MAINOS

Viherkalenteri huhti–toukokuu

Piha

Puutarhuri Juha Toikan viherkalenteri kertoo ajankohtaiset vinkit kotipuutarhoihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

On sipulikukkien aika!

  • Lannoita sipulikukkia kukinnan alkaessa ja jatka 2–3 vk kukinnan jälkeen.
  • Napsaise siemenkodat pois kukinnan jälkeen, jotta sipuli saa voimaa uuteen kasvuun ensi vuodelle. Lehdet ja kukkavarsi jätetään kasvamaan.
  • Jos narsissipenkki ei kuki, ota sipulit ylös maasta, irrota sivusipulit ja istuta kaikki takaisin maahan 5–15 cm:n välein.
  • Esikasvata gladiolukset ja liljat sisällä, jotta ne kukkivat nopeammin: laita esim. maitopurkin pohjalle 5–10 cm multaa, paina sipuli mullan pintaan napakasti. Gladiolus istutetaan niin, että 1/3 sipulia näkyy, liljat 5–10 cm:n syvyyteen.

Kesäkomposti – 4 vinkkiä

  1. Kesäkompostille riittää syrjäinen n. 1,5 x 1,5 m paikka, kehikkoa ei tarvita.
  2. Laita pohjalle n. 20 cm kuivia oksia ja esim. oksasilppua, herätteeksi ohut kerros multaa ja vanhaa kompostia tai kanankakkarakeita.
  3. Kompostoi kasvijätteitä n. 20 cm kerroksittain, levitä aina ohuelti multaa päälle.
  4. Pidä kompostin päällä kerros kuivumisen estävää katetta, esim. heinää tai olkia. Saat jo vuodessa ravinteikasta multaa!

Istuta paljasjuuriset

Paljasjuuriset puut ja pensaat istutetaan ja siirretään heti, kun vain lapio uppoaa maahan. Kastele kunnolla, vaikka sataisi. Paakkutaimia voi istuttaa koko kesän.

Tomaatteja ja perunoita

Samaan sukuun kuuluva tomaatti ja peruna on vartettu käsin yhteen: saat samasta kasvista maukkaita kirsikkatomaatteja ja mullan alta herkullisia perunoita. TomTato, 12,90 €, www.puutarha.com

Vinkki!

Ruohokate ehkäisee maan alla muhivien valkosipulien kuivumista, pitää maan kosteana ja rikkaruohot loitolla. Lannoita esim. luonnonlannoitteella tai kanankakalla n. 2 dl / m2. Toinen lannoituskerta kesäkuun lopulla esim. nokkosvedellä.

Puutarhuri Juha Toikka on erikoistunut koristeja hyötykasveihin sekä niiden käyttöön kotipuutarhoissa. www.puutarha.com

Teksti ja kuvat: Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

gladiolus Juha Toikka kesäkomposti komposti kompostoida kukkasipuli kukkasipulit narsissi


Lisää samasta aiheesta