MAINOS

Vielä ehtii istuttaa ja kalkita, muista kastella – raparperin kasvatusta

Piha

Vaikka lämmin ja aurinkoinen kevät tuntuukin kesältä, vielä on hyvää aikaa kylvöille ja istutuksille. Muista kastelal myös puutarhassa, sillä maa on erittäin kuivaa! Oletko kokeillut kasvattaa raparperia saavin alla? Kokeile - saatat yllättyä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kelin vai kalenterin mukaan?

Nyt kun kevät on ollut poikkeuksellisen lämmin ja aurinkoinen, niin helposti mieli hullaantuu ja joillekin iskee jopa paniikki, että ”kesä on jo täällä ja kaikki kasvatusasiani ovat pahasti myöhässä”. Mutta jos katsottaisiin kumminkin kalenteriin, niin huomattaisiin että ei ole aihetta paniikkiin, päinvastoin. Ollaan vielä keväässä, ja touko- sekä kesäkuukin on vielä hyvää aikaa aloittaa kasvatuksia ja laittaa kasveja kasvamaan. Ja on hyvä muistaa, että lähes joka vuosi tuo vanha kultainen sääntö ”kesäkukat istutetaan vasta kesäkuun 15. päivän jälkeen ulos” on pitänyt monena vuonna paikkaansa – ja siihen on vielä puolitoista kuukautta aikaa.

Eli ei ole syytä hermoilla etteikö ehtisi, hyvin ehtii vielä kasvattaa niin siemenestä kuin taimistakin. Vaikka itse olen aloittanut tämän kevään kasvatustyöt jo viime vuoden puolella, niin monta lajiketta tuolla vielä kiltisti odottamassa kylvöaikoja touko- ja kesäkuulle.

Kastelua, kastelua ja kastelua sekä talvisuojaturpeiden poistoa

Taisin pari kuukautta sitten kertoa, että kuinka iloinen olen tuosta runsaasta lumimäärästä, kuinka se suojaa kasveja ja sulaessaan kastelee maan.

Vaan kuinka kävikään, nämä aurinkoiset kelit haihduttivat lumen ilmaan eikä maahan imeytynyt kuin pieni osa ja tuntuu, että sekin on jo haihtunut. Eli kyllä tuonne monivuotisten penkkeihin ja puille on saanut kantaa vettä nyt ihan tosissaan ja näyttäisi sille, että vielä ainakin viikon verran menee, ennen kuin vettä taivaalta tulee avuksi. Talvisuojat olen ottanut pois ja samalla kastellut reilusti näidenkin pensaiden juuristoja. Jos olet käyttänyt erillisiä talvisuojaturpeita, niin ne kannattaa ottaa pois, että vesi imeytyy paremmin maahan.

Ja katso mikä iloinen yllätys löytyi, köynnöstuen sisältä sitä siivotessa. Siellä oli ollut pesä viime kesänä, enkä mitään ollut huomannut. Toivottavasti kelpaisi tänäkin vuonna. 

Taimien ja sisäkukkien kastelusta

Kastella on tosiaan saanut mitä moninaisimmin tavoin niin ulkona, sisällä kuin kasvihuoneillakin. Eräs vanhempi puutarhurikollegani sanoi aikoinaan, että ”ensimmäiset viisikymmentä vuotta opettelin kastelemaan ja nyt huomaan, että en osaa vieläkään”. No tietenkin hän osasi, mutta tämä kertoo hyvin sen, kuinka kastelu on haastava asia, etenkin kun puhutaan pienistä taimista.

Itselläni on sellainen aika selkeä tyyli taimien ja sisäkukkien kastelussa, että keväällä annan vettä hiukan useammin, varovaisemmin ja vähän kerrallaan, pidän taimet ikään kuin hiukan janoisina. Kesällä sitten annan vettä reilusti, mutta harvemmin ja annan mullan hiukan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Syksyllä kastelen taas hyvinkin vähän kerrallaan.

Kastelut teen aina aamuisin tai aamupäivisin, etenkin syksyllä, että kasvusto kuivuisi mahdollisimman hyvin päivällä. Näin homeiden ja härmän vaara on paljon pienempi. 

Nyt viimeistään tehtävä äkämäpunkkitarkistukset ja kerätään pullistuneet silmut pois

Jos sinulla tai tutullasi on vielä mustaherukkapensaille tuo tarkistus tekemättä, niin nyt olisi viimeiset hetket tehdä se. Pian lämpö avaa silmut ja sitten on jo myöhäistä.

Ja täältä Leenan sivuilta löydät tunnistusapua näille sekä monille muillekin ötököille. Kannattaa käydä katsomassa ja pistää osoite muistiin!

Raparperi saavin alle

Talon vanha perinneraparperi alkoi punastelemaan ja lykkäämään varsia maasta esiin heti kun lumet sulivat. Vaikka nyt ei hallanvaaraa taida ollakaan, niin laitan sille silti saavin päälle suojaksi. Ajattelin nimittäin kasvattaa osan varsista nyt englantilaiseen tyyliin saavin alla. Näin kun kasvattaa, niin varret ei ole läheskään niin kirpeitä ja niitä voi syödä sellaisenaankin. Oletko muuten koskaan kokeillut tätä? Kokeilepa, on aika yllättävä lopputulos!

Mansikkapenkkien harjausta

Tämäkin on näitä ”kelien mukaan” puuhia, eli kun kerran lumet lähti, niin harja saa alkaa heilua mansikkapenkkien päällä jo huoletta. Tosin jos penkkien välit ovat vasta sulaneet ja märät, niin ihan heti ei kannata mennä kävelemään ja tiivistämään maata. Sama juttu nurmikolla, ettei suotta tiivistetä sitä liikkumalla siellä liian aikaisin.

Unohtuiko kalkita? Ei hätää

Vaikka aiemmin keväällä vinkkasin, että kalkitus on hyvä tehdä lumen päälle, että siitä se sitten lumien sulaessa menee maahan, niin ei se missään tapauksessa ole myöhäistä nytkään. Maa on aina tyytyväinen kun se on kalkittu ja tasapainoinen. Ja erityisen tärkeäähän se oli siksi, että kasvit pystyvät käyttämään maassa olevat ravinteet ja kasvamaan hyvin, eikä maahan synny turhia ravinnevarastoja.

Ja lintujen ruokintapaikat kannattaa kalkita ihan joka kevät, näin ruokintakauden päätyttyä. Se paitsi desinfioi paikan, myös pitää maan pH:n oikeana.

Freesioiden, kannojen ja daalioiden esikasvatusta

Näiden esikasvatukset voi aloitella hyvin jo nyt sisätiloissa ja jatkaa sitä niin kauan, kunnes kelit suosii ulosviemisen, yleensä vasta kesäkuussa. Etenkin kannojen esikasvatus on ihan hyvä tehdä, sillä se tekee kukkia kumminkin koko kesän, toisin kuin gladiolukset ja freesiat, jotka kukkivat varsillaan vain kerran kesässä.

Gladioluksista valitsin tälle kesälle nämä kaksi lajiketta.

’Blue Isle’ 6,95 € / 8 kp, saatavilla täältä.

’My Love’ 8 kpl / 5,95 € (ovh 9,95) löytyy taas puolestaan täältä.

Ja kannoja löytyy kaikkiaan neljää sorttia, 9,90 € / 3 kpl, täältä.

Terveisin hyvänmielen puutarhurisi Juha

Lsää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

daalia freesia istuttaa Juha Toikka kalkita kalkitseminen kalkki kanna


Lisää samasta aiheesta