Kermainen jokirapukeitto sulattaa sydämen

Ruoka
Kermainen jokirapukeitto tarjoillaan valkoviinin kera.
Kermainen jokirapukeitto on täydellinen talvipäivän alkupala tai kevyt pääruoka, joka maistuu parhaalta tuoreen leivän kanssa nautittuna.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.3.2024

Kermainen jokirapukeitto taikoo täyteläisen ruokahetken arkeen, mutta myös juhlapöytään. Se sopii pikkunälkään pääruuaksi ja on pienenä annoksena oivallinen makunystyröitä herättelevä alkupala.

Jokiravun maku on syvempi kuin katkaravun, joten se tuo keittoon mukavasti luonnetta ja myös suutuntumaa. Jokirapukeitto myös näyttää kauniilta ravun puna-valkoisen värityksen ansiosta.

Jokirapu lisätään keittoon ihan viimeisenä, minkä jälkeen keitto kiehautetaan enää pikaisesti.

Tuhtia merenelävän makua keittoon saadaan kalaliemestä, hummerifondista ja sitruunasta.

Entä voiko reseptissä olevan kuohukerman korvata kevyemmällä ruokakermalla? Ei välttämättä kannata, sillä ruokakerma ei ole nimestään huolimatta kermaa lainkaan. Sama päätee voihin: tässä sopassa sitä ei kannata korvata voita margariinilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tiesitkö? Jokirapu on Euroopan yleisin luonnonvarainen rapulaji, jota esiintyy järvissä ja joissa. Suomessa se on levinnyt maan eteläosien vesistöistä myös Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Kermainen jokirapukeitto saa värinsä tomaatista.

Kermainen jokirapukeitto

Tällä ohjeella syntyy 1,5 litraa valmista keittoa.

  • 500 g jokiravunpyrstöjä
  • 25 g voita
  • 1 sipuli
  • 120 g tomaattipyree
  • 1,5 litraa kalalientä
  • 80 g hummerifondia
  • 0,5 l kuohukermaa
  • 1 sitruunan mehu
  • chilihiutaleita
  • maissitärkkelystä suurustamiseen

Kermainen jokirapukeitto – näin valmistat 

  1. Sulata voi kattilassa.
  2. Hienonna sipuli ja kuullota se sulaneen voin joukossa.
  3. Lisää seokseen tomaattipyree.
  4. Annostele voi-sipuli-tomaattipyree-seokseen kalaliemi ja hummerifondi.
  5. Hauduta noin 15 minuuttia.
  6. Lisää kuohukerma ja purista joukkoon sitruunamehu. Anna kiehua vain pikaisesti, että voi ei pääse karamellisoitumaan.
  7. Mausta keitto chilirouheella ja suolalla oman maun mukaan.
  8. Suurusta keitto maissitärkkelyksellä.
  9. Lisää viimeisenä jokiravunpyrstöt ja kiehauta vielä, mutta vain lyhyesti, etteivät jokiravunpyrstöt sitkisty.
  10. Tarjoa keitto tuoreen vaalean leivän kanssa.
Hapokas viini sopii kermaisen jokirapukeiton kaveriksi.

Kermainen jokirapukeitto & hapokas viini

Kermainen keitto vaatii viiniltä sopivasti hapokkuutta – riesling ja äyriäiset toimivat yhdessä! Tämä viini on voittanut tänä vuonna kultaa Vuoden viinit -kilpailussa yli 13 euron luomuvalkoviinien sarjassa.

Tyylikäs vivahteikas ja ryhdikkäästi hapokas huippuviini on nuoren pariskunnan taidonnäyte Alsacesta Ranskasta. Muistathan tarjoilla valkoviinin viileänä, noin 10–12-asteisina. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää herkullisia reseptejä