Uudet napakat, kauniit kukka- ja parsakaalit aloittavat kautensa juuri nyt. Yksinkertaiset tavat valmistaa kaalit ja salaatit ruoaksi ovat ne kaikkein maistuvimmat!
Varhaiskaalia voi syödä rouskuvina lohkoina ihan sellaisenaan. Kaalin voi myös leikata suikaleiksi ja pyöräyttää raikkaassa marinadissa.
Tämä helppo marinadi sopii kaikille varhaisvihanneksille.
Grillin äärellä varhaiskaali valmistuu helposti.
MAINOSLoistavan lisäkkeen kala-aterialle saat, kun kuumennat kaalisuikaleet öljytilkassa kattilassa, lisäät lorauksen valkoviiniä sekä tölkillisen ranskankermaa, kuumennat sekoitellen ja maustat suolalla ja pippurilla.
Coleslaw kuuluu kesään. Tämä kaalisalaatti sopii lähes joka aterialle.
Kastikkeeseen:
Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Terävä juustohöylä tai vihannesleikkuri ovat avuksi, mutta terävällä veitselläkin työ sujuu leikkuulautaa vasten. Kesäkaalin voi leikata veitsellä krouvistikin.
Raasta omena ja porkkana. Viipaloi halkaistu purjon pala ja hienonna persilja.
MAINOSKun käytät talvikaalia, siirrä kaalisuikaleet isoon lävikköön ja huuuhtele ne kiehuvan kuumalla vedellä, jolloin kaali pehmenee ja maku pyöristyy. Jäähdytä kaali. Kesällä kuumakäsittely ei ole tarpeen.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarkista maku.
Yhdistä kaikki aineet kahdella haarukalla nostellen isoon kulhoon. Voit hyvin säilyttää salaattia jääkaapissa seuraavaan päivään. Coleslaw-salaatti sopii erittäin hyvin niin kalan kuin lihan tai makkaran lisäkkeeksi.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Varhaiskaalipataan tarvitset parikin kerää varhaiskaalia, muutamia porkkanoita, sipulia ja kasvislientä. Tukevuutta pata saa kvinoasta, joka kypsyy samaan tahtiin nuoren kaalin kanssa. Valitse nesteeksi kasvislientä. Paista paloiteltua maustettua makkaraa pannussa tai käytä raakamakkaraa ja lisää nämä pataan. Karitsanjauheliha on nappivalinta sekin. Viimeistele pata tilkalla valkoviiniä ja lisää tuoreyrttejä.
MAINOSVokki- tai muurinpohjapannu monipuolistavat varhaisvihannesten käyttöä. Vokattuna varhaiskaali maistuu monen mielestä kaikkein parhaalta. Sateiseen päivään sopii kaalikeitto minestronen tapaan, samoin perinteinen kaalilaatikko. Ohjeita löytyy mm. www.kasvikset.fi -nettikeittokirjasta.
Laadukkaalle jäävuorisalaatille on aina käyttöä. Moni tekee aamuisin smoothieta tai viherjuomaa, jonne mehevät jäävuorisalaatin lohkot sopivat loistavasti. Kesäiseen päivään ja piknikille kuuluu kreikkalainen salaatti. Sen pohjana toimii parhaiten rapea keräsalaatti. Herkullista on myös salaatti, jossa pilkottuun jäävuorisalaattiin yhdistetään vesimelonikuutioita ja mansikoita. Päälle voi valella kevyesti caesarsalaatin kastiketta ja ripotella yrttejä.
Aivan samoin kuin varhaiskaalin myös jäävuorisalaatin lohkot sopivat grillattaviksi. Sivele pintaan laadukasta öljyä ja muutama tippa hunajaa. Raidoita pinta parilalevyllä.
Kesän ensimmäiset kukkakaalit on hyvä höyrykypsentää. Lisukkeeksi sopii yrttivoisula taikka muna- tai kinkkukastike. Sama valmistustapa sopii myös parsakaalille. Käytä sekä kukka- että parsakaalista suojalehdet ja kannat hyväksi. Kantaosien kypsyminen vie hieman pidemmän ajan ja suojalehtiä kuumennetaan vain hetki.
MAINOSTämän kesän hitti on paahtaa kokonainen kukkakaali grillissä tai uunissa. Kevyesti öljytty pinta ruskistuu kauniisti ja kaikki maku jää tallelle. 200-asteisessa uunissa uuden sadon kukkakaali kypsyy vajaassa tunnissa.
Parsakaalista voit tehdä lämpimän salaatin tai pastaruoan.
Hunaja-viinietikkaseos sopii parsakaalin viimeistelyyn. Laita suolalla maustettuun veteen tai höyrykattilaan ensin parsakaalin paloiteltu varsi, sitten lohkottu nuppuosa ja lopuksi vain hetkeksi suojalehdet. Kesäinen parsakaali kypsyy nopeasti. Mausta kuuma parsakaali parilla ruokalusikallisella hunajaa ja ruokalusikallisella viinietikkaa, jotka on sekoitettu keskenään.