MAINOS

Vettä ja lannoitetta sipulikukille, taimikasvattajan kuolemansynnit – kauniit kärhöt

Piha

Sateettomien kelien pitkittyessä sipulikukat kaipaavat nyt vettä ja lannoitusta. Kerrataan taimikasvatuksen synnit. Puutarhuri kertoo kärhöistä ja esittelee muutaman näyttävän uutuuden!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt kun sipulikukat oikein innostuu kukkimaan ja sateita ei ole näköpiirissä, niin vettä olisi hyvä antaa niillekin, lannoitteiden kera. Kukapa sitä pelkän veden voimin jaksaisi kasvaa?

Sipulikukat alkavat kasvattamaan ja uudistamaan sipulia heti kukinnan jälkeen – tai oikeastaan sen jälkeen, kun ovat saaneet kehittyneet siemenet valmiiksi. Itse joudutan tätä uuden kasvun alkua etenkin tulppaaneilla, narsisseilla ja laukoilla poistamalla niiden siemenkodat. Näin kukka saa viestin, että siemeniä ei kasva ja aloittaa sipulin kasvattamisen ja vahvistumisen. Ja mitä pidemmän aikaan se sitä tekee, niin sitä suurempi ja parempi sipulista kasvaa – ja sehän tarkoittaa komeampia kukkia ensi keväänä. Lehtien annan kasvaa niin kauan kuin ne vain vihreinä pysyy, sillä niiden kautta kasvit yhteyttävät ja kasvattavat sipulia.

Eli lyhyesti sipulikukkien hoidosta:

 • Anna vettä jos kuivaa.
 • Lannoita sipulikukkaravinteella
 • Poista siemenkodat kukinnan jälkeen ainakin tulppaaneilta, narsisseilta ja laukoilta. Pikkusipuleilta siemenkotia ei tarvitse poistaa.
 • Anna lehtien kasvaa niin in kauan kuin ne pysyvät vihreinä.

Taimikasvattajan ”kuolemansynnit”

Taimikasvatus on nyt kiivaimmillaan ja uusia taimia koulitaan ja istutetaan, niin kerrataanko vielä nuo ”kuolemansynnit”.

Liika kastelu on yleisin syy siihen, että taimet nuukahtavat. Hennot juuret ja pieni lehtimäärä eivät siedä liian märkää kasvualustaa, vaan hukkuvat hapenpuutteeseen. Annetaan siis mullan kuivahtaa välillä ja kastellaan muutenkin varovasti. Lehtien sumuttelu on toki aina hyväksi.

Liian vahva multa. Tuohon edelliseen viitaten, taimille on hyvä käyttää vain taimi- ja kylvömultaa. Se ei ole liian vahvaa ja eikä sido itseensä liikaa vettä. Mustat mullat tulee unohtaa näissä hommissa kokonaan.

Liika valo. Suorassa paahteessa taimet kuolevat melko varmasti. Hajavalo on paras, ja parhaista parhain on LED-kasvulamppu sekä ajastin, jolla ajastetaan taimille 12-14 tuntia valoa, yöunia unohtamatta.

Liika lämpö. Siemenet itävät yleensä parhaiten kosteassa ja yli +20°C asteen lämmössä. Itämisen jälkeen kumminkin paras lämpötila on hieman viileämpi, noin +15-18°C.

Taimi yleensä juroo muutamista päivistä jopa viikkoihin, kun se on istutettu isompaan ruukkuun. Se ei ole suuttunut, vaan tekee juuria kiivaasti uuteen tilaansa. Sitten kun juuret ovat ”vallanneet” uuden ruukun, niin kasvu suorastaan räjähtää. Malttia vain ja hyvä tulee.

Ja niin kuin tuossa kuvassa näkyy, niin koulittavaa kasvia käsitellään varoen ja otetaan kiinni aina lehdestä eikä varresta. Lehti kestää ja se voi vaikka hiukan vioittua taimen siitä kärsimättä, mutta jos varsi vioittuu, niin taimi kuolee.

Kärhöjä – uusia lajikkeita

Kärhöt ovat niitä joiden kauneuteen en koskaan kyllästy! Niitä on niin moninaisia – kukkien kokoja ja värisävyjä ihan loputon määrä. Myös kasvatuspaikkoja voi ideoida perinteisen ”yksiväri ja yksi säleikkö” -tyylin lisäksi vaikka kuinka. Kukkapenkkien, pensaiden tai puiden joukkoon kun istuttaa näitä kiipeilemään, niin saa luotua todella monipuolisia ja hauskoja kokonaisuuksia. 

Minulla on tänä vuonna testissä kymmenkunta uutta lajiketta suoraan jalostajalta, ja varmaan näistä löytyy hyviä uutuuksia ensi vuodelle, kunhan tässä kesän näitä kasvattelen ja seurailen. Tämä on sitä puutarhurin unelmahommaa, kun pääsee ihan uusien tuttavuuksien kanssa touhuilemaan. 

