MAINOS

Pientalokanava: Tiilikaton huolto

MökkiTalo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Mikään katemateriaali ei kestä ikuisesti, mutta säännöllisellä puhdistuksella ja huollolla katteen elinikää voi pidentää vuosikymmenillä. Katolle kertynyt lika rapauttaa katetta ja voi lopulta tuhota koko katon.

Tiilikattojen ongelma on katolle kertyvä sammal ja jäkälä, mutta teräskatteidenkin pintaan kertyy ajan myötä sammalta ja likaa. Erityisesti kattojen pohjoispuoli, jonne aurinko paistaa vähemmän, alkaa vihertää melko nopeasti.

Kattojen vuosittaiset kevät- ja syyshuollot voi tehdä itse. Älä kuitenkaan kiipeä katolle ilman asianmukaisia turvavälineitä! Järeämpään huoltoon kannattaa hankkia luotettava ammattilainen – jo senkin takia, että märkä katto on liukas ja vaarallinen. Seurasimme kahden erilaisen katon huoltopesua, joihin molempiin palkattiin Pohjolan Pintamestarit Oy.

Älä pese tiilikattoa itse

Ilman typpi sekä tiilessä oleva kalkki ovat hyvä kasvualusta sammalelle, joka vähitellen työntää juurikasvustonsa katteen pienimpiinkin rakoihin. Katolle kasvanut sammal imee itseensä vettä, joka voi jäätyessään aiheuttaa kattotiilien halkeilua ja ajan saatossa tuhota koko katon.

Tiilikatoille optimaalinen pesupaine on 200–250 bar, mutta vain jos vesimäärä on vähintään 35–40 l/min. Tällöin pesu on riittävän tehokas ja samalla hellävarainen eikä riko tiilipintaa. Lisäksi ammattilainen käyttää pesuissa oikeanlaista suutintekniikkaa, jolloin pesurista tuleva vesisuihku on optimaalinen katteen puhdistamiseen huokosia myöten. Kattoa ei kannata pestä omalla harrastajapesurilla, vaikka siinä tehoja riittäisikin. Todennäköisesti sillä saa vain lisää vahinkoja aikaiseksi, kun pintaa hinkkaa liian kovalla paineella ilman riittävää vesimäärää. Jos puhdistettua pintaa ei pesun jälkeen kyllästä tai maalaa, voi katto vuoden päästä olla aikaisempaa huonommassa kunnossa.

Katon pesussa käytetään emäksistä pesuainetta (esim. Isopaintin A-Clean), joka tuhoaa tiilen huokosissa asustavat sammaleen itiöt. Näin varmistetaan, ettei sammal pääse heti pesun jälkeen leviämään katolla uudestaan. Pesussa on hyvä huomioida, että katolta irtoava sammal saattaa sotkea paikkoja pihamaalla. Siksi on hyvä suojata arimmat paikat ajoissa ja tyhjentää sadevesiviemäreiden siilot pesun aikana kertyneestä sammalesta. Ikkunat kannattaa pestä vasta katonpesun jälkeen.

Anna kuivua ennen viimeistelyä

Kun tiilikatto on pesty, annetaan sen kuivua. Kuivumisen jälkeen katto kyllästetään joko läpikuultavalla suoja-aineella (esim. Pintamestareiden Tino Tiilisuoja) tai värillisellä tiilen sisään imeytyvällä tiilikattomaalilla (esim. Isopaintin Isonit). Yksi tärkeimpiä kyllästämisen tehtäviä on täyttää kaikki sammaleen ja eroosion aiheuttamat halkeamat ja tiilen huokoset. Kyllästeaineen molekyylirakenne on pienempi kuin veden, joten se täyttää pienimmätkin raot.

Käsittelyn jälkeen katto on uutta vastaavassa kunnossa ja kestää säiden lisäksi myös katseet vuosikausia eteenpäin. Katon kevytpesun voi tehdä myös itse, ja siihen on myynnissä omat aineensa. Säännöllinen kevytpesu ehkäisee uuden sammaleen muodostumista ja siirtää uutta isompaa huoltoa tai koko katon vaihtamista.