MAINOS

Omenapuun istutus kotipihalle – katso video

Piha

Jaa sosiaalisessa mediassa

Omenapuun istutus kannattaa tehdä valoisalle ja suojaisalle paikalle. Omalle pihalle kannattaa istuttaa useampikin omenapuu, jos vain tilaa on riittävästi. Näin varmistuu sekä omenapuun pölytys että syksyinen omenasato.

Ohjevideolla Joel kertoo miten omenapuun lopullinen kasvupaikka valitaan ja mitä kaikkea muuta istuttamisen yhteydessä kannattaa huomioida.

Omenapuun istutus – 9 vinkkiä

  1. Syksyn omenapuiden istutuksiin sopivat esipakatut taimetAstiataimille syyskuu ei ole parasta istutusaikaa, sillä ne eivät aina ehdi juurtua ennen talvea.
  2. Syysistutuksen riskejä ovat jänikset ja myyrät, joten suojaa taimi rungonsuojuksella ja verkolla.
  3. Etsi omenapuulle aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka. Korkea pensasaita suojaa, mutta jätä väliä vähintään viisi metriä. Rakennuksen länsi- ja eteläpuolella on usein myös suojaisaa, ja jos lunta kertyy runsaasti, talvehtiminenkin onnistuu. Pohjavesi ei saisi olla liian korkealla, sillä märkä ja kylmä maa on puun tuho. Salaojitus voisi olla tarpeen.
  4. Sopiva kasvualusta on 60-70 senttimetriä syvä ja yhtä laaja. Jos pohjanmaa on tiivistä, kohota kasvualusta 30 senttiä korkeaksi, 1,5 metriä leveäksi kummuksi.
  5. Paranna multaa kasvuturpeella. Sekoita istutusalustaan 10 kg dolomiittikalkkia ja 500 g hidasliukoista, vähätyppistä seoslannoitetta.
  6. Anna taimen juurten kastua vesiastiassa ja kastele myös kuopan pohja. Jätä verkkosuojus paakun ympärille, Oikaise sykkyräiset juuret ja levitä juuristoa tarpeen mukaan.
  7. Aseta taimi istutuskuoppaan samaan syvyyteen, missä se on kasvanut. Täytä kuoppa puoliksi mullalla ja kastele.
  8. Lyö tukiseiväs lujasti taimen viereen. Täytä kuoppa ja kastele taas. Sido taimi tukiseipääseen kahdesta kohtaa.
  9. Tee istutusleikkaus keväällä.

 

Lue myös nämä vinkit omenoista ja omenapuista