Varaudu suureen myyräkantaan luonnollisin keinoin

Myyrät on helppo pitää puutarhasta poissa luonnollisin keinoin. Pakkasten nipistämät daaliat, kannat ja gladiolukset nostetaan nyt ylös ja viedä suojaan talven ajaksi. Lue lisää myös kesäkukkien talvetuksesta.
Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan myyräkannat on huipussaan syksyllä 2016 etenkin Etelä- ja Itä-Suomessa. Ennusteen koko Suomeen voit katsoa täältä >
Riski myyrien tekemien tuhojen kasvamiseen on suuri, ja siksi suosittelen, että niitä vastaan kannattaa varustautua nyt ihan tosissaan. Kasvava myyräkanta lisää myös myyräkuumeen mahdollisuutta puutarhoissa, ja se on hyvin ikävä tauti. Lue myyräkuumekertomus täällä >
Liian usein ajatellaan, että myyrille ei mahda mitään tai että ne pitäisi myrkyttää pois. Tärkeää on ymmärtää, että myyrä on voimakkaasti hajuihin reagoiva reviirieläin. Tätä tietoa käyttäen ne saa pystymään poissa alueilta, jonne niitä ei haluta.
Istuttamalla voimakastuoksuisia sipuleita kukkapenkkeihin saadaan maahan niin voimakasta tuoksua, että myyrät jättävät sen rauhaan – ja samalla saa komeat kukatkin kaupan päälle! Hyviä esimerkkejä löydät täältä >
Reviirieläimenä myyrät eivät siedä toisiaan, ja siihen perustuu äänikäyttöinen karkotus. Maahan tuotetaan tarkalleen myyrän omaa äänimaailmaa matkivaa ääntä, joka kertoo vahvasta ja pois lähtemättömästä reviirinhaltijasta, jolloin oikeat myyrät pysyvät poissa alueelta. Ääni sinällään ei siis karkota myyriä, ainoastaan oikealle taajuudelle viritetty ääni tekee sen. Laboratoriotestattuja ja auringosta energian saavia, väsymättömiä ja turvallisia (ei häiritse esim. kotieläimiä) karkottimia löytyy täältä >
Haravointikausi alkaa
Hyvä syksyinen hyötyliikuntamuoto alkaa, kun lehtiä tippuu kiihtyvällä tahdilla alas. Se, kuinka tärkeää ja välttämätöntä haravointi on, on ihan jokaisen omissa käsissä ja riippuu paljon myös paikasta. Mitään haittaa haravoinnista ei yleensä ole, mutta seurauksena saattaa saada mukavaa liikuntaa, hyvän mielen ja hyvin nukutut yöt.
Lehtien vieminen pois haravointipaikalta on makukysymys, mutta itse tykkään ainakin käyttää kevytpressutekniikkaa, etenkin kun lehtiä on paljon. Lehdet on kätevä haravoida tai kipata pressun päälle ja sitten vain nurkista vetämällä ne kulkevat pois kevyesti pidempiäkin matkoja.
Pakkanen nipisti, nostetaan ylös ja viedään suojaan
Pakkanen nipisti nyt sen verran, että daaliat, kannat, gladiolukset ym. nostetaan nyt ylös ja viedään juurakot ja sipulit suojaan talveksi. Daalioista ja kannoista katkon varret poikki ja laitan mukulat lannoittamattomaan turveseokseen (siihen samaan seokseen, johon laitan porkkanat sekä selleritkin säilöön kellarissa) ja viileään.
Gladioluksen varret katkon kukintojen alta poikki ja annan loppuvarren kuivettua omia aikojaan sisällä. Sitten kun varret ovat kuivuneet, käännän ne sipuleista irti. Laitan varret kompostiin ja sipulit paperipussiin. Vien pussit viileään ja pimeään paikkaan odottamaan kevättä.
Kesäkukkien talvetuksesta hiukan lisää, valosta ja vedestä
Viime viikolla oli puhetta kesäkukkien talvetuksesta ja haluaisin antaa siihen hiukan lisävinkkejä.
Valon tarve on pitkälle lajikohtaista, mutta se riippuu myös lämpötilasta.
Kellarissa lämpötila on yleensä vain 4–6 astetta, jolloin kasvit pärjäävät pimeässä. Kellariolosuhteet sopivat esimerkiksi kelloköynnökselle, keijunmekolle, pasuunakukalle, pelargonille, prinsessaliljalle ja heliotroopille. Myös miljoonakellon ja lumihiutaleen uudet lajikkeet ovat selvinneet yllättävän hyvin. Verenpisarankin talvetus onnistuu, kunhan kastelu on niukkaa.
Jos lämpötila on 8–12 astetta, monet kasvit, kuten isokirjopeippi eli värinokkonen, verenpisara, pelargoni, marketta, rosmariini, keijunmekko ja miljoonakello, pärjäävät ikkunasta tulevalla valolla.
Asuinhuoneen lämpötilassa kunnollinen kasvivalo on yleensä ehdoton edellytys, jotta kasvi selviää kevääseen saakka.
On hyvä muistaa, että kasvit kuivuvat herkästi talvella, jos kastelun lyö laimin. Niin käy etenkin lehtensä säilyttäville lajeille, kuten marketalle.
Valtaosa kasveista tapetaan kuitenkin liiallisella kastelulla. Älä kastele juuripaakkua liian märäksi talven aikana. Loraus vettä kerran tai pari kuukaudessa riittää. Hyvä vanha konsti on laittaa ruukkuun lumipallo, joka kostuttaa mullan vähitellen ja samalla jäähdyttää.
Talviaikana kasveille riittää pelkkä vesi. Poikkeus on lisävaloa saavat kasvit, joille kannattaa antaa hippunen lannoitta myös talvella.
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuva: Pixabay
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja