MAINOS

Omakotitalon yläpohjan lisäeristäminen puhallusvillalla

LämmitysTalo

Jaa sosiaalisessa mediassa

okainen sen tietää: lämmin ilma nousee ylöspäin. Jos talo ja etenkin sen yläpohja on eristetty hyvin, lämpö ei karkaa kylmällä säällä harakoille. Kesähelteellä eristetyn rakennuksen yläkerta pysyy viileänä. Lisäeristyksellä voi säästää lämmityskuluissa ja tehdä asumisesta mukavampaa.

Rintamamiestalon lisäeristys

Perinteisen rintamamiestalon yläpohjalle oli aikanaan laitettu kahta eri eristettä: puolet oli noin 30 sentin paksuista vuorivillaa ja toinen puoli ilmeisesti alkuperäistä saha- ja kutterinpurueristettä 1940-luvulta.

Talossa oli tehty 1980-luvulla ensimmäinen kattoremontti, ja sen yhteydessä oli vaihdettu muutama homehtunut kattotuoli. Ilmeisesti tuolloin oli uusittu osa eristeestä, koska vanha puru oli kastunut liikaa.

Selluvilla sopivin vaihtoehto

Eristystyön toteuttanut, Eko-Expert suositteli lisäeristämiseen selluvillaa, joka sopii ominaisuuksiltaan parhaiten rintamamiestalon hengittävän rakenteen jatkeeksi.

Rintamamiestaloissa ei ole yleensä käytetty höyrynsulkumuovia, kuten nykytaloissa. Selluvilla imee ja luovuttaa kosteutta, aivan kuten perinteinen sahanpurueristekin. Se häviää muille puhallusvillatyypeille (kivi- tai lasivilla) vain paloluokituksessa. Selluvillaan lisätään kuitenkin boorikemikaaleja, jotka hidastavat palamista.

Lisäksi lisäeristys saattaa karkottaa välikaton kutsumattomat oravavieraat ja muut häiriköt, sillä linnut ja pikkujyrsijät eivät pidä boorikemikaaleista – vaikka asiasta ei olekaan virallista näyttöä.

Rivakkaa työtä

Vielä ennen varsinaista puhallustyötä Eko-Expertin edustaja mittasi, kuinka paljon puhallettavaa villaa tarvitaan. Pinta-alan ja eristeen paksuuden mukaan laskettiin villasäkkien määrä. Kun asiakas oli hyväksynyt tarjouksen, puhallukselle sovittiin ajankohta.

Itse puhaltaminen ei kestänyt kauan. Kun ammattimies pääsi katolle ja sai ujutettua mukaan puhallusputken ja sähkökatkaisijan, työ jo lähes tehty. Noin 6 kuution puhaltaminen kesti alle tunnin. Eristeestä tuli 30 sentin paksuinen.

Katolle kannattaa ennen puhallusvaihetta asentaa tuulenohjaimet, sillä lisävilla saattaa tukkia ilmaraot ja estää laipioiden ilmanvaihdon. Ohjainten asentaminen ei aina ole mahdollista ja siksi puhaltajalta vaaditaan erityistä tarkkuutta.

Kaikki lisäeristystä tarjoavat yritykset eivät tee lainkaan pieniä lisäeristyksiä. Siksi kannattaa jo tarjouksia pyytäessä selvittää, minkä kokoisia urakoita kullakin on tarjolla.

Säästöä ja hyötyä?

Kohteen sähkönkulutus on ollut melko korkea (noin
 30 000 kWh / vuosi). Myös talon lattiat ovat talvipakkasilla melko viileät, koska talossa on vetänyt. Sähkönkulutuksen toivotaan nyt laskevan ja vedon vähenevän, kun yläpohjan eristystä on lisätty.