MAINOS

Uima-allas pihalle – piristysruiske mökkeilylle

MökkiPiha

Jaa sosiaalisessa mediassa

Uima-allas pihalle – piristysruiske mökkeilylle

Somerolaisen kesämökin käyttäminen oli vähentynyt, koska lähimpään rantaan oli matkaa. Ystävien uima-altaasta lähtenyt kipinä rakentaa pihalle allas muutti mökin ympäristön ja palautti mökille elämän.

 

Kesähelteet ovat Suomessakin saaneet ihmiset joko hakeutumaan veden äärelle tai virittämään pihalleen jos jonkinlaista vesipistettä. Varsinais-Suomessa Somerolla sijaitsevalta kesämökiltä oli lähes kahden kilometrin matka lähimpään uimapaikkaan, mikä ei oikein jaksanut innostaa liikkeelle. Kaikilla mukavuuksilla varustettu mökki oli muilta osin kunnossa ja vain alle tunnin ajomatkan päässä kotoa. Kun mökin omistaja oli käynyt katsastamassa ystävien pihalle rakennetun uima-altaan ja selvittänyt sen hankinta- ja rakennuskustannukset, oli päätös helppo. Allas oli saatava – heti.

Oikean paikan valinta

Altaan sijainti mietittiin tarkkaan. Altaalle haluttiin paikka, johon aurinko paistaa koko päivän ja johon pääsee helposti pulahtamaan suoraan saunasta. Lisäksi maaperän sopivuus kaivamiselle piti huomioida, koska lähellä oli myös kalliota. Onneksi vastaan ei tullut yllätyksiä, kun kaivuri alkoi työstää altaalle sopivaa kuoppaa.

Kaivettu hiekka levitettiin aivan kuopan viereen, jotta altaan vierustaan rakennettavalle kesäkeittiölle saatiin tasainen alusta. Kuopan pohjan tasoittamiseksi tilattiin kuormallinen soraa, joka levitettiin lapiolla ja tiivistettiin maantiivistäjällä.

Sopiva allas löytyi netistä

Kaikilla on omat makunsa ja mieltymyksensä, niin myös altaan valinnassa. Tästä altaasta haluttiin riittävän syvä, jotta aikuinenkin voi siinä uida, ja muodoltaan pyöreä, jotta sen asentaminen ei vaadi erityisiä tukirakennelmia. Lisäksi altaaseen haluttiin tehokkaat puhdistuslaitteet, jotta vettä ei tarvitse vaihtaa kesken kesän.

Kustannusten piti mahtua 3 000 euron budjettiin. Sopiva allas löytyi pientalojapiha.fi-sivujen kautta Ala-Peite Oy:n valikoimasta. 150 cm syvä ja 4 metriä halkaisijaltaan oleva allas suodattimineen täytti vaatimukset. Budjetista jäi rahaa vielä kemikaaleihin ja muihin tarvikkeisiin. Allas tilattiin netin kautta, ja se toimitettiin pihaan muutamassa päivässä.

Asennus päivässä

Kun pohjatyöt tehtiin huolellisesti, sujui itse altaan asentaminen päivässä. Asennuksessa oli mukana omistajan lisäksi hänen aikuinen poikansa ja päällysmiehenä vastaavanlaisen altaan itselleen asentanut ystävä. Yksin allasta ei kannata lähteä asentamaan, koska tietyt työvaiheet vaativat useita käsiä ja voimaakin on hyvä olla riittävästi. Altaan rullana toimitettava metallireunus painaa sen verran, että sen nostaminen varovasti kuopan pohjalle vaatii vähintään kahden raavaan miehen voimat, ellei käytössä ole erillistä nostolaitetta.

Iso terassi ja pihakeittiö täydensivät kokonaisuuden

Koska puolitoista metriä syvä allas upotettiin vain reilun metrin syvyyteen maahan, rakennettiin sen ympärille iso terassi n. 30 cm maanpinnan tasoa korkeammalle. Muu terassialue oli hieman alempana, mikä rajasi allasalueen omaksi kokonaisuudekseen.

Altaan viereen tehtiin kesäkeittiö. Valokatteella suojatussa keittiössä mahtuu sekä grillaamaan että syömään isollakin porukalla eikä vesisadekaan haittaa. Muutosten ansiosta pihasta muodostui varsinainen kesän huvittelukeskus ja hiipunut kesämökkeily heräsi uudelleen henkiin.