MAINOS

Viherkalenteri loka–marraskuu

Piha

Puutarhuri Juha Toikan viherkalenteri kertoo ajankohtaiset vinkit kotipuutarhoihin: istuta loka–marraskuussa sipulikukkia myös ruukkuun, laita puiden ja pensaiden talvisuojaukset kuntoon ja tilaa itsellesi joulun hittikukka, Waxz-amaryllis!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Syyspuutarhan vinkit

  • Kalkitse nurmikko ennen sadetta, jotta kalkki imeytyy kasvien juuristoon.
  • Pidä osa hiekoitussepelistä lämpimässä, jotta se pureutuu jäähän ja on helppo levittää. 
  • Jätä perennapenkkien siivoaminen keväälle, sillä kasvusto suojaa juuristoa talvella. Samalla talventörröttäjät tarjoavat ruokaa pikkulinnuille.
  • Pidä omenat kellarissa erillään muista vihanneksista ja juureksista, koska omppujen etyleeni vanhentaa muita säilytettäviä. 
  • Nosta ruohosipuli ja persilja maasta ja istuta ruukkuun. Ne viihtyvät verannalla hyvin ja tuottavat satoa pitkään. Istuta ne keväällä takaisin maahan. 

Viherkalenteri suosittelee istuttamaan sipulikukkia myös ruukkuihin tai muihin astioihin: ruukkuja on helppo nostella kevään tullen esille ja odotella kukkaloistoa!

Sipulikukkia myös ruukkuun

1. Salaojita ylöspäin levenevän ruukun pohja ruukunpaloilla tai kevytsoralla.

2. Täytä hiekansekaisella kaktus- tai kylvömullalla n. 2/3 korkeudesta ja tiivistä kevyesti. 

3. Istuta sipulit vieri viereen, peitä multaseoksella ja jätä muutaman sentin kasteluvara. Kastele kevyesti.

4. Vie ruukut viileään (n. +6–10 °C) ja pimeään paikkaan talveksi. Helmikuusta lähtien voit nostaa niitä sisälle ja odottaa kasvun ihmettä!

Puille ja pensaille

  • Etene talvisuojausten kanssa kelien mukaan, älä kalenterin. Liian aikaisin laitetut suojat voivat herättää kasvin talvilevosta kasvuun, mikä heikentää talvehtimista.
  • Laita jänis- ja myyräverkot ajoissa paikoilleen. Ankkuroi verkot tarvittaessa maahan, jotta ne eivät nouse talven aikana ylös. 
  • Kunnosta pensaiden tukikehikot ennen maan jäätymistä. Huomioi erityisesti herkkien kasvien ja räystäiden alla olevien pensaiden suojat. Kotamallinen suoja on yksi parhaimpia. 

Joulun hittikukka

Nosta Waxz-amaryllis lämpöön 3–4 viikkoa ennen kuin haluat sen kukkivan. Vahapäällysteistä amaryllistä ei tarvitse istuttaa tai kastella. 100 %:n kukkimistakuu! 15,90 €, www.puutarha.com

Puutarhuri Juha Toikka on erikoistunut koristeja hyötykasveihin sekä niiden käyttöön kotipuutarhoissa. www.puutarha.com

Teksti ja kuvat: Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis hiekoitus joulukukka nurmikon hoito omenoiden säilytys sipulikukat talvisuojaukset vaha-amaryllis


Lisää samasta aiheesta