Vessan siivous Suomessa Pohjoismaiden huolettominta

Kylpyhuone

Suurin osa suomalaisista välittää siitä, mihin kuntoon vessa jää oman käynnin jälkeen (72 %). Silti wc:n siististä kunnosta ei aina jakseta käytännössä huolehtia. Vain puolet suomalaisvastaajista kertoo, että he huolehtivat vessan puhtaudesta aina pois lähtiessään. Useimmat heittävät paperit roskikseen tai pönttöön, poimivat pudonneet roskat ja osaavat tarvittaessa tarttua myös wc-harjaan. Noin puolet huuhtelee tai pesee pesuallasta käsienpesun jälkeen. Eniten vessan siisteydestä välittävät ja käytännössä huolehtivat tanskalaiset.

Erityisesti vessaan jäävät hajut aiheuttavat häpeää ja peittelytarpeita. Vain joka viides suomalainen vastaa, ettei haju haittaa heitä. Puolia vastaajista harmittaa seuraavan kävijän puolesta, 18 prosenttia häpeää hajua. Ruotsalaiset kokevat aiheesta häpeää lähes tuplasti enemmän (35 %). Suomalainen tarttuu kuitenkin toimeen, sillä 39 prosenttia yrittää peittää hajun käyttämällä raikastinta tai raikastinsprayta. Tanskassa puolestaan uskotaan tuulettamiseen muita maita enemmän: yli puolet avaa ikkunan wc-käynnin jälkeen.

Yli puolet suomalaisvastaajista kertoo olevansa kiinnostunut wc-teknologiasta, joka poistaa hajut suoraan wc-istuimen sisältä. Suomessa tiedetään muita Pohjoismaita paremmin, että tällaista teknologiaa on jo saatavana (27 %). Erityisen kiinnostuneita hajunpoisto-ominaisuudesta ovat norjalaiset (63 %).

Likaiseen vessaan törmää varmiten ravintolassa

Joukkoon mahtuu välinpitämätön vähemmistö, joka myöntää, ettei heitä kiinnosta lainkaan tai juuri lainkaan mihin kuntoon vessa jää oman käynnin jälkeen. Tätä ajattelumallia edustaa yhteensä 6 prosenttia suomalaisista. Ruotsissa ja Norjassa osuus on pari prosenttia suurempi. Siksi suurimmalla osalla on kokemuksia likaisista vessoista, erityisesti julkitiloista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suomalaiset kertovat kohdanneensa likaisia vessoja eniten ravintoloissa ja kahviloissa (80 %) ja kauppakeskuksissa (76 %). Sen sijaan suomalaiset antavat muita Pohjoismaita paremmat arviot vessojen siisteydestä kouluissa, urheilupaikoissa, elokuvateattereissa ja työpaikoillaan. Sotkuisista vessoista kärsitään myös kotona (16 %) ja ystävien luona (28 %).

Parempaa hygieniaa julkitilojen vessoihin kaipaisi 91 prosenttia suomalaisvastaajista. Lisäksi 15 prosenttia haluaisi kohentaa vessan hygieniaa omassa kodissaan. Vähiten parannustarpeita kokevat tanskalaiset, sillä Tanskassa ihmiset huolehtivat jo valmiiksi wc:n siisteydestä muita Pohjoismaita tarkemmin.

Hätä ei lue lakia

Vessahädän yllättäessä suomalaiset ovat valmiita tyytymään huonompaankin hygieniaan: 40 prosenttia ei jätä käymättä vessassa, vaikka se olisi likainen. Ruotsalaiset sen sijaan mieluummin pidättävät kuin asioivat likaisessa vessassa: vain 18 prosenttia ruotsalaisvastaajista suostuu käymään likaisessa vessassa. Norjalaiset ja tanskalaiset ovat lähes yhtä kainoja. Eniten karsastetaan ravintoloiden, kahviloiden ja kauppakeskusten sotkuisia vessoja.

Sotkut voivat ahdistaa myös muualla kuin julkitiloissa: yksi prosentti suomalaisvastaajista on jättänyt käymättä vessassa omassa kodissaan, koska wc on niin likainen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Bakteereista ollaan eniten huolissaan Suomessa. Erityisesti bakteerit mietityttävät julkisissa vessoissa (68 %), mutta muutamia ne huolettavat myös kotona (7 %). Kolmannes vastaajista ei mieti koko asiaa (28 %). Lähes puolet suomalaisvastaajista olisi kiinnostunut hankkimaan itselleen liiketunnistuksella toimivan wc:n etähuuhtelupainikkeen, johon ei tarvitse lainkaan koskea.

Vessakäynneillä ei Suomessa suotta kursailla. Joka neljäs suomalainen käyttää julkisia vessoja huoletta ja ilman varotoimia. Useimmat suojaavat itseään laittamalla paperia istuimen reunukselle (43 %) tai pyyhkimällä istuimen märällä paperilla tai antibakteerisella pyyhkeellä (20 %). Joka viides jättää istumatta alas ja tähtää ilmasta (21 %). Muissa Pohjoismaissa kaikkia varotoimia tehdään Suomea enemmän.

Tanskalaiset siivoavat vessaa tuplasti pidempään

Suurin osa suomalaisista siivoaa vessan kotonaan kerran viikossa (38 %), 2–3 kertaa viikossa (22 %) tai joka toinen viikko (12 %). Päivittäistä jynssäystä harrastaa 6 prosenttia vastaajista, 4–6 kertaa viikossa vessan siivoaa sama määrä. Harvemmin kuin kerran kuukaudessa vessan myöntää siivoavansa 3 prosenttia vastaajista. Loput hoitavan homman kolmen tai neljän viikon välein. Pohjoismaiden välillä ei ole merkittäviä eroja siivousfrekvenssissä.

Suomalaiset selviytyvät vessan siivouksesta muita pohjoismaalaisia nopeammin. Keskimäärin pesupuuhiin käytetään viikossa yhteensä 5–10 minuuttia (22 %) tai 11–20 minuuttia (33 %). Eniten aikaa siivoamiseen käyttävät tanskalaiset, joilta monelta kuluu jopa puoli tuntia tai 40 minuuttia vessan pesemiseen viikossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

* Geberitin tilaamaan laajaan kylpyhuonetutkimukseen vastasi alkuvuodesta 2016 yhteensä 1008 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Lisäksi Ruotsissa vastaajia oli 1011, Norjassa 1008 ja Tanskassa 1006. Tutkimuksen toteutti kaikissa neljässä maassa YouGov.

Lisätietoja:

Geberit Oy

www.geberit.fi

Maailmanlaajuisesti toimiva Geberit-konserni on saniteettiteollisuuden markkinajohtaja. Geberit toimii integroituna ryhmänä hyvin vahvasti paikallisesti suurimmassa osassa Euroopan maista ja toimittaa parasta laatua olevaa saniteettitekniikkaa ja -keramiikkaa. Yritysryhmällä on 35 tehdasta, joista 6 on Euroopan ulkopuolella. Konsernin pääkonttori on Rapperswil-Jonassa Sveitsissä. Geberit on listattuna Sveitsin pörssissä, ja vuodesta 2012 Geberitin osake on ollut mukana SMI:ssä (Swiss Market Index). Geberit osti suomalaisen Sanitec-konsernin helmikuussa 2015.

MAINOS
MAINOS LOPPUU