Aivastava vessa levittää bakteerit usean metrin päähän

Kylpyhuone

Wc:n kansi kannattaa aina laskea käytön jälkeen alas. Uloste- ja virtsajäämiä voi huuhtelun yhteydessä levitä jopa kuuden metrin päähän wc-pöntöstä.

Jokaisen huuhtelun jälkeen noin miljoona bakteeria jää elämään. Hygieniayritys Initial on tutkinut tapoja vähentää aivastavien vessojen levittämiä pöpöjä.

Vessa on yksi epähygieenisimmistä paikoista

Kun wc vedetään, aiheuttaa veden voimakas virtaus sen, että pienen pienet bakteerit lähtevät lentoon. Osa laskeutuu vesipisaroiden mukana wc-istuimelle ja muille pinnoille, mutta osa bakteereista on niinkin pieniä, että ne jäävät ilmaan leijumaan useiksi tunneiksi. Uloste- ja virtsajäämiä voi levitä huuhtelun mukana jopa kuuden metrin päähän wc-pöntöstä.

”Jos kädet jäävät pesemättä wc-käynnin jälkeen tai ne huuhdotaan vain nopeasti vedellä, on viimeistään nyt aika muuttaa käsienpesurutiineja ja ottaa käyttöön saippua ja lämmin vesi”, sanoo Initialin avainasiakaspäällikkö Erja Hietala ja jatkaa: ”Huolellinen käsienpesu on avaintekijä, jotta bakteerit ja ulostejäämät eivät lähde leviämään wc-tilojen ulkopuolelle. Lisänä voi käyttää myös pitkävaikutteista käsiendesinfiointiainetta. Ei kannata myöskään unohtaa vessankannen sulkemista.”

vessa ja hygienia

Kun wc vedetään, veden voimakas virtaus aiheuttaa sen, että pienen pienet bakteerit lähtevät lentoon.

Päivittäinen wc-pöntön puhdistus voi olla turhaa

Vaikka wc-pönttö pestäisiin päivittäin antibakteerisella puhdistusaineella, wc-tila on hetkessä taas ”saastunut”. Ilma ja pöntön ympärys täyttyvät bakteereista joka kerta, kun wc vedetään, joten jokapäiväinen jynssääminen ei auta.

Paras tapa ehkäistä bakteerien leviäminen on sulkea wc-pöntön kansi aina ennen kuin wc vedetään. Tällä tavoin bakteerit eivät pääse ”hyppimään” wc-pöntön ulkopuolelle tai leijailemaan ilmaan. Muita tapoja, joilla vähentää bakteerien leviämistä wc-tiloissa ovat wc-istuimenpuhdistajat, joilla renkaan voi puhdistaa ennen asiointia. Wc-tiloissa wc-paperirullat tulisikin suojata wc-paperiannostelijaan, jotta bakteerit eivät leviä puhtaan rullan pintaan.  Lisäksi on edistyneitä kädenliikkeellä (no-touch) toimivia astioita terveyssiteille ja roskille, jotka vähentävät kosketuksessa leviäviä pöpöjä.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

saniteettikalusteet wc-paperiteline wc-pönttö


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: