MAINOS

Varmista pölyttäjien talvehtiminen, karkota jyrsijät

Piha

Vielä ehtii kerätä siemeniä ja istuttaa kukkasipuleita - ja valkosipulin istutus vasta alkaakin! Viritä hiirikarkottimet paikoilleen ja varmista pölyttäjien talvehtiminen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pörriäisten talvehtiminen

Kesällä muistettiin huolehtia pörriäisistä erittäin kiitettävästi, mutta oletko ajatellut niiden talvehtimista? Normaaleissa ja ylös sijoitetuissa hyönteishotelleissa ne eivät onnistu talvehtimaan, vaan pääosin ne talvehtivat maanrajassa erilaisissa suojapaikoissa. Oli ne sitten ruohotuppoja, leikkaamattomia perennapenkkejä, mättäitä tms. niin niissä ne talvehtivat. Eli sellainen sopiva ”huolimattomuus” pihojen ja penkkien puhdistamisessa näin syksyllä on niille ensiarvoisen tärkeää. Siivotaan nuo sitten ennemmin keväällä, niin saa pörriäiset talvipesiä ja kiittävät meitä taas ensi kesänä.

Nurmikolta en itse haravoi lehtiä käytännössä lainkaan. Parempi on antaa lehtien maatua maahan, kun riehua niitä sieltä pois. Maa kiittää ja itsekin pääsee helpommalla. Toki sorapihalta ja kulkuväyliltä suurimmat lehtikasat korjaan tontin reunoille tai kompostiin. Siinäkin tuuli on auttanut monesti, ja siirrellyt ne ihan omineen pois pihalta. 

Nurmikoilta olen ajellut lehdet silpuksi ruohonleikkurilla ja sinne ne taas saa talvenaikana maatua maata parantamaan ja elävöittämään.

Hiirulaisille huutia

Nyt kun ilmat kylmenevät kunnolla, niin nyt kannattaa laittaa hiirientorjunnat täyteen toimintaan, etteivät jää koko talveksi majaa tekemään paikkoihin missä ne eivät ole tervetulleita. Itse olen hoitanut asian karkottimilla, ne kun on niin vaivattomia ja tehokkaita, eikä tarvitse raatoja keräillä tai loukkuja viritellä – myrkyistä nyt puhumattakaan.

Hiirien karkotukseen sisätiloista on kaksi hyväksi testattua mallia: patteritoiminen (24,90 €) tai verkkovirtatoiminen (29,90 €).

Vielä ehtii kerätä siemeniä

Ilmat suosii vielä siementen keruuta, joten ei muuta, kun pussukat mukaan ja keräilemään. Mukavaa puuhaa ja saat hyvät täydennyssiemenet ihan keräämisen vaivalla.

Ja vielä muistuttaisin keijunmekkojen siemenistä, että ne kannattaa kerätä ja antaa kuivua sekä olla säilössä siemenkotineen. Ne avataan vasta sitten keväällä, juuri ennen kylvöjä. Näin niille tärkeät ”siivet” säilyvät ehjinä ja itävyys on taattu.

”Talouskoon” valkosipuleita erä

Talvivalkosipulien istutukset voi hiljalleen aloitella myös eteläisimmässä Suomessa. Tosin ensi viikoksi lupaa taas tavallista lämpöisempää säätä, että ei tässä nyt ainakaan hätä vielä ole. Loppujen lopuksi itse istutuksessa ei kauaa mene, kun penkit ovat valmiita.

Tuossa kun on sipuleita lajiteltu, niin jonkin verran on tullut tuota ns. ”talouskokoista” sipulia, jotka on tarkoitus istuttaa itse, mutta niitä on myös kysytty ja koska niitä on tuossa nyt reilusti, niin yksi erä niistä voidaan myydä.

Ne ovat siis ns. normaalikokoisia (40-50) sipuleita, kun taas nuo 10 kpl ja 30 kpl ovat suuria, extra large (55/+) kokoisia. Toki mitä isompi kynsi, niin sitä isompi sipuli on odotettavissa kesällä, mutta kyllä nämäkin sipulit ja niiden kynnet ihan komeat sipulit kasvattaa. Ja moni myös tykkää pienemmistä kynsistä.

Eli talvivalkosipuleita tarjolla niin kauan kunnes omat istutukset käynnistyy tai sipuleita riittää!

10 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 14,95 €, 30 kpl pakkaus (iso koko, 50/+) hintaan 39,95 €  (ovh. 44,85) tai 1 kg pakkaus (n. 30 kpl – koko 40-50) hintaan 19,95 € (ovh. 27,50).

Kaikki on biodynaamisesti kasvatettuja, joten jos kaikkia et laita maahan, niin voit loput käyttää talven mittaan ruuaksi.

Mutta sen verran vielä ”varoitan”, että ellet ole ennen tätä Ljubashaa maistanut, niin siinä on kyllä ”aromikastapotkua” siihen tahtiin, että ruuanlaitossa kannattaa laittaa ensin varovasti ja lisätä sitten, jos tarvitsee. Maku ei siis missään tapauksessa ole väkevä, vaan erittäin aromikas.

Istutuspuuhista terveisiä lähetellen puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat pölyttäjä pölyttäjät talvehtia talvivalkosipuli talvivalkosipulin istutus


Lisää samasta aiheesta