Verhot ja kaihtimet säännöstelevät valon määrää

Sisustus

Verhoja ja kaihtimia valitessa otetaan huomioon, mihin huoneeseen ne asennetaan: keittiöön kaivataan paljon valoa, kun taas makuuhuoneessa arvostetaan pimennystä ja omaa rauhaa.

Kaihtimet ja verhot suojaavat monelta asialta, kuten naapureiden katseilta, päivänvalolta, kirkkaalta auringolta ja huoneiden ylikuumenemiselta.

Ne voivat myös parantaa huoneen akustiikkaa vähentämällä kaikua.

Ikkunan sisäpuolelle asennettava rullaverho pitää kylmää ilmaa loitolla talviaikaan.
Se toimii ikään kuin yhtenä eristekerroksena ja estää lämmön karkaamista ikkunan kautta.

Verhot vaikuttavat laajana ja näkyvänä elementtinä koko kodin ulkonäköön. Siksikin ne kannattaa valita huolellisesti – sekä käyttötarpeen että ulkonäön mukaan.

Screenkangas päästää päivänvaloa huoneeseen, mutta ehkäisee liiallisen kuumuden tai häikäisyn.

Päivänvaloa paljon, auringonvaloa vähemmän

Kodin eri huoneisiin tarvitaan verhoja tai kaihtimia erilaisin ominaisuuksin.

Olohuoneeseen halutaan yleensä päästää valoa, paitsi, jos siellä katsellaan esimerkiksi elokuvia videotykiltä – silloin tarvitaan pimennystä.

Screenkangas sopii useimpiin olohuoneisiin, koska se ehkäisee auringon lämpösäteilyä ja häikäisyä, mutta päästää kuitenkin päivänvaloa sisälle. Jos olohuoneeseen halutaan vielä järeämpää näkösuojaa esimerkiksi pimeään aikaan, screenkankaan voi vaihtaa läpikuultavaan kankaaseen.

Myös keittiöön olisi mukava saada päivänvaloa mutta ei liikaa kuumentavaa auringonvaloa, sillä keittiössä säilytetään helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Screenverho sopii hyvin keittiöön. Jos kuitenkin kaivataan enemmän näkösuojaa ja pimentävyyttä, kannattaa valita läpikuultava rullaverho.

Myös erilaisiin aula- ja yleistiloihin on yleensä järkevin laittaa joko screenkankainen verho tai läpikuultava rullaverho, jotta päivänvaloa riittäisi.

 

Toisinaan valoa halutaan päästää läpi, mutta esimerkiksi kesällä täydellinen pimennys makuuhuoneessa takaa makoisat unet.

Valolta ja katseilta piilossa

Makuuhuoneessa pitää saada nukkua rauhassa ja valolta suojassa. Pimeässä ihmisen melatoniinin tuotanto kasvaa, jolloin nukahtaa helposti ja nukkuu sikeästi. Siksi makuuhuoneeseen valitaan pimennysverho, jonka ei läpäise lainkaan päivänvaloa.

Moottoroitu ja automatisoitu rullaverho voidaan säätää nousemaan ja päästämään valoa sisään hiukan ennen herätystä, jolloin herääminen sujuu pehmeästi vaivihkaa.

Makuuhuoneessa haluaa olla muutenkin rauhassa ja katseilta piilossa, joten pimennysverhon lisäksi makuuhuoneen ikkunoihin halutaan usein myös sälekaihtimet tai läpikuultava rullaverho.

Myös wc- ja kylpyhuonetiloihin tarvitaan hyvä näkösuoja. Märkätiloissa helpoin ja usein myös järkevin vaihtoehto sälekaihtimet.

6 x näin ostat rullaverhon verkosta

Verhot ja kaihtimet voi ostaa kätevästi verkkokaupasta, kunhan seuraa muutamia mittaus- ja valintaohjeita.

  1. Mittaa

Rullaverho auttaa huoneen pimennyksessä ja eristää kylmemmillä keleillä. Toimiakseen kunnolla verhon pitää olla oikean kokoinen: liian kapean verhokaistaleen reunoilta valo ja kylmä ilma pääsevät tunkeutumaan sisälle huoneeseen. Rullaverhoa verkosta hankittaessa kannattaakin ihan ensimmäiseksi ottaa mitta ja kynä esiin ja määrittää verholle leveys ja korkeus.

Mittaukseen vaikuttaa olennaisesti asennustapa: rullaverho asennetaan yleensä joko seinäpintaan tai ikkunasyvennykseen . Rullaverho voidaan asentaa samoilla kannakkeilla niin kattoon kuin seinäänkin, mutta seinäpinnan ja ikkunasyvennyksen välillä saman verhon asennusta ei voi vaihtaa.

Perehdy rullaverhon seikkaperäiseen asennusohjeeseen, jonka voit ladata täältä (PDF).

  1. Valitse väri

Rullaverho kestää monia vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten kannattaa valita jokin neutraali väri, kuten valkoinen.

Jos kankaan todellinen väri mietityttää, voit tilata haluamistasi väreistä maksuttomat mallipalat.

  1. Määritä rullautumissuunta

Rullaverhon rullautumissuunta kertoo, kummalta puolelta rullaa verho tulee alas.

Yleensä seinän puolelta eli takaa tuleva rullautumissuunta pimentää paremmin, koska silloin verhokangas tulee mahdollisimman lähelle seinää. Toisaalta, jos ikkunan karmeissa on ulokkeita, esimerkiksi kahvoja, estämässä seinää pitkin viistävän verhon kulun, kannattaa valita edestä rullautuva.

Rullautumissuunnan voi vaihtaa helposti jälkikäteen.

  1. Päätä mekanismin kätisyys

Rullaverhon nostamiseen ja laskemiseen tarkoitettu ketjumekanismi voidaan sijoittaa verhon kumpaan päähän tahansa. Kätisyyttä määriteltäessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon käyttömukavuuden lisäksi esimerkiksi huonekalut ja muut esteet. Mekanismin kätisyys on vaihdettavissa jälkikäteen.

  1. Valitse ketjun väri

Kuten kankaan värissä, myös mekanismin ja ketjun värissä kannattaa suosia neutraaleja värejä. Yleensä ketju valitaan seinän väriä mukailevaksi.

Ketjun voi myöhemmin vaihtaa – eli jos ketju sattuu katkeamaan, koko verhoa ei tarvitse uusia.

  1. Tarvitaanko moottoroitu verho?

Moottoroitu rullaverho nousee ja laskeutuu kaukosäätimen nappia painamalla. Samalla kaukosäätimellä voi lisäksi käyttää useita verhoja samalla kertaa. Moottoroitu ratkaisu sopii erityisesti hankalasti saavutettaviin paikkoihin, kuten korkealla sijaitseviin ikkunoihin.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Apollo kaihdin apollokaihdin moottoroitu verho näkösuoja pimennysvero rullaverho screenverho sälekaihdin sälekaihtimet

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.apollokaihdin.fi

Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy on auringonsuojatuotteiden valmistaja, jonka tuotevalikoima kattaa ulko- ja sisäpuoliset aurinkosuojatuotteet markiiseista rullaverhoihin ja paljon muuta. Liki 40 vuoden kokemus takaa loistavan laadun ja varman toimituksen. Tuotteemme kantavat ylpeänä Avainlippu-merkkiä.

Lue lisää: Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy