MAINOS

Viherkalenteri – huhtikuu 2021

Piha

Tarkista oikea kylvöaika aina siemenkauppiaalta, koska siemenpussissa ilmoitettu kylvöaika tarkoittaa usein Euroopan oloja ja on yleensä Suomeen liian varhainen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Paras aika kylvää – huhtikuussa kylvetään

  • hyötykasveista muun muassa kerä- ja lehtikaali, avomaatomaatti, kasvihuonekurkku, lehtiselleri, salaattifenkoli, basilika, timjami, ryytisalvia ja maustemeirami
  • koristekasveista muun muassa api-nankukka, kesäleimu, kiinanasteri, samettikukka, tsinnia, tuoksupielus ja huhtikuun lopulla tuoksuherne ja köynnöskrassi.

Näin onnistut

  • Tarkista oikea kylvöaika aina siemenkauppiaalta, koska siemenpussissa ilmoitettu kylvöaika tarkoittaa usein Euroopan oloja ja on yleensä Suomeen liian varhainen.
  • Kylvösyvyys voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: pintaan kylvettävät, eli valossa itävät, ja peitettävät siemenet. Yleensä pienet siemenet kylvetään lähemmäs pintaa ja isot syvemmälle.
  • Multana käytetään aina hyvälaatuista kylvöseosta, ja myös kaktusmulta käy. Mullan oikeasta laadusta ei kannata tinkiä, sillä vääränlaisessa mullassa siemenet eivät välttä-mättä edes idä.
  • Valoa tarvitaan jo heti kylvön jälkeen, sillä riittävässä valossa siemenistä kasvaa napakoita ja hyvälaatuisia taimia. Harkitse kunnollisen led-kasvivalon hankkimista.
  • Taimien koulinta tehdään heti ensimmäisten sirkkalehtien ilmes-tyttyä. Koulittavan taimen lehdestä, ei varresta, otetaan varovasti kiinni, ja kasvi siirretään esimerkiksi kylvötikun avulla isompaan esikasvatusruukkuun. Taimet kannattaa istuttaa syvälle, mutta lehtiä ei kuitenkaan peitetä.

Leikkauksen tarvetta?

Nyt, ennen uuden kasvukauden alkua, on oikea aika leikata pensaat. Leikata voi monella tapaa, mutta karkeasti kasvit ja tilanteet jaotellaan joko alasleikkaukseen tai harvennukseen. Pensaita ei suinkaan tarvitse leikata joka vuosi.

Teksti: Juha Toikka – Kuvat: Juha Toikka, Istockphoto

Puutarhuri Juha Toikka on erikoistunut koriste- ja hyötykasveihin sekä niiden käyttöön kotipuutarhoissa. www.puutarha.com

Lue Suomela.fi:stä lisää ohjeitapensaiden ja puiden leikkaukseen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kevätkylvö kylväminen kylvää viherkalenteri


Lisää samasta aiheesta