MAINOS

Värinokkonen eli isokirjopeippi on syksyn sisäkasvisesongin trendikasvi – viherkasvit edelleen suosittuja

Sisustus

Viherkasvit ovat olleet trendikkäitä ja pitkään, eikä kasvihuuma välttämättä ole vielä edes saavuttanut huippuaan, sillä jopa 60 prosenttia suomalaisista valitsee tänäkin vuonna ensisijaisesti viherkasveja kotiinsa. Leikkokukkia ostaa mieluiten 28 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Plantagenin trenditutkimusraportista, jossa käsitellään kuluttajien suhtautumista kasveihin ja puutarhanhoitoon vuonna 2020.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Jo hetken valloillaan ollut viherkasvitrendi on edelleen voimissaan. Plantagenin tämänvuotisen trendiraportin mukaan viherkasveissa miellyttää muun muassa helppohoitoisuus ja sopivuus moderneihin koteihin. Raporttia varten haastateltiin kasvi- ja puutarha-ammattilaisia Pohjoismaissa sekä kysyttiin suomalaisilta kuluttajilta heidän mieltymyksiään kasvien suhteen.

Trendiasiantuntijoiden mukaan viherkasvit ovat yhä suurempia kooltaan ja näyttävien lehtien merkitys kasvaa. Isot huonekasvit ja huonepuut sijoitetaan mielellään suoraan lattialle isossa ruukussaan. Syksyn trendikasvi on värinokkonen eli isokirjopeippi, jonka lehdet ovat kirjavat ja värikkäät.

Helppous houkuttaa

Kuluttajien mukaan ehdottomasti tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat huonekasvien valintaan ostohetkellä, ovat kasvien helppohoitoisuus ja se, ettei niitä tarvitse kastella usein. Helppohoitoisuuden valitsi tärkeimmäksi 40 prosenttia vastaajista.

Toiseksi eniten huonekasvien valinnassa vaikuttaa ulkonäkö. Kolme kymmenestä pitää tärkeimpänä valintakriteerinä kasvien ulkonäön sopimista muuhun sisustukseen. Lisäksi monipuolisesti keskenään erilaisten kasvien sijoittaminen huonetilaan kiinnostaa suomalaisia. Myös terveystrendeihin liittyvä kiinnostus ilmaa puhdistaviin kasveihin on edelleen kasvussa.

Pistokkaiden ottaminen ja vaihtaminen on sosiaalista

Plantagen kysyi tutkimuksessaan myös pistokkaista. Kolme kymmenestä hankkii ja hoitaa pistokkaita. Tärkein syy niiden suosioon on se, että puuhastelu pistokkaiden parissa tuo kasvien kasvattamiseen sosiaalisen ulottuvuuden. Samalla trendinä nousussa on se, että huonekasveillakin halutaan olevan joku tarina, historia ja identiteetti. Sosiaalisuus korostui myös raportin aiemmassa osassa keväällä, jossa mainittiin, että joka viides on kiinnostunut yhteisestä puutarhapalstasta jonkun toisen kanssa.

– Viherkasveilla on tärkeä rooli ihmisten yhteisöllisyydessä. Olemme huomanneet vahvaa kasvua pistokkaiden vaihtamisessa ja siihen liittyvissä sosiaalisissa kontakteissa – sekä kasvotusten, että sosiaalisen median välityksellä, sanoo Plantagenin trendiasiantuntija Johan Orre.

Leikkokukkakimppu on suosittu ja toivottu lahja

Yli puolet kyselyn vastaajista antaa mielellään kukkakimpun lahjaksi. Kimppujen monimuotoisuus on jatkuvasti kasvussa.

– Syksyn kimpuissa saa mielellään olla hieman vanhanaikaisia kukkia ja romanttista tunnetta – esimerkiksi daalioita. Halutaan reheviä kimppuja, joissa on paljon persoonallisuutta, jotka ovat myös valokuvauksellisia, ja siten Instagramiin sopivia, kertoo Plantagen Suomen aluemyyntipäällikkö Minna Inberg.

Viherkasveista valitaan lahjaksi usein esimerkiksi begonia, orkidea tai peikonlehti. Miehet suosivat lahjoinakin mehikasveja naisia enemmän, nuoret taas ostavat mielellään kaktuksia lahjaksi.

Viisi sisäkasvitrendiä syksylle

1. Värinokkonen eli isokirjopeippi on trendikasvi kauniiden ja värikkäiden lehtiensä vuoksi. Se on myös helppo lisätä pistokkaista, mikä tukee pistokastrendiä.

2. Erilaiset köynnöskasvit ovat hiipivä trendi. Kokeile esimerkiksi pitkäversoisen muratin sijoittamista kirjahyllyyn.

3. Jos tilaa on neliöissä mitaten niukalti, panosta vehreyteen korkeussuunnassa. Amppeleita voi asettaa ikkunan edustan lisäksi esimerkiksi nurkkauksiin tai sohvan ja vuoteen yläpuolelle.

4. Kysy kaverilta pistokkaita ja vaihda ajatuksia kasveista. Saatat löytää uuden lempikasvin, jota et ollut aiemmin ajatellut!

5. Isot kaktukset ovat tekemässä paluuta. Niissä on luonnetta ja ne ovat helppohoitoisia, joten ne sopivat lahjaksi esimerkiksi nuoren aikuisen ensimmäiseen omaan kotiin.

Lähde: Mynewsdesk, kuvat: Plantagen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvi huonekasvien hoito huonekasvit sisäviherkasvi sisäviherkasvit viherkasvi Viherkasvit


Lisää samasta aiheesta