MAINOS

Pientalokanava: Viemärin sukitus

Talo

Jaa sosiaalisessa mediassa

Viemäriputkien sukituksesta ollaan totuttu kuulemaan kerrostalojen saneerausten yhteydessä useinkin, mutta viime aikoina myös omakotitalojen viemärien sukitus on alkanut yleistyä. Tutustuimme, miten tämä viemäriputkiston uusimiseen verrattuna huomattavasti helpompi ja edullisempi vaihtoehto toteutetaan.

Melko usein viemärien uusimiseen tai korjaamiseen lähdetään vasta kun vahinko on jo tapahtunut, eikä tässäkään kohteessa oltu kaukana mahdollisesta katastrofista. Kohteessamme, 1964 valmistuneessa omakotitalossa Vantaan Ruskeasannalla, viemäriputken ongelmien ensioireet tulivat esiin vuonna 2004 tehdyn kattilaremontin yhteydessä. Viemäri meni tukkoon, kun sinne laskettiin kerralla paljon kuumaa vettä, joka ilmeisesti irrotti mennessään putkiin kertynyttä rasvaa. Tukoksen poiston yhteydessä tehty kuvaus paljasti jo, että putkisto oli aika viimeisillään.

Omakotitaloissa on käytetty valurautaputkia aina 60-70-luvun taitteeseen asti, jonka jälkeen muoviputket ovat olleet vallitseva materiaali. Sukituksia ei muoviputkiin tehdäkään vaan ainoastaan valurautaputkistoon. Näitä kohteita Suomesta löytyykin vielä satoja tuhansia.

Noin viikon kestävä remontti

Sukitusremontin kesto ja hinta riippuu hyvin paljon siitä, kuinka monta viemärihaaraa talossa on ja kuinka pitkiä vetoja putket ovat. Jokainen kohde on yksilöllinen ja matkan varrella voi aina tulla yllätyksiä.

Remontti alkaa kohteen suojaamisella, jossa kaikki tilat jossa remontin aikana liikutaan ja tehdään töitä, suojataan muoveilla sekä lattiaa että tarvittaessa myös seiniä myöten. Kaikki wc-istuimet ja lavuaarien viemäriputket irrotetaan remontin ajaksi. Joskus vanhat wc-istuimet joudutaan vaihtamaan uusiin koska vanhojen irrotus niitä rikkomatta ei onnistu.

Iso halkeama pääviemäriputkessa

Kun putkistoon päästään esteettä käsiksi, tehdään niin sanottu kovakarstaus, jossa porakoneeseen kytketyllä pitkällä vaijerilla jonka päähän on kiinnitetty metalliketju rassataan koko putken sisäpuoli puhtaaksi kaikesta irtoavasta liasta. Lika imetään suoraan paikalle tilatun viemäripuhdistusauton säiliöön. Tämän jälkeen putkisto kuvataan erityiskameralla, jonka yhteydessä myös putkien pituudet mitataan sopivan mittaisen sukan asentamiseksi. Tämän kohteen kuvauksen yhteydessä paljastui mm. että talon pääviemäriputki oli talon alta haljennut usean metrin matkalta. Tästä olisi saattanut aiheutua iso vahinko.

Sukitus

Termi ”sukitus” kuvaa hyvin itse tapaa tehdä remontti. Puhdistetun viemäriputken sisään työnnetään paineella nylon-huopa putkilo, joka ennen sitä on käsitelty hartsin ja kovetusaineen sopivalla sekoituksella. Sekoitus vaihtelee putken koon ja osittain vuodenajan mukaan ja ratkaisevana erona on kovettumisaika. Sukkiakin on kolmea eri kokoja eri paksuisille putkille.  Itse sukitus tapahtuu vaihe vaiheelta. Ensin sukitetaan katolle vievä ilmanputki. Vaikka siellä ei liiku ”tavaraa” ohjautuu ilmaputkeen viemäristä siellä syntyviä kaasuja, jotka ajan mittaan syövyttävät myös ilmaputkea. pääviemäriputki joka on yleensä myös se halkaisijaltaan paksuin putki. Sukan työntäminen paineen avulla putkeen tapahtuu käänteisesesti eli ensin koko sukka työnnetään sukkapallon sisään ja sen ylempi pää kiinnitetään huolellisesti puhaltimen suulle. Toinen pää sukasta on laitettu umpeen. Kun sukan sisään aletaan puhaltamaan paineella ilmaa, työntyy se viemäriputkeen ja kääntyy samalla nurin kurin, jolloin sileä pinta jää valmiin putken sisäpinnaksi.  Kun koko sukka on puhallettu paikalleen, se saa jäädä kovettumaan yön yli. Kun pääviemäri on sukitettu, alkaa sivuvetojen sukitus. Ennen sitä kovettuneeseen pääviemärin sukkaan tehdään sivuvetojen kohdalle erityisellä sukkaporalla reiät, jotta niiden sukat pääsevät yhtymään pääviemäriin. Yhtymäkohta eli haarakappale voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Erikseen mittatilauksena tehdyllä haaravahvikkeella saadaan liitoksesta tiivis ja kestävä. Vahvike laitetaan haarakohtaan ennen sivuvetoja eli työ tehdään viettosuunan mukaan. Toinen vaihtoehto on ns. limisukitus jolloin sivuhaaraan asennettava sukka tehdään hieman pitkäksi jolloin sen pää ulottuu pääviemäriin asti. Ylitse tuleva osa hiotaan pois. Tämä tapa on nopeampi ja edullisempi.

Loppukuvaus ja kalusteet paikalleen

Kun kaikki viemärit on sukitettu, tehdään vielä loppukuvaus. Sukituksen hyvä puoli on siinä, että vaikka sen ulkopuolella olevassa valurautaputkessa olisikin halkeamia, ei sillä ole lopputuloksen kannalta merkitystä koska kovettunut sukka kantaa itse itsensä.

Kulut ja säästöt

Tämän kohteen tekemiseen meni aikaa noin 7 päivää ja koko remontti maksoi 20 000 euroa josta kotitalousvähennyksen osuus on 65%. Kannattaa remontin jälkeen olla yhteydessä myös omaan vakuutusyhtiöön asiasta koska sillä saattaa olla vakuutusmaksua alentava vaikutus. Myös, mikäli vahinkoa joskus myöhemmin sattuisi, on vakuutusyhtiön maksuista tehtävä ikävähennys sitä pienempi uudemmat putket talossa on. Tämä koskee sekä vesi- että viemäriputkia.