Siirry pääsisältöön

Vedeneristys kerralla kuntoon

Talo
Suunnitteletko märkätilaremonttia? Vaikka uudet materiaalit ovat entistä helpompia, jättää viisas vedeneristystyöt ammattilaiselle. Pieni säästö voi tulla lompakolle ja terveydelle kalliiksi, vaikka kyse olisi vain mökkisuihkun remontista.

Teetä vedeneristys ammattilaisella. Keskustelupalstat kannustavat ”sisälukutaitoisia” remontoijia tekemään vedeneristystyöt itse. Vaikka ohjeet olisivat kuinka hyvät, voi moni asia mennä pieleen. Ammattitaitoinen ja sertifioitu asentaja osaa arvioida ovatko lattiakaadot ja pohjarakenteet kunnossa tai lattian betoni tarpeeksi kuivaa.

Lipsahduksia voi sattua ammattilaisillekin, mutta omatoiminen remontoija vastaa itse virheistään. Lisäksi ammattilaisilla on käytännön kokemusta parhaista vedeneristysmenetelmistä. Jos vedeneristys pettää, on maallikon vaikea osoittaa syyn olevan itse tuotteessa.

– Vedeneristysten pitäisi toimia parhaassa tapauksessa vuosikymmeniä, joten kyllä sen asentamisessa pitää tietää mitä on tekemässä. Vedeneristyksessä käytetään sertifioituja järjestelmiä, VTT pitää niistä ajan tasalla olevaa luetteloa ja suosittelen sertifioitujen asentajien käyttöä, Rakennustieto Oy:n tekninen neuvoja Ilkka Friman kertoo.

Viisas pyytää myös vastuullista työnjohtajaa valvomaan, että vedeneristyksen eri vaiheet on tehty oikein. Lisäksi työstä on syytä pyytää kirjallinen työ- ja materiaaliseloste.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mitä lupia tarvitsen? Vedeneristyksen tehtävä on estää veden haitallinen tunkeutuminen rakenteisiin. Home- ja kosteusvaaran vuoksi työ on tehtävä huolellisesti.

Uudisrakennuksissa on noudatettava ympäristöministeriön tiukkoja rakentamismääräyksiä. Rakennuslupa vaaditaan myös, jos aiot rakentaa taloosi uusia märkätiloja tai laajentaa vanhoja.

Osakeyhtiömuotoiset rivi- ja paritaloasukkaat tarvitsevat remonttiinsa taloyhtiön luvan. Lisäksi jokainen märkätilatyön vaihe on raportoitava ja tila on kosteusmitattava. Taloyhtiössä vedeneristyksen saa tehdä vain henkilösertifioitu asentaja. Yksityisasunnon remontoija voi uusia märkätilojen vedeneristyksen itse ilman lupaa, mutta asunnon arvoa nostaa se, että vedeneristys on tehty asianmukaisesti.

Vedeneristys edullisesti aineilla vai helposti levyillä? Märkätilojen uudet seinät voidaan tehdä joko kiviaineksesta tai VTT:n sertifioimista märkätilalevyistä. Joskus vanhat, puhtaat keraamiset seinät ja lattiat voidaan vedeneristää, jos niiden kunnosta on varmistuttu. Muoviset seinä- ja lattiapäällysteet kutistuvat ajan myötä, joten niitä ei suositella laatoitettavaksi. Vanhat lastulevyt kannattaa aina purkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perinteiset, seiniin ja lattioihin siveltävät vedeneristeet ovat työläitä, mutta edullisia menetelmiä. Toisaalta aikakin voi olla rahaa: primerointi ja useat vedeneristyskäsittelyt vaativat helposti omat työpäivänsä kuivumisaikoineen.

Markkinoilla on useita märkätilalevyjä, joiden pinnassa on jo valmiiksi vedeneristyspinnoite – tai joiden materiaali itsessään pitää vettä. Tosin vedeneristeitä tarvitaan näihinkin, mutta vain ruuvinreikiin, saumoihin, nurkkiin ja lattianrajoihin.

Valmiit levyt ovat arvokkaita, ja kustannuksissa kannattaa ottaa huomioon myös kiinnityksen erikoistarvikkeet. Lisäksi märkätilalevyt vaativat saman sarjan vedeneristystuotteet.

Kaikki vedeneristyslevyt eivät sovellu osittain kylmäksi jääviin mökkikylpyhuoneisiin tai saunoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Eristä huolellisesti, oikeilla materiaaleilla. Markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia vedeneristysjärjestelmiä. Vaadi urakoitsijaasi käyttämään tutkittuja, VTT:n sertifioimia järjestelmiä ja saman valmistajan tuotteita kaikissa työvaiheissa. Sertifioidut vedeneristysjärjestelmät perustuvat tuoteperheajatteluun eli myös kiinnityslaastien ja saumausaineiden yhteensopivuus on todettu.

Siveltävät vedeneristysaineet muodostavat kivi- ja levypintoihin sitkeän kalvon. Vedeneristystyö koostuu pohjusteesta eli primerista sekä varsinaisesta vedeneristysmassasta. Lisäksi saumoihin ja läpivienteihin laitetaan tukinauhoja tai tukikankaita, jotka kiinnitetään vedeneristysmassalla.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Eristä huolellisesti ja oikeilla materiaaleilla
Eristä huolellisesti ja oikeilla materiaaleilla. Kuva Heikki Haru.

Ammattitaitoisesti tehty vedeneristys muodostaa märkätiloihin sitkeän kalvon ja suojaa rakenteita kosteusvaurioilta. Ennen vedeneristystyötä on varmistettava, että rakenteet ovat kunnossa, betoni on kuivaa ja lattian kaadot tehty oikein. Primerin eli pohjusteen jälkeen on vedeneristysmassan vuoro.