Kärhö onnistuu hyvin myös ruukussa

Valitse tarpeaksi iso ja syvä ruukku – leveys 35-40 cm ja syvyys 50-60 cm. Pohjassa on hyvä olla reiät ja salaojitus esim. lekasoralla tai ruukun paloilla ennen multaa.

Laita mullan sekaan hidasliukoisia lannoitekäpyjä.

Istuta 5-10 cm syvempään kuin kasvatusruukun pinta. Viimeistele istutus kivillä tms.

Kastele hyvin ja sijoita aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle kasvamaan. Ruukun olisi hyvä olla vaalea tai suojassa paahtavalta auringolta, sillä paahteesta kärhön juuret eivät pidä.

Talveksi ruukut siirretään viileään. Ja onnistuu tuo talvetus ulkona ruukuissakin, mutta palataan siihen sitten syksyllä on ajankohtaisia.

Tärkeää kärhöjen istutussyvyydestä

Jalokärhöille tärkeää on oikea istutussyvyys, se kun poikkeaa perinteisestä ruukkukasvien ”samaan syvyyteen ruukun kanssa” -istutus ohjeesta selvästi. Jalokärhöt istutetaankin maahan 10-15 cm syvempään. Tämä on tärkeää juuri talvehtimisen kannalta. Ruukuissa tuo 5-10 cm riittää.

Tämän vuoden valikoimissani on testattuja ja parhaimpia jalokärhöjä toki myös sinullekin.

Multi Blue, 9,95 € / kpl

Alba Plena 9,95 € / kpl

Rouge Cardinal 9,95 € / kpl

Josephine Regal, harvinaisuus, 19,95 € / kpl (ovh. 27,95)

Juurakoiden säilytys on helppo homma

Nyt kun on esikasvatettujen taimien yhteydessä lähetetty myös monivuotisia pionien ja perennojen juurakoita, niin niiden istuttamisella ei  vielä ole kiire. Niissä on multaa pakkauksissa pitämässä ne kosteina ja estämässä kuivumista, joten pistä vain pussi sellaisenaan viileään, vaikka ulos ja varjoon. Viileä ja lämmittämätön katos, autotalli, kellari tai jopa jääkaappi käy. Pääasia on, että juurakkopussi pysyy viileässä, mielellään alle +5°C asteen lämpötilassa ja pois auringonvalosta ennen istuttamista.

Toinen vaihtoehto on istuttaa ne ruukkuihin esikasvamaan ja istuttaa sitten kesämmällä ulos.

Toki kun maa alkaa olla sula ja tarkenee istuttaa, niin juurakot maahan vain ja vettä päälle. Kasvu alkaa heti ja kiihkeänä. Sitä hetkeähän ne ovat odottaneet koko pitkän talven.

lumi

Kukkaniitty siemenmaton kanssa ei hätäillä

Samoin suosittuja kukkaniitty siemenmattoja on myös lähetetty jo, ja niistä pari tärkeää seikkaa:

 • kangas kannattaa laittaa paikalleen vasta kun maan lämpötila on vähintään +10°C astetta, ja mielellään vieläkin lämpimämpää
 • pohjat voi tehdä toki jo aikaisemmin
 • kankaan päälle on hyvä levittää 1-2 cm maata
 • kastele hyvin

Itse aion omat siemenkankaani laittaa paikalleen vasta kuun lopussa tai ensi kuussa. Odotan että maa on kunnolla lämmennyt.

Kukkaniittysiemenkankaita löytyy vielä niin yhden kuin viidenkin neliön kokoisina:

1 m2, hintaan 9,95 € löydät täältä.

5 m2, hintaan 34,95 € (ovh. 49,75) löydät täältä.

Maatuvat kiinnitystikut, löydät hintaan 2,90 € / 10 kpl täältä

Uusia kesäkukkia, ruukkutaimet

Lumihiutaleita, poutapilviä, intiaaniminttuja, lobelioita, rusokkia ja miljoonakelloja saa nyt myös isompina astiataimina.

Tilausruuhkat on saatu purettua ajan tasalle. Suuri kiitos kun niin moni ymmärsi tilanteen. Nyt ollaan taas normaali rytmissä ja hommat ajan

tasalla. Tilausten ja toimitusten ym. suhteen tutuista numeroista tavoittaa

 • Puhelin (05-3440300) ajoittain ruuhkainen – kärsivällisyyttä!
 • Chat kotisivuilla www.puutarha.com
 • WhatsApp 044 099 7096
 • Sähköposti puutarha@kodinkukat.fi 

Kiitos, kun saamme olla apunasi ja tuet meitä suomalaisia puutarhureita ja puutarhatyöntekijöitä!

Terveisin kevätauringon kanssa kilpaa loistaen ja luonnon heräämistä ihaillen puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

astiataimi intiaaniminttu Juha Toikka juurakko kesäkukat kesäkukka Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta