MAINOS

Varhaisvihannekset – satokausi alkaa juhannusviikolla

Piha

Varhaiskasvikset ovat puhtaita, raikkaita ja erityisen makeita. Rakenteeltaan ns. primöörit eli kasvisesikoiset ovat rapeita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen. Lue varhaissadosta ja kokeile varhaiskaalipataa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ruokavuoden kalenterissa kääntyy uusi lehti, kun avomaan varhaisvihannekset valmistuvat kaikkien saataville. Ennen varsinaista satokautta maistiaisia on jo saatu pieniä määriä kasvihuoneista ja kevyistä kausihuoneista. Sen jälkeen satoa tuotetaan harson alta ja jonkin verran suoraan avomaaltakin. Varhaisvihannesten varsinaisen satokauden avaus osuu juhlavasti juhannusviikolle.

Sadon ensimmäisten kasvisten ominaisuuksiin kuuluvat erityinen puhtaus ja raikkaus sekä makea, miedohko maku. Rakenteeltaan ns. primöörit eli kasvisesikoiset ovat rapeita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen.

Kiinankaali ja varhaiskaali aikaisimmat varhaisvihannekset

Kiinankaali kulkee kärkijoukoissa, kun kasvissatoa korjataan. Sitä seuraa rapsakka varhaiskaali, pienet kukkakaalit ja jäävuorisalaatti. Niputetut porkkanat, sipulit ja nauriit ovat kesän odotettuja herkkuja. Ensimmäiset tulevat kausihuoneista, juhannuksen tienoolta lähtien avomaalta

Yrttien avomaakauden aloittaa nipputilli. Raparperi ja retiisit täydentävät lähiherkkujen makupalettia. Käsikkäin kotimaan mansikoiden kanssa tulevat herneet ja nauriit. Jo nyt kasvisten kanssa vakiopaikan lautasella saavat luonnollisesti oman maan varhaisperunat.

Kohtele varhaisvihanneksia kuin kananmunia

varhaisperunat torilla

Valtakunnallista varhaisvihannes- ja varhaisperunaviikkoa vietetään 16. – 22.6.2014. Kuva: Teppo Johansson, Ateljee Unlimited Oy

Varhaisvihannesten kasvatus vaatii Suomen oloissa viljelijältä aina erityistä huolenpitoa. Sen takia satoon tulee suhtautua sen ansaitsemalla arvostuksella. Suotta ei ole opetettu, että varhaisvihanneksia on käsiteltävä kuin kananmunia, yhtä varoen.

Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja, koska niiden kuori on olematon. Ellei vihanneksia ole pakattu, kosteus haihtuu niistä hyvin nopeasti. Suojaaminen, kylmäsäilytys ja pikainen käyttö ovat tarpeen, jotta lautaselle saadaan laadukasta syötävää.

Useimmat varhaisvihannekset maistuvat myös raakoina

Nahistumisen estämiseksi naatit on hyvä poistaa esimerkiksi porkkanoista. Tämä estää kosteuden haihtumista. Hyväkuntoiset sipulien varret, kukka- ja parsakaalien suojalehdet ja kantaosat kannattaa käyttää ruokiin.

Varhaisvihanneksista useimmat maistuvat raakoina. Raikkaat yrtti- tai sitruunaöljyt sopivat kastikkeeksi. Pikainen kuumennus joko höyrykattilassa tai pannulla tuo makuja esiin lempeällä tavalla. Grillissä tai muurinpohjapannulla varhaisvihanneksiin otetaan vain nopea kuumennus.

Varhaiskaalipata – kokeile kotona

Ainekset:

1 varhaiskaali (noin 600 g)
4 kesäporkkanaa
6 varhais- tai kesäperunaa
5 dl vettä
noin 1 tl suolaa
muutamia maustepippureita
1 laakerinlehti
noin 2 dl hienonnettuja sipulinvarsia
2 dl ruokakermaa
noin 0,5 dl tuoretta, hienonnettua ruohosipulia
1 – 2 rkl tuoretta, hienonnettua basilikaa tai tilliä

Valmista näin:

  1. Leikkaa varhaiskaali suikaleiksi, viipaloi porkkanat ja lohko pestyt perunat.
  2. Keitä kiehuvassa, suolalla, maustepippureilla ja laakerinlehdellä sekä sipulinvarsisilpulla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia.
  3. Lisää kattilaan ruokakerma, kuumenna ja sekoita.
  4. Lisää tuoretta ruohosipulia ja basilikaa tai tilliä.
  5. Tarjoa kaalipata ruisleivän kanssa.

 

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Lisätietoja:
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, www.mtk.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kaalipata primöörit satokausi varhaiskasvikset varhaisvihannekset