Veneiden katsastuksessa puutteita

Mökki
Alle neljännes katsastaa veneensä säännöllisesti. Kun katsastus ja turvavarusteet ovat kunnossa, veneily on turvallista ja säästöä kertyy alentuneina huolto- ja vakuutuskustannuksina. Lue lisää!

Vajaa neljännes veneen omistajista katsastaa veneensä säännöllisesti. 60 prosenttia veneen omistajista ilmoitti, että ei ole nähnyt tarpeelliseksi katsastaa venettään kuluneen vuoden aikana ja 10 prosenttia kertoo harkinneensa katsastusta.

LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan monelle veneilijälle vene on harrastusväline muiden joukossa tai lähinnä kulkuväline mökillä. Ekholm painottaa, että vene kannattaa aina vakuuttaa, sillä veneeseen ja veneilyyn liittyy erilaisia riskejä.

– Vene on syytä katsastaa vuosittain, jolloin turvallisuusvarusteet käydään läpi. Hyvin hoidetut turvavarusteet tuovat yleensä alennusta venevakuutuksesta, LähiTapiolan tuotepäällikkö Timo Ekholm muistuttaa,

Veneen kuljettajan on syytä muistaa, että hän vastaa sekä omasta että muiden turvallisuudesta. Katsastus on hyvä tapa tarkistaa säännöllisesti, että veneen turvallisuusvarusteet ovat kunnossa..

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pelastusliivien käytöstä yhtä automaattista kuin turvavyöstä autossa

Käsisammutin on pakollinen varuste rekisteröitävissä veneissä, ja muissakin moottoriveneissä suositeltava
Käsisammutin on pakollinen varuste rekisteröitävissä veneissä, ja muissakin moottoriveneissä suositeltava,

Pelastusliivit ovat pakollinen varuste jokaiseen moottoriveneeseen tai yli viisimetriseen purjeveneeseen.

”Osta pelastusliivit asiantuntevasta liikkeestä, jossa voit valita itsellesi sopivimman mallin, ja tee pelastusliivien käyttämisestä yhtä automaattista kuin turvavyön käytöstä autossa. Käytä pelastusliivejä myös soutuveneessä. Näytä hyvää esimerkkiä lapsille ja totuta heidätkin pelastusliivien käyttöön veneillessä”, Ekholm muistuttaa.

Hätäkatkaisin estää venettä karkaamasta, jos veneen kuski vaikkapa putoaa yli laidan, mutta vain jos remmin toinen pää on kiinnitetty kuljettajaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käsisammutin on pakollinen varuste rekisteröitävissä veneissä, ja muissakin moottoriveneissä suositeltava. Sammuttimen käyttöä on hyvä harjoitella jo ennen tositilannetta, ja sammutin on tarkistutettava vuosittain. Hätämerkinantovälineiden on syytä olla kunnossa ja niiden oikea käyttö on osattava. Lisäksi veneessä on oltava airot tai mela, tyhjennysväline sekä ankkuri köysineen.

Veneilyn turvallisuus ei liity pelkästään laitteisiin


Kipparin on tunnettava väistämissäännöt ja merimerkit.

Moni veneilijä käyttää GPS-laitteistoa. Mukana on hyvä pitää myös ajan tasalla oleva merikortti ja kompassi kaiken varalta, sillä tekniikka voi joskus pettää.

Kipparin on tunnettava väistämissäännöt ja merimerkit. Asioita voi opiskella kursseilla, joita eri tahot järjestävät. Alkoholi ei kuulu veneilyyn. Vaikka vesiliikenteessä juopumuksen raja on yksi promille, ei veneen kuljettaminen ole turvallista pienemmässäkään humalatilassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huolehdi veneestäsi sekä kesällä että talvella

Venettä on syytä käydä talvellakin katsomassa säännöllisesti ja poistaa lumi pressujen päältä. Tarkasta venepukit, jotta veneesi ei kaadu talven aikana. Kun venettä säilytetään trailerilla, huolehdi trailerin lukitsemisesta.

Kun vene on keväällä laskettu vesille, huolehdi, ettei se lähde tuntemattomien matkaan. Moottorilla varustettu vene kannattaa lukita laituriin ketjulla. Veneisiin on saatavana myös varashälyttimiä ja paikannuslaitteita, joiden avulla vene voidaan löytää, vaikka se varastettaisiinkin. Ikävät yllätykset voit välttää, kun varmistat kiinnitysköysien kunnon ja varmistat, että niiden paksuus ja vetolujuus ovat riittävät veneesi kokoon nähden.

Lähde ja kyselyn toteutus: LähiTapiola

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU