MAINOS

Varmista kukkivat kesäkukat – kylvä kaksivuotiset

Piha

Kesäkukat kukkivat komeasti koko kesän, kun poistat kuihtuneet kukat. Verenpisaroista kannattaa samasta syystä poistaa siemenkodat. Kylvä nyt kaksivuotiset kukat, ja siirry lannoittamisessa syyslannoitteeseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Poista verenpisaroista siemenkodat, kesäkukista kukkineet kukat

Verenpisaran marjaa muistuttavat siemenkodat kannattaa poistaa sitä mukaa kun niitä kasvustoon ilmestyy. Näin verenpisara kukkii komeasti koko kesän, eikä taannu siementen kypsyttämiseen.

Vaikka muun muassa petuniassa on nykyään paljon lajikkeita, joista ei tarvitse nyppiä kuihtuneita kukkia pois, niin kyllä minä ne pois nypin. Ja kun testailin kahta vierekkäin, niin kyllä se, josta kukat nypittiin pois, kukki kesänmittaan enempi. Ero ei ollut suuri, mutta oli kuitenkin. Ja itse amppeli oli kyllä paljon kivemman näköinen siistittynä.

Kaksivuotisten kylvöä

Kaksivuotisten kasvien kylvöajat alkaisi nyt olla käsillä. Näin ne ehtivät kasvattamaan lehtiruusukkeensa ennen talvea ja kukkivat sitten ensi kesänä upeasti. Perinteisiä ja tutuimpia kaksivuotisia ovat sormustinkukat (Alcea rosea), harjaneilikat (Dianthus barbatus) ja maariankellot (Campanula medium). Mikäli sinulla kasvaa näitä jo nyt, niin niiden kukkavarsia ei kannata leikata poikki ennen kuin vasta myöhään syksyllä. Näin ne ehtivät varistaa siemenet maahan ja kukkivat taas ensi vuonna.

Ei enää ”ännää” monivuotisille, kesäkukille kyllä

Vaikka kesä nyt onkin hiukan tavallista myöhäisemmässä, niin siltikin lopettelen tuon typen (N) antamisen monivuotisille kasveille ja siirryn antamaan syyslannoitteita. Vihreyttä lehdissä on hyvin ja nyt kasvit tarvitsevat paljon enemmän fosforia (P) ja kaliumia (K).

Kesäkukille sen sijaan annan kastelulannoitetta tarpeen mukaan. Lannoitekävyillä varustetut ruukut ja amppelit eivät näytä tarvitsevan vielä mitään lisälannoitusta, vaan pärjää hyvin noilla. Vanhanajan pelargonit ehkä hiukan huolisi jo lisää lannoitetta, mutta toisaalta kun olen ajatellut ne talvettaa, niin taidan niillekin antaa lisälannoitteen syyslannoitteen muodossa.

Kukkahoroskoopissa vuorossa keto-orvokki 11.7.–8.8.

Ensivaikutelma keto-orvokista on suloinen. Vaikka katse on lapsenomaisen luottavainen, koko olemus pieni, ujo ja vaatimaton, hänestä huomaa pian yllättävää värikkyyttä ja monimuotoisuutta. Hänessä on ainutlaatuista persoonallisuutta, outoa, jopa omassa suvussaan. Et ole tekemisissä minkään keskivetotyypin kanssa. Herkkä keto-orvokki on vahvalla varrella tukevasti kiinni maassa. Suku ja ystävät ovat hänelle suorastaan elintärkeitä. Valta ja raha eivät häntä kiinnosta, hän tarvitsee ennen kaikkea ihmisiä, läheisyyttä ja lämpöä. Hän viihtyy ja kukoistaa vaatimattomissa olosuhteissa ja saa mutkin viihtymään. Keto-orvokin juhlissa ei tarvita gourmet-ruokia. Teekupin ääressä hänen luonaan vietetään unohtumattomia iltoja. Äärimmäisen sosiaalisena ja empaattisena keto-orvokki suorastaan itsestään ajautuu ammatikseen auttamaan muita. Eläytymiskykyisenä hän sopii myös esiintyväksi taiteilijaksi, etenkin näyttelijäksi. Aina tuohtuessaan ja muista huolehtiessaan hän helposti unohtaa huolehtia omasta terveydestään ja lepohetkistään. Oma rakkauselämä, perhe ja lapset jäävät helposti liian vähälle huomiolle. Keto-orvokin pitäisi varata almanakkaansa oma rauhallinen koti-ilta edes silloin tällöin. Keto-orvokki valitsee mielellään puolisokseen hiljaisen ja rauhallisen luonteen, joka myhäilee taustavoimana vilkkaassa seuraelämässä. Itsekkäät ja kovat kyynärpäätaktikot hän jättää huomiotansa vaille.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

fosfori Juha Toikka kaksivuotinen kesäkukka kaksivuotiset kesäkukat kalium kesäkukat kesäkukka kesäkukkien hoito


Lisää samasta aiheesta