Siirry pääsisältöön

Vesikaton elinkaari ja huolto

Talo
Mikään katto ei ole ikuinen. Kaikki katot vaativat ylläpitoa, mikä tarkoittaa säännöllistä vierailua katolla.

Näyttävä. Varttirakennuslevyt ovat monikäyttöisiä. Royal soveltuu pientalon katteeksi. Neliöhinta noin 18 euroa, Cembrit.

Katolta harjataan roskat, poistetaan sammalet, puhdistetaan sadevesijärjestelmä ja tutkitaan läpivientien tiiveys sekä katon kunto yleensä. Kaikenlainen ylimääräinen rasitus, joka syntyy veden tai roskien seisomisesta katemateriaalilla, voi ajan saatossa aiheuttaa ongelmia. Sama ilmiö rasittaa kovin loivia kattoja.


Kevyt ja taipuisa PVC-kate voidaan asentaa yhtä hyvin jäähallin kuin pientalon katteeksi. Hinta tarjouskohtainen, Protan.

Pitkää käyttöikää tavoiteltaessa on tärkeää, että katon alusrakenteet ja asennustyöt tehdään huolella. Kattoa ei pilaa ainoastaan katemateriaalin väsyminen. Rakenteelliset painumat ja hoitamaton kate aiheuttavat ongelmia aluskatteelle, joka on tärkeä osa rakennuksen yläpuolista suojaa. Vesikaton tiiveys ei saa missään vaiheessa pettää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Karheaa. Luonnonkivisirote teräslevyn pinnassa tekee kiviteräskate Decrasta kiiltämättömän ja hiljaisen. Neliöhinta noin 18 euroa, Icopal.

Katemateriaaleista pitkäikäisimmät lienevät kupari ja ruostumaton teräs. Tiili kestää puoli vuosisataa ja niin myös teräs, kun pintakäsittelyn kunnosta huolehditaan valmistajan ohjeiden mukaan ja kate tarvittaessa huoltomaalataan. Samaa ikää ennustetaan tavallista bitumia vahvemmille kumibitumikatteille ja pvc-katteille.