MAINOS

Vie ruukut ulos pakkasella – ovathan suojaverkot riittävän ylhäällä?

Piha

Ruukut ja alustat kannattaa nyt kantaa ulos, sillä pakkanen tuhoaa niistä kasvitaudit ja -tuholaiset. Jos lunta on paljon, varmista, että puutarhan puiden suojaverkot ovat tarpeeksi ylhäällä. Pian pikkulinnut alkavat etsiä kesäasuntojaan, joten on aika huoltaa linnunpöntöt tai rakentaa uusia.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pakkanen desinfioi: ruukut ja alustat ulos

Kovista pakkasista on iloakin tulevaa kasvatuskautta ajatellen. Jos käytät vanhoja ruukkuja tai taimialustoja, pese ne kuumalla vedellä ja vie viikoksi ulos pakkaseen, niin ei ole huolta mahdollisista talvehtineista ötököistä tai taudeista.

Kasvata aina puhtaalla mullalla, sillä mullassa taudit ja elukat pärjäävät kovassakin pakkasessa. Kotimaiset säkkimullat ovat yleensä puhtaita käyttää, koska tehtaat höyryttävät ne puhtaiksi. Jos käytät omaa multaa, jonka puhtaudesta et ole varma, sitäkään ei suotta kannata hyljeksiä. Kuumenna multaa pellillä (leivinpaperin päällä) 200-asteisessa uunissa ½–1 h, niin saat varmasti puhdasta multaa.

Ovathan suojaverkot tarpeeksi ylhäällä?

Osassa Suomea on lunta niin paljon, että jänikset pääsevät helposti puiden kimppuun. Kannattaa varmistaa, että suojaverkot ovat tarpeeksi ylhäällä. Pitkäkorvien halukkuus tulla etsimään evästä puutarhoista ja pihoista lisääntyy sitä mukaa kun kevät etenee ja luonnossa ruoka on tiukemmalla. Yksi hyvä keino on myös tarjota niille ruokaa, ettei niiden tarvitse syödä puita. Kaura ainakin maistuu hyvin ja siinä lintujen ruokintapaikalla se menee samalla. 

Linnunpönttöjen huoltoa

Tiaisten titityyt ja varpusten tirskunta kiihtyvät siihen tahtiin, että lintujen kesäasuntoja hyvin pian aletaan valita ja vallata. Mielestäni vaihtokauppa on erittäin hyvä: minä teen ja valmistan pöntöt, ja pikkuystävät auttavat minua puutarhanhoidossa. Muistitko, että yksi tiaispariskunta syö kesänaikana jopa 30 kg toukkia?

Jos teet uusia pönttöjä, hyvät mitat ja suuaukkojen koot löydät kätevästi täältä.

Takuuvarma kasvatussetti

Usein asiat ovat parhaimmillaan ja toimivat parhaiten, kun ne pitää yksinkertaisena. Ja niin se on myös kasvatusasiassakin. Kun haluat juurruttaa pistokkaita, koulia taimia tai kasvattaa suoraan siemenestä istutusvalmiita taimia, et tarvitse siihen kuin nämä kaksi asiaa ja varmasti onnistut: minikasvihuoneen, jossa on ylösnostettavat kennot ja kääntyvä kansirakenne (tuuletus/tiivis) ja kasvatusnapit. Kolme minikasvihuonetta (yht. 36 taimipaikkaa) ja 60 kpl kasvatusnappeja ja saat nyt settinä 9,90 € (ovh. 11,70) täältä.

Tavallisen istutusmullan käyttö onnistuu näissä myös helposti. Vielä parempaan onnistumiseen voisin antaa sellaisen vinkin, että pieni määrä juurtumisrouhetta mullan seassa antaa ihan uskomattoman hyvän vaikutuksen niin taimille kuin isommillekin kasveille, parantaa myös monivuotisten kasvua ja talvenkestoa (= vahvempi ja elinvoimaisempi juuristo). Juurtumisrouhe on täysin biologinen valmiste, joka tehostaa ja auttaa luonnollisella tavalla kasvien juurten kasvua, ravinteiden ja veden saantia sekä monivuotisten kasvien talvenkestoa. Yksi pakkaus sisältää 140 g ja se riittää n. 30–40 litraan multaa. Käyttämätön säilyy kuivassa vuosia eli ei tarvitse hätäillä avatun pakkauksen kanssa. Tilaa täältä hintaan 7,50 €.

Tämän vuoden petuniat

Petuniat ovat niin varmoja ja upeita kukkijoita, että ilman niitä piha on Seitsemän veljeksen Aapon sanoin ”pilvinen päivä, niin kuin talo ilman aitan polulla astelevaa emäntää”. Petunioiden suosio on maailmanlaajuista, ja siksi lajikkeiden kehitys on huimaa, ei pelkästään kukkien värien ja muotojen, vaan myös kasvuominaisuuksien ja hoidon helppouden suhteen! Valikoimani lajikkeista lähes kaikki ovat lajikkeita, joita ei tarvitse nyppiä. Kauden 2018 parhaat petuniat ja uutuudet löydät täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jänisverkko kasvitaudit kasvituho kasvituhot linnunpönttö ruukku ruukkuistutus ruukut


Lisää samasta aiheesta