Vieläkö tietämättäsi lämmität, vaikka kesä on saapunut?

Lämmitys
Vesikiertoisen lämmityksen poiskytkeminen edellyttääkin ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Tällä tavalla säästyy energiaa ja toisaalta myös asumismukavuus paranee. Lue lisää!

Lämmityksen automatiikka huolehtii kyllä siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Säätöventtiilit eivät toimi sulkuventtiileinä: niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä.

Muista sulkea ”kesäsulku” tai pysäyttää kiertovesipumppu

Vesikiertoisen lämmityksen poiskytkeminen edellyttää ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Tällä tavalla säästyy energiaa ja toisaalta myös asumismukavuus paranee.

Vanhemmissa taloissa pumppu kannattaa käynnistää pieneksi hetkeksi pari kertaa kesän aikana, koska verkoston vedessä on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa sen jumiutumista. Lämpimän käyttöveden tuotantoon lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämmin suihku on  tarjolla koko kesän.

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän tarkistuttaminen aika ajoin kannattaa

Viisas lämmittäjä kytkee siis lämmityksen pois kesäksi, mutta erityisen viisas tarkistuttaa järjestelmän muidenkin osien toimintaa kesällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on normaalisti melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa tarkistaa aika ajoin ja tarvittaessa uusia ne lämmityskauden ulkopuolella, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo ja jatkaa:

– Tällaisia osia voivat olla patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Lämmön tuotantotavasta riippuen lista voi vielä hieman jatkua. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto kannattaa teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaakin kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen.

Näin voi välttää ikäviä häiriötilanteita talvipakkasilla, mutta myös saada aikaan selvää säästöä. Mäkinen rohkaiseekin kiinteistöjen omistajia seuraamaan lämmitysjärjestelmien toimintaa ja erityisesti niiden energian kulutusta.

– Pienenevien energialaskujen seuraaminen voi olla mieluisa harrastus, hän muistuttaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU