Vesivuotoa on yleensä kolmenlaisia: tihkuvuotoa, piilovuotoa tai äkillisiä voimakkaampia vuotoja. Tihkuvuoto on erittäin vaikea havaita ja paikallistaa. Pahimmassa tapauksessa tihkuttaen vuotava putki tai putkiliitos on talon rakenteiden sisällä, jolloin se saattaa paljastua vasta vuosien päästä ja sen aiheuttama vahinko voi olla hyvinkin laaja. Vedellä kun on inhottava tapa edetä jopa ylämäkeen ja tunkeutua pienestäkin raosta mitä uskomattomiin paikkoihin.
Piilovuoto on vesivuoto, jota ei voi havaita silmällä. Vuorokaudessa vuotava vesimäärä on melko pieni, mutta koska vahinko on vaikea havaita, vettä ehtii vuotaa ja imeytyä suuria määriä kiinteistön rakenteisiin ennen vahingon havaitsemista. Vasta asukkaiden oireet saattavat paljastaa, että nyt kaikki ei ole kohdallaan. Silloin on jo liian myöhäistä.
Äkillisen vesivuodon havaitseminen on yleensä helpompaa, eikä vahinkoa välttämättä synny niin paljon, edellyttäen että on kotona, kun vahinko tapahtuu. Mutta jos kukaan ei ole kotona, kun putki halkeaa ja vettä alkaa suihkuta ympäriinsä, jälki voi olla todella masentavaa. Mitä jos vahinko tapahtuu, kun perhe on juuri lähtenyt kahden viikon lomalle? Näitäkin tapauksia sattuu aina silloin tällöin.
Vesivuotovahti on laite, joka mittaa jatkuvasti käyttöveden virtausta talossa ja havaitsee pienimmätkin vuodot. Jos laite havaitsee jatkuvaa tiputusta, joka toistuu usein, se katkaisee veden tulon. Vastaavasti jos veden virtaus on yhtenäistä ja kestää pidempään, laite katkaisee veden tulon ennen kuin iso vahinko on tapahtunut. Lisäksi laite tekee jokaisen vuorokauden aikana erillisen putkiston tiiviystestin, joka valvoo, että käyttövesijärjestelmä on ehdottoman tiivis.
Jyväskylässä sijaitseva talo oli rakennettu vuonna 1977 ja Jarkko Paananen oli hankkinut siihen kolme vuotta sitten Leakomatic-vesivuotovahdin varmistamaan, ettei talon alkuperäisten putkien mahdollinen pettäminen pääse aiheuttamaan isompaa vahinkoa. Putkiremonttiin ei sillä hetkellä ollut vielä varaa ja investointi noin tuhannen euron vesivuotovahtiin oli järkevin vaihtoehto. Sekin tuntui hieman kalliilta päätöksentekohetkellä, mutta ei tunnu enää.
Taloon uusittiin putket vastikään ja remontin valmistumisen jälkeen vesivuotovahti alkoi hälyttämään kerta toisensa jälkeen. Kun vuotoa ei useista etsinnöistä huolimatta löydetty, kutsuttiin paikalle myös Leakomaticin edustaja. Laitteesta ei löytynyt mitään vikaa, jolloin oli pyydettävä paikalle vielä putkiremontin tehneen yrityksenkin asentajat. Pitkän etsinnän jälkeen hälytyksen syy löytyi vihdoin. Taloon viereisestä teknisestä tilasta tulevan vesiputken 90 asteen liitoskohta, joka oli lämpöeristetyn kuoren suojissa, vuoti ja päästi vettä tippumaan. Onneksi vuotokohta oli talon ulkopuolella jolloin siitä ei aiheutunut talolle vahinkoa. Tämä osoitti kuitenkin, miten luotettava laite Leakomatic on.
MAINOSPaananen sanoo käyvänsä kesällä usein mökillä, jolloin kukaan ei ole vahtimassa taloa. Nyt kun vesivuotovahti on osoittanut olevansa tarkkaakin tarkempi vahti, ei tarvitse olla huolissaan mahdollisesta vesivahingosta. Leakomatic on tarkka ja luotettava talovahti.
Olli ja Leeni Welin asuvat vuonna 1995 itse rakentamassa talossa Espoon Soukassa. He halusivat varmistaa etukäteen, ettei talossa tapahdu isoa vahinkoa, jos jokin putki tai vesikäyttöinen laite pettää. Tutkittuaan markkinoilla olevia vaihtoehtoja he löysivät vain yhden laitteen, joka vastasi kaikkiin heidän toiveisiinsa ja vaatimuksiinsa. Se oli kotimainen Leakomatic.
Leakomaticin asentaminen ja käyttöönotto onnistuu LVI-asentajalta muutamassa tunnissa, eikä se aiheuta kuin lyhyen katkon vedentuloon. Laite asennetaan heti vesimittarin jälkeen, ja se tarvitsee lähelleen ainoastaan sähköpistokkeen, johon laitteen pistoke kytketään.
MAINOSKun laite on kytketty päälle, se alkaa heti mitata veden virtausta. Wallinien luona laite katkaisikin veden tulon heti asennusta seuraavana päivänä. Syyksi paljastui alakerran wc, joka lirutti vettä vähän kerrallaan. Tämä korjattiin välittömästi ja sen jälkeen vesikatkoja ei olekaan tullut.
Welinit valitsivat kotiinsa M4i-mallin, jota pystyy helposti ohjaamaan myös älypuhelimella. Laite hälyttää automaattisesti, jos se havaitsee jotain poikkeavaa. Se katkaisee veden tulon, jos ongelma ei poistu. Älypuhelimesta näkee, mikä katkon syy on ja halutessaan veden voi laittaa uudestaan päälle nappia painamalla. Veden tulon voi myös katkaista etänä, mikäli siihen on tarvetta. Tämän etäohjauksen mahdollistaa Leakomatic Cloud -pilvipalvelu, joka on saatavissa M4i-laitteeseen. Laite yhdistetään talon lähiverkkoon, ja sitä voi hallita älypuhelimeen ladattavan applikaation avulla vaikka toiselta puolelta maapalloa.
Joskus on tarvetta juoksuttaa vettä pidempään kuin Leakomaticiin on ohjelmoitu äkillisen vuodon katkaisemiseksi, esimerkiksi jos kastelee pihakukkia tai nurmikkoa. Silloin laitteen voi asettaa lepo-tilaan, joka kytkee pois hälytys- ja vedenkatkaisutoiminnon tietyksi ajaksi.
Leakomatic maksaa alle tuhat euroa, ja sen asennus muutaman sata euroa paikkakunnasta riippuen. Tämä on pieni raha mielenrauhasta sekä erityisen pieni verrattuna siihen, mitä iso vesivahinko kaikkinensa voi aiheuttaa.
MAINOS