MAINOS

Varaudu talveen ja ennakoi kevät – rakenna puutarhaan jänisaita ja varjostuskehikot

Piha

Loka-marraskuussa on hyvä hetki valmistella jänisaidat hedelmäpuiden ympärille ja tukikehikot ikivihreiden kasvien varjostukseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aitaa hedelmätarha

Hedelmäpuut ja pensasmustikka ovat jänisten herkkua. Myös hirvet ja peurat saavat aikaiseksi pahaa jälkeä, jos pääsevät talvella hedelmätarhaan. Yksittäiset nuoret hedelmäpuut voi aidata korkealla verkkoaidalla, mutta jos puita on useita, on järkevää aidata koko alue. Aidan olisi hyvä olla noin 1,5 metriä korkea, että se suojaa myös korkean hangen aikaan. Paras aika pystyttää aita on siloin, kun maa ei ole vielä roudassa.

Aidan lisäksi nuorten hedelmäpuiden rungon ympärille laitetaan talveksi runkosuoja. Se ehkäisee myyriä – ja myös jäniksiä – kalvamasta runkoa.

Vinkki, kannattaa kokeilla tuomen oksia karkottamaan jäniksiä – toimii yllättävän hyvin! Voit laittaa pensasmustikkakasvuston päälle tuomen latvuksesta leikattuja oksia. Tuomen haju hämää jäniksiä eivätkä ne huomaa herkullista mustikkaa. Tosin tuomenoksia täytyy olla paljon ja niiden oksankärkien on oltava ulompana kuin mustikan oksat.

Tee ikivihreille tukikehikot varjostusta varten

Ikivihreiden kasvien pahin uhka on kuivattava kevätaurinko. Kevättalvella, kun aurinko paistaa lämpimästi, ikivihreät lehdet alkavat haihduttaa vettä. Jos maa on vielä jäässä, kasvi ei saa uutta vettä tilalle. Tämän seurauksena kasvi saattaa kuivua ja ruskettua. Usein kuvitellaan, että ikivihreät kasvit ruskettuvat pakkasen seurauksena, mutta todellinen syy on kevätaurinko. Siksi ikivihreät kasvit kannattaa varjostaa. Äskettäin istutetut kasvit ovat kuivumiselle paljon herkempiä kuin jo vuosia samalla paikalla kasvaneet kasvit. Alppiruusut, kartiovalkokuuset, sypressit sekä nuoret tuijat ja tuiviot kannattaa varjostaa.

On olemassa varjostusverkkoja ja varjostuskankaita. Yhtä hyvin varjostukseen voi käyttää havuja. Parhaiten varjostus pysyy paikoillaan, kun kasvien ympärille tehdään jo syksyllä kehikko, johon varjostus on helppo kiinnittää kasvia vahingoittamatta. Yksinkertaisimmillaan kehikko voi olla muutamasta riuusta tai rimasta  tehty kota. Kun tukikehikon puiden alapäät laittaa rautakangella kevyesti maan sisään ja yläpäät sitoo narulla tai rautalangalla yhteen, kehikko on tukeva.

Havuja, tai muutakaan varjostusta, ei kannata laittaa kasvien päälle vielä. Hyvä aika varjostukselle on sitten, kun lämpötila on pysyvästi pakkasella – tai viimeistään kevätauringon alkaessa paistaa helmikuulla. Myös pakkaspeitteet ja Biolan Puutarhan Talvisuoja laitetaan kasveille vasta maan routaannuttua.

Lähde: Biolan

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jänis jänis tuohot jänisaita jänissuojat jänisverkko varjostin varjostuskangas varjostuskehikko


Lisää samasta aiheesta