Rintamamiestalon vesijohtoputkisto uusittiin 80-luvun alussa tehdyssä peruskorjauk sessa. Muutamia osia on korjattu sen jälkeenkin, mutta yli kolmekymmentävuotiaiden putkien kunto alkaa olla jo kyseenalainen. Vesivuoto voi alkaa pienenä ja piilevänä, kuten vuotavana vessanpyttynä tai vesihanana. Todellinen vahingon aiheuttaja on kuitenkin yhtäkkinen isompi vuoto, jossa vesi pääsee tulvimaan rakenteisiin.
Miten vahinkoja voisi ennakoida tai estää? Markkinoilla on laitteita ja hälytinjärjestelmiä, joissa kosteusanturit kytketään pyykinja astianpesukoneiden alle ja jotka hälyttävät havaitessaan kosteutta. Uusimmissa kodinkoneissa on sisäänrakennetut magneettilukot vuotojen varalle.
Kehittyneempi systeemi on kuitenkin hälytin, joka mittaa vesiverkoston paineeroja ja pystyy katkaisemaan veden tulon havaitessaan vuodon. Leakomatic -merkkinen laite on toistaiseksi markkinoiden ainoa vuotohälytin ja vesivuotokytkin samassa paketissa.
Vesivahinkojen ennakointi ei siis vaatinut muuta kuin vierailun rautakauppaan ja putkimiehen tilaamisen. Laitteen asennus ja testaaminen veivät ammattilaiselta vain noin tunnin ja kokonaiskustannus jäi alle tuhanteen euroon. Laitteen hankkiminen vaikutti myös alentavasti kotivakuutusmaksuihin. Nyt asukkaat nukkuvat yönsä rauhassa ja jättävät talon huoletta matkoille lähtiessään.
MAINOS
Auvo Lakanen LVI-Lakanen Oy:stä asensi laitteen ensimmäistä kertaa ja siihen kului silti vain reilun tunnin verran aikaa.
Päävesijohto on katkaistu pääsulun jälkeen ja Leakomaticia mallaillaan paikalleen.
Laite testattiin heti asennuksen jälkeen juoksuttamalla vettä hanasta. Lisätietoja leakomatic.com.
Hälytyksen jälkeen laite sulki veden tulon automaattisesti.