MAINOS

Varo katolta putoavaa lunta, sulavedet parantavat maaperää – ihanat köynnökset

Piha

Nyt tarkkana katolta putoavien lumien kanssa. Lumien sulavedet parantavat maaperän vesitaloutta kuivan viime kesän ja syksyn jälkeen. Tiesitkö tämän heliotroopista ja punakatarasta?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Keväälle tuoksahtavia terveisiä täältä puutarhalta. Suojasäät alkoi ja samalla alkoi myös lumet valua alas harjakatoilta. Toivottavasti ei suurempia vahinkoja tullut lumen tippumisen johdosta. Räystäiden alla olevat suojaamattomat pensaat saattoivat joutua koville, mutta eiköhän nuo syksyllä laitetut suojauspuut hoitaneet asiansa ja kasvit säästyivät vahingoitta.

Ollaan varovaisia katoilta tulevien lumien kanssa. Sillä jos ja kun tuo ilma lämpenee loppuviikosta, niin nuo mahdollisesti katoilla vielä olevat lumikuormat ovat oikeasti vaarallisia ja petollisen hiljaisia tippuessaan.

Ja korotellaan hiukan noita suojaverkkoja (= laitan lisää verkkoa, sillä lumen alla olevaa verkkoa en saa kiskottua millään ylös), sillä pupujussit alkavat nyt etsiä ruokaa ihan todenteolla myös pihoista ja puutarhoista.

Maaperän vesitalous kuntoon lumella

Eilen kävin tekemässä pikkuisen tutkimuksia tuolla pellolla, missä ei ole liikuttu koko talvena. Maa oli aivan sula heti lumen alla eli routaa ei ole yhtään. Lisäksi maa oli kosteaa eli lumi jo hiljalleen sulaa maahan. Ja se on todella hieno homma, sillä syksyllä pohjavedet jäivät alas ja maa oli yllättävänkin kuivaa, kun ensimmäiset pakkaset saapuivat. Vaan kun nämä lumet sulaa, niin taas on vettä kaivoissa ja hyvää kasvukosteutta maassa. Ja kun kasvit saavat nyt tuolla lumen suojissa levätä, niin uskon, että keväästä tulee todella upea ja värikäs.

Saithan kuvaston? Ellet, niin…

Kuvasto on postin mukaan jaettu tällä viikolla kaikille, mutta ainakin vielä eilen muutama oli jäänyt ilman. Mikäli et saanut sitä tänäänkään niin laitatko viestiä tai klikkaa tänne, niin johan lähtee kuvasto sinullekin.

Miksi puutarhat eivät kasvata vanhanajan pelargoneja?

Tätä on kysytty ja ihmetelty usein, ja vastaus siihen on hyvinkin arkinen – ja hyvin pitkälti taloudellinen. Vanhanajan pelargonit tarvitsevat useimmiten pidemmän kasvatusajan ja myös kasvutilaa (kpl/m2), jolloin niiden hinta nousee niin paljon, että ne eivät mene kaupaksi halvempien ja uusien pelargonien kanssa. Tiedän, että tämä kuulostaa kurjalle, mutta näin se valitettavasti todellisuudessa on. Toki hiukan haastavaa on myös saada pistokkaita/siemeniä ja opetella niiden kasvatus, mutta se ei olisi niin iso ongelma puutarhureille, jos se vain olisi kannattavaa toimintaa. No onneksi muutama puutarha kumminkin tekee ja vaalii näitä, sekä alati kasvava harrastajien joukko pitää huolen, että nämä ihanuudet säilyvät.

Minulla on hyvä yhteistyökumppani ja vahojen pelargonien ystävä, jolla on onneksi niin paljon valmiiksi juurrutettuja pistokkaita kolmesta lajikkeesta, että niitä riittää sinulekin.

Minunkin ”omantalon” kaksi yli 100-vuotiasta lajiketta on led-kasvulampun alla talvensa viettäneenä siinä kunnossa, että pitäisi taas parturoida kukat pois ja ottaa pistokkaita. Tuo lamppu kun on vähän ”turhankin hyvä”, ja innostaa nuo kukkimaan ja kasvamaan ihan tolkuttomasti koko talven.

Ps. Nyt on muuten yläkuun aika (alkoi 4.2. ja jatkuu aina täysikuuhun 19.2. asti) ja mm. pistokkaat juurtuvat hyvin.

”Miksi en ole aiemmin nähnyt näitä ihania köynnöksiä?”

Pirkko ihan soitteli ja kyseli, että miksi ihmeessä hän ei ole aiempina vuosina huomannut näitä köynnöksiä lainkaan? Olen tuntenut tämän köynnöksiin erikoistuneen puutarhurin jo pitkään ja olen häneltä aina tinkinyt, että eikö mekin voitaisi niitä saada, vaikka ne kaikki häneltä käsistä viedäänkin. Viime kesänä hän sitten viimein lupautui varaamaan osan tuotannoistaan myös meille ja siksi niitä saadaan vasta nyt ensimmäistä kertaa. Tosin – ei näitä sitten kukaan muu saakaan!

Hänen valikoimaansa on siis mm. nämä köynnökset.

Nämä kaikki on kestäviä ja runsaasti kukkivia lajikkeita, ja toimitetaan esikasvatettuina ja juurrutettuina lokerikkotaimina. Ne on helppo jatkokasvattaa ruukuissa ja istuttaa ulos tai isompiin ruukkuihin. Kukkivat hienosti jo heti ensimmäisenä kesänä ja jatkossa sitäkin upeammin. Ja niin kuin Pirkko vielä sanoi; hinta on nyt niin edullinen, että nyt raaskii kasvattaa köynnöksiä vaikka enempikin ja ihan uusissa paikoissa. Köynnökset ovat ihania ja monikäyttöisiä ihan sellaisenaan tai muiden kasvien seassa. Ne viihtyvät hyvin esim. kivikkopenkeissä, tai vaikkapa puunrungoilla kiipeilemässä ja koristelemassa ne ihan uuteen loistoon. Näissä vain mielikuvitus on rajana!

Tiesitkö tämän heliotroopista?

Heliotrooppi on vanha, perinteinen ryhmäkasvi. Sen lehdet ovat syvänvihreät ja karkeapintaiset. Kukat ovat syvän violetin tai valkoisen väriset, ja kukkivat vaniljalle tuoksuen pitkälle syksyyn.  Kasvutavaltaan heliotrooppi on pensasmainen ja tanakka.

Antiikin roomalaiset valmistivat heliotroopin siemenistä punaista ja sinistä väriä, jota kutsuttiin nimellä folium. Folium viittaa juuri tuohon purppuraiseen tai punaiseen väriin. Kasvista saatu väriaine oli etenkin keskiajalla erittäin arvostettua. Heliotrooppin voit tutustua lisää täällä. 

Entäpä punakatara, onko se sinulle tuttu?

Punakatara eli punatalvio tai ruusukatara, on ikivihreä varpu, jota esiintyy luonnostaan Madagaskarilla. Sitä on käytetty lääkeyrttinä mm. malarian ja diabeteksen hoitoon. Erityishuomiota kasvi on saanut sen lehdistä eristetystä lääkeaineesta vinkristiinistä, jota on käytetty erilaisten syöpien hoitoon. Lääkinnällisiin tarkoituksiin sitä ei saa kasvattaa/käyttää ilman lupaa, mutta koristekukkana se on vallan mainio.

Punakataraa on siis nyt tänä keväänä saatavilla täältä

Muut esikasvatetut vuoden 2019

Näitä on aika tavalla, mutta olen laittanut ne tänne omaan osioon, josta voit rauhassa katsella mitä kaikkea uutta ja kivaa tälle keväälle on tarjolla.

Nämä 2019 uutuudet löydät kootusti täältä ja koko valikoiman (kasvit sekä kasvatustarvikkeet) täältä

Kevään toimituksista vielä pari sanaa. Eli jos vain luontoäiti on armollinen, niin ensimmäiset esikasvatetut taimet valmistuvat lähtemään uusiin koteihin maalis-huhtikuun aikana, ja toimitukset jatkuvat sitten koko huhtikuun ja tarvittaessa toukokuun ajan.

Kasvatustarvikkeita saat vaikka heti, tai sitten kasvien kanssa samaan lähetykseen – kummin vain haluat.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

heliotrooppi Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat köynnökset köynnös köynnöskasvi köynnöskasvit


Lisää samasta aiheesta