Siirry pääsisältöön

Vesikaton huolto

Talo
Vesikaton tarkastaminen kuuluu pientaloasukkaan vakiotehtäviin.
Vesikaton tarkastaminen kuuluu pientaloasukkaan vakiotehtäviin.
ANNA-MARIA WASENIUS
Katolla tulisi käydä vähintään kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin – ennen ja jälkeen vuoden kuluttavimman ajanjakson. Vesikaton perushuollon voi tehdä kuka vain. Oikealla huollolla voidaan tehokkaasti ennalta ehkäistä katevaurioiden syntymistä. Katolla liikkuessa muista turvallisuus!
1. Yleiskunto. Kiinnitä kaikilla katemateriaaleilla huomiota katepinnan puhtauteen, sammaloitumiseen ja roskaisuuteen.
Tiilikatto: Tutki, että tiilet ovat ehjiä ja harjatiilet ja räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ovat kiinni.
Peltikatto: Tutki, onko katelevyjen tai -listojen maalipinnoitteissa naarmuja, ovatko kateruuvit ja niiden tiivisteet kunnossa ja ovatko harjalistojen tiivisteet kunnossa.
Bitumihuopakatto: Tutki, onko katteessa halkeamia, pusseja tai ryppyjä. Tarkista saumojen ja ylösnostojen kiinnitys ja tiiveys. Jos katolla on suojakiveys, tarkista katteen kunto paikoin sen alta.
2. Alusta. Kurkista rakenteisiin ja varmista, että ne ovat kuivia. Tarkista, että räystäiden tuuletusraot ovat vapaat. Jos mahdollista, käy ullakolla ja tarkastele katetta alapuolelta, jolloin mahdollisten vuotokohtien havaitseminen on helpompaa.
3. Kallistukset ja läpiviennit. Seuraa, että vedellä on esteetön ja oikea reitti pois katolta. Tutki kattoikkunat, savunpoistoluukut sekä niiden tiivisteiden ja kiinnikkeiden kunto ja toimivuus. Kulkeeko vesi myös aluskatteen päällä asiallisesti läpivientien ohi? Tarkista myös sähköjohtojen läpivientien tiivistys sekä tv-antennin kiinnitys ja tiivistys.
4. Vedenpoisto. Tarkista, että sadevesikaivojen roskasihdit ovat paikoillaan ja että sadevesikaivot, ulosheittäjät, vesikourut ja syöksytorvet ovat ehjiä, puhtaita ja toimivia. Tarkista, että sadevesijärjestelmän osien liitokset ovat hyvin paikoillaan ja vesikourujen kaadot riittäviä. Tarkista metalliosien kunto.
Puhdista lehdet ja roskat vesikatolta harjaamalla. Erityisesti läpiviennit, piiput, kourut ja sisäjiirit keräävät roskia, jotka hankaloittavat veden oikeaa poistumista katolta. Muhiessaan kosteina paikoillaan ne aiheuttavat myös turhaa rasitusta katepinnalle. Tiilikatolla kurkista sisäkulmassa paikoin myös tiilien alle. Poista kaikki katolle levinnyt kasvillisuus.
Puhdista sadevesikourut ja syöksytorvet sekä tasakatolla kattokaivot ja varmista, että roskasihdit ovat niissä paikoillaan. Varmista läpivientitiivistyspantojen kiinnitykset.
5. Pellitykset. Tarkista pellitysten kunto, kiinnitys ja tiiviys.
6. Kattoturvatuotteet. Tutki, että seinätikkaat, hoitosillat ja lumiesteet ovat ehjiä ja hyvin kiinni. Pienet vesikaton korjaukset voi tehdä itse, mutta suuremmissa töissä on paras kääntyä ammattilaisen puoleen. Jos katolla on voimassaoleva takuu, ota yhteyttä takuun antajaan.
Tiilikaton rikkoutuneiden tiilien vaihtaminen on melko yksinkertaista. Selvitä kattotiilen tyyppi ja varmista, että uusi tiili on yhteensopiva vanhan katemateriaalin kanssa. Nosta rikkoutuneen tiilen viereisiä tiiliä hieman ja pujota vanha pois paikoiltaan. Laita uusi tilalle samalla tavalla. Tarkista samalla silmämääräisesti aluskatteen ja ruoteen kunto.
Likaantuneen metallikatteen voi pestä esimerkiksi laimealla astioiden käsienpesuaineliuoksella. Tuotteesta riippuen metallikatot kaipaavat maalauskäsittelyä 10–20 vuoden välein. Valitse maali ja värisävy katteen valmistajan ohjeiden mukaan. Pinnoitteeseen syntyneet vauriot kannattaa aina korjata. Noudata valmistajan ohjeita.
Vuosien saatossa haalistuneet betonitiilet voidaan tarvittaessa maalata alkuperäisen värisellä maalilla. Oikean maalin ja värisävyn saa valmistajalta. Savitiilet säilyttävät värinsä betonitiiliä paremmin.
Rikkoutunut kuitusementtilevy voidaan vaihtaa uuteen. Rikkoutuneen levyn ja viereisten levyjen kiinnitysruuvit irrotetaan, jotta levy saadaan pois. Uusi levy laitetaan tilalle ja ruuvit kiinnitetään. Likaantunut kuitusementtilevykate voidaan maalata tai pintakäsitellä osittain tai kokonaan. Ohjeet saa levyn valmistajalta.
Bitumihuopakatteiden perushuolto on puhtaanapito. Saumojen tiiveydestä huolehtiminen ja vaurioiden paikkaaminen on tärkeää. Vuosien saatossa katteen väri voi haalistua. Bitumihuopakate voidaan pinnoittaa tarkoitukseen kehitetyillä aineilla. Toimenpide jatkaa katteen käyttöikää joitakin vuosia. Kysy ohjeita katteen myyjältä tai valmistajalta.
Lumen poistaminen katolta on yleensä tarpeetonta, ellei sen putoamisen pelätä aiheuttavan vaaratilanteita. Mikäli joudut poistamaan lunta, toimi varovaisesti pintaa vaurioittamatta ja jätä katolle vähintään 10 cm lunta suojakerrokseksi. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle, äläkä kinosta seinän viereen.
Poista jää varovaisesti katetta vaurioittamatta. Metallikatteilla jää poistetaan kuumalla vedellä, ei hakkaamalla.
Lähteet
Kattoliitto – Katon huoltokirja
Rakenna Oikein – Vesikaton valinnassa ratkaisee ulkonäkö ja toimivuus, Tuomas Venermo, Insinööritoimisto Raksystems Oy
PRKK:n DVD Vesikatot ja julkisivut
Pientalon vesikatto- ja ulkoverhoustyöt, Talonrakentajan käsikirja 4, Rakentajan Tietokirjat ja Juhani Keppo 2002, Gummerus Kirjapaino Oy
Tietoa katoista ja urakoitsijoista