilmatakoista vielä lisää tietoa, sillä Varjokorpi on välillä joutunut rikkomaan niitä koskevia ennakkoluuloja.

– Satunnaisesti törmää ajatukseen, että kiertoilmatakka on vain koriste, eikä lämmitä juuri lainkaan. Tämä ei pidä paikkaansa, kiertoilmatakat lämmittävät erinomaisesti pienestä koosta huolimatta.

Kolme faktaa kiertoilmatakoista

  1. Kiertoilmatakan toiminta perustuu siihen, että se ottaa viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä ja kierrättää takan yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen. Kiertoilmatakan rakenne on tarkkaan suunniteltu, viimeistelty ja testattu. Jokaiselle takalle tehdään mm. tiiviyskoe ennen toimitusta asiakkaalle.
  2. Kiertoilmatakan lämmöntuotantoa pystyy säätämään helposti kaasutiiviin luukun ansiosta. Palamisen tehoa kontrolloidaan ilmansäädöillä. Ominaisuus on edukseen uusissa energiatehokkaissa taloissa, joissa lämmöntarve on pienempi ja takkaa halutaan käyttää myös tunnelmantuojana.
  3. Kiertoilmatakan lämmitystehoa voidaan tehostaa lisäämällä siihen varaava lämpömakasiini tai puhallin. Kiertoilmatakkaan voi lisätä myös keittolevyn tai vuolukivisen lämpöhyllyn.

Jälleenmyynti hyvin varustelluissa erikoistakkaliikkeissä >

Lisätietoja:

Contura-takat

www.contura.eu/fi/suomi/


Contura on markkinajohtaja Ruotsissa takkatuotteiden alalla ja yksi Euroopan johtavia takkavalmistajia. Contura kuuluu NIBE-konsernin NIBE Stoves -toimialaan. Konserni työllistää noin 8 000 henkilöä ja Contura-takat valmistetaan Markarydissä Smoolannissa.

Lähde: Mynewsdesk

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kiertoilmatakat kiertoilmatakka puulämmitys takat takka tulisija tulisijat uuni


Lisää samasta aiheesta