MAINOS

Varmista tämän ja ensi kesän kukkaloisto, torju härmä

Piha

Kylvä ensi kesän kukkaloisto nyt. Tämän vuoden kukkaloiston varmistat nyppimällä kesäkukista kukkineet kukat pois, ja poistat verenpisaroiden siemenkodat. Tarkkaile kasvihuonetta härmän varalta ja torju heti mikäli havaitset.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaksivuotisten kylvöä

Kaksivuotisten kasvien kylvöajat alkaisi olla käsillä. Näin ne ehtivä kasvattamaan lehtiruusukkeensa ennen talvea ja kukkivat sitten upeasti ensi kesänä. Perinteisiä ja tutuimpia kaksivuotisiahan ovat sormustinkukat (Alcea rosea), harjaneilikat (Dianthus barbatus) ja maariankellot (Campanula medium).

Mikäli sinulla kasvaa näitä jo nyt, niin niiden kukkavarsia ei kannata leikata poikki ennen kuin vasta myöhään syksyllä. Näin ne ehtivät varistaa siemenet maahan ja kukkivat taas ensi vuonna.

Kukkineet kukat ja siemenkodat pois

Vaikka nykyään on paljon lajikkeita mm. petuniassakin, joista ei tarvitse nyppiä kukkia pois, niin kyllä minä aina ne pois nypin. Ja kun testailin kahta vierekkäin, niin kyllä se josta kukat otin pois, niin siihen tuli kesän mittaan enempi kukkia. Ero ei ollut iso, mutta oli kuitenkin. Ja itse amppeli on kyllä paljon kivemman näköinen siistittynä.

Myös verenpisaran marjaa muistuttavat siemenkodat kannattaa poistaa sitä mukaa kun niitä kasvustoon ilmestyy. Näin verenpisara kukkii komeasti koko kesän, eikä taannu siementen kypsyttämiseen.

Reagoi härmään heti

Härmä on sellainen kasvitauti, joka esiintyy silloin kun kasvusto on pitkään kostea ja ilma seisova ja lämpimän jälkeen tulee viileämpiä jaksoja. Etenkin lämmittämättömissä kasvihuoneissa se on aika tavallinenkin vieras. Kasvit ja sato ei mene mitenkään ”myrkyllisiksi” tämän takia, mutta kasvukunnon heikkenemisen takia myös sato laskee ja loppuu aikaisemmin. Paras tapa on ennaltaehkäistä ja pitää kasvustoa ilmavana, poistamalla esim. lehtiä pois tomaateilta ja kurkuilta. Näin ilma kiertää ja kasvusto kuivaa. Samoin kastelut tehdään aamuisin, näin kasvusto ehtii taas kuivahtaa päivällä, ennen kuin yö ja viileys tulevat.

Hyväksi koettu ja puhdas, luonnonmukainen ”lääke ” sisältää:

  1. 1/2 litraa vettä
  2. 2 rkl mäntysuopaa
  3. 1 rkl ruokaöljyä (max 1 rkl – liika määrä voi aiheuttaa lehtisolujen tukkeutumista)
  4. 1/2 tl ruokasoodaa

Sekoita ensin mäntysuopa ja ruokaöljy, lisää ruokasooda ja lopuksi lämmin/ haalea vesi ja ravista kunnolla sekaisin esim. sumupullossa. Lisäbonuksena esim. ruusunlehdet kiiltää upeasti tuon ruokaöljyn ansiosta.

Ruiskutetaan enintään 1 krt viikossa. Usein riittää 2-3 viikon välein. Muistetaan sumuttaa lehtien alapinnat ja mullan pinta myös.

Syyskuvasto ilmestyy elokuussa

Kuvasto lähetetään taas automaattisesti niille, jotka tilasivat kasveja tänä keväänä tai viime syksynä. Mikäli haluat varmistaa (tai vinkata ystävälle), että varmasti saat omasi, niin piipahda tuolla meidän sivuilla ja posti tuo sitten kuvaston elokuun puolivälin jälkeen suoraan kotiisi. Tilaa kuvasto täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

härmä härmän torjunta Juha Toikka kaksivuotinen kesäkukka kaksivuotiset kesäkukat kesäkukat kesäkukka kesäkukkien hoito


Lisää samasta aiheesta