MAINOS | Oy Pumppulohja Ab / Watman

Vedensuodatin puhdistaa kaivoveden juomavedeksi – aloita tekemällä vesianalyysi

Mökki Talo
Vesianalyysi kertoo, millainen vedensuodatin tekee kaivovedestäsi juomakelpoista. Säännöllinen huolto takaa, että sinä ja perheesi juotte aina hyvää ja puhdasta vettä.

Jos kotitalous kuuluu kaupunkien vedenjakelun piiriin, veden laadussa ei yleensä ole valittamista – Suomessahan juodaan maailman puhtainta vettä.

Oman rengas- tai porakaivon varassa oleville voi sen sijaan tulla yllätyksenä, että maan uumenista tuleva vesi ei välttämättä aina olekaan puhdasta vaan hyvin usein se kelpaa käyttövedeksi vasta puhdistuksen jälkeen. Itse asiassa pientalouksien kaivovedestä vain parikymmentä prosenttia on moitteetonta ja juomakelpoista.

Suomessa on myös useita alueita, joissa maaperästä imeytyy kaivoveteen epäpuhtauksia. Radon ja uraani ovat monen ongelmana Itä-Uudellamaalla, Etelä-Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa. Pirkanmaalla ja Keski-Uudellamaalla kaivoveden ongelmana on puolestaan arseeni.

Kaivoon saattaa pilaantua myös, jos sinne pääsee humuspitoisia valumavesiä. Pohjavesi saattaa myös saastua maanviljelyn, teiden suolauksen tai teollisuuden päästöjen seurauksena.

Aistit vinkkaavat epäpuhtaudesta, mutta vasta vesianalyysi kertoo totuuden

Makuaisti yleensä kertoo nopeasti, jos vesi ei maistu sellaiselta kuin pitäisi. Pienikin epäpuhtaus maistuu, koska ihmisen makuaisti on yleensä tarkka. Epäpuhdas vesi voi olla myös sameaa tai jopa tuoksahdella, mikä luonnollisesti herättää epäilyksen sen laadusta.

Aistinvarainen tarkastelu on vasta alkua. Kun epäily herää, tarvitaan ammattilaisten tekemä vesianalyysi. Kaikki epäpuhtaudet eivät aina edes maistu tai näy, joten kaivoveden säännöllinen testaus on tarpeellista.

– Suurin osa kaivoveden ongelmista on näkymättömiä, hajuttomia ja mauttomia. Epäterveellistä vettä onkin usein mahdotonta tunnistaa ilman vesianalyysia, kertoo Stefan Stigel Pumppulohja Watmanilta.

Jos vedestä löytyy vesianalyysissä haitallisia epäpuhtauksia, vedensuodatusammattilaiset löytävät siihen sopivan suodatusratkaisun ja vedestä saadaan hyvää juomavettä.

Vesianalyysi kertoo, millainen suodatin tarvitaan

Pumppulohja Watmanilla on vuosikymmenien kokemus teollisuuden ja kotitalouksien veden laadun parantajana. Sen asiakkaita ovat yhtä lailla LVI-ammattilaiset kuin kotitaloudetkin.

Veden laadun tarkastaminen alkaa sillä, että tilaa Watman-vesianalyysipaketin, ottaa vesinäytteen ja toimittaa sen Puppulohjalle tutkittavaksi. Kun vesi on analysoitu laboratoriossa ja mahdollinen ongelma tunnistettu, vedelle voidaan tehdä toimiva suodatusratkaisu – ja kaivosta alkaa nousta hyvää puhdasta juomavettä.

– Suodattamalla vedestä saadaan poistettua esimerkiksi humuksen näkyvät ja radonin näkymättömät terveyshaitat. Puhdas vesi on helposti saavutettavissa, kunhan vain tiedetään miten, Stigel lupaa.

Tee huoltosopimus ja saat aina hyvälaatuista vettä huolettomasti

Kun kaivovesi on kerran analysoitu ja sen puhdistamiseen on hankittu oikealainen suodatin, veden laatu on hyvä. Suodatinta pitää kuitenkin huoltaa, jotta vesi pysyy jatkossakin juomakelpoisena.

– Jos vaikka sovitaan, että huolto tehdään aina maaliskuussa, meiltä otetaan yhteyttä, eikä asiakkaan tarvitse katsella kalenteria, kertoo Stefan Stigel Pumppulohja Watmanilta.

Huoltosopimus kannattaa tehdä heti asennuksen yhteydessä, jolloin asiaa ei tarvitse sen kummemmin miettiä. Huollon yhteydessä vedestä otetaan perusnäyte, mutta jos kaivon lähettyvillä on tehty esimerkiksi rakennustöitä tai maaperään on muuten kajottu, on tarpeen teettää laajempi analyysi.

Pumppulohja Watman palvelee huoltoasioissa Tampereen eteläpuolisessa Suomessa. Huolto on kuitenkin mahdollista tilata jälleenmyyjien kautta.