MAINOS

Vesivahingon vaarassa? Näin tunnistat kosteusvaurion

KylpyhuoneTalo

Vesivahinko ei vaikuta vain asunnon kuntoon: kosteissa tiloissa homeitiöt lisääntyvät helposti ja voivat aiheuttaa pahoja terveyshaittoja asukkaille. Mahdollisista vaurioista tulee ilmoittaa taloyhtiölle ja ryhtyä välittömästi korjauspuuhiin, ettei vakavampaa vahinkoa pääse syntymään.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vahinkojen moninaiset lähteet

Vesivahinkoja sattuu useimmin luonnollisesti keittiössä ja kylpyhuoneessa. Joskus vahingon taustalla on vaurioitunut vesiputkiverkosto, joka voi vioittua esimerkiksi jäätymisen tai ruosteen takia.

Syyt kosteusvaurioon löytyvät usein puutteellisesta remontoinnista märkätiloissa, huonosta ilmanvaihdosta tai huonosti tehdyistä vesiliitännöistä. Myös rakennusvirheet, lämminvesivaraaja, pesukoneet ja ulkoapäin tuleva vesi ovat usein ongelman taustalla.

Varaudu ajoissa ja käytä kotiasi oikein

Jos tilanne on päällä ja vesivahinko sattuu, tärkeintä on sulkea päähana välittömästi: muista näyttää kaikille perheenjäsenille hanan sijainti. Rajoita virtaavan veden leviäminen niin hyvin kuin mahdollista ja hälytä tarvittaessa ammattilaiset kuivausapuun.

Vesivahingot sattuvat usein koneiden ja putkien liitoskohdissa: varaudu siis asettamalla pesukoneiden ja kylmälaitteiden alle vedenkestävät alustat. Tiivistä paksulla silikonikerroksella putkien liitännät, läpiviennit ja tiivistämättömät ruuvinpaikat.

Lämminvesivaraaja on myös kriittinen kohta vesivahinkojen kannalta. Varmista, että sillä on vedenkestävä alusta, turvaventtiili, paisuntasäiliö ja ylivuotoletku lattiakaivoon. Lattiakaivo sen sijaan tulisi puhdistaa vähintään pari kertaa vuodessa. Varmista myös, että kylpyhuoneen tai keittiön laatat ja muut pinnat ovat täysin ehjät.

Voit ehkäistä vesivahinkoa arjessasi yksinkertaisesti: ota tavaksi sulkea vesihanat aina kun ne eivät ole käytössä. Tarkkaile johtojen ja liitäntöjen kuntoa jatkuvasti ja varmistu, että niiden eristeet ovat ehjät. Puhdista lisäksi säännöllisesti tiskipöydän ja pesualtaiden vesilukot.  

Tunnista vesivahinko

Suuremmilta ongelmilta välttyy varmimmin, kun tarkkailee jatkuvasti asunnon kuntoa ja pistää merkille muutokset erityisesti kylpyhuoneessa, jossa on paljon vaurioille herkkiä kohtia. Esimerkiksi näistä vihjeistä tunnistat mahdollisen vahingon:

  1. Ummehtunut haju
  2. Paisunut parketti tai tummunut puu
  3. Vesi- ja lämmityskulut nousevat reippaasti
  4. Seinille muodostuu kalkkia tai pinnoilla näkyy homepilkkuja
  5. Putket suhisevat vaikka vettä ei käytetä
  6. Tapetti, maali tai rappaus irtoilee, lohkeilee tai kupruilee

Kaiken kaikkiaan, koska veden kanssa ollaan kotona jatkuvasti tekemisissä niin pesutiloissa kuin keittiössä, kannattaa teettää tiloista kuntoarvio ammattilaisella säännöllisin väliajoin. Itse voi tarkkailla mahdollisia silminnähtäviä muutoksia ja outoa hajua.

Teksti ja kuva: Rustholli, Jani Valaranta

Lähde: Rustholli blogi >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kosteus kosteusvaurio talo vaurio vesivahinko


Lisää samasta aiheesta