MAINOS

Viherkalenteri – toukokuu 2021

Piha

Toukokuussa puuhastellaan taimien parissa! Karaise taimia viemällä niitä lämpimällä säällä ulos. Vältä kylmää ja paahdetta, äläkä kastele liikaa! Anna sipulikukille lannoitetta ja vettä, ja varmista myös ensi kevään kukinta. Miltä kuulostaisi helppohoitoinen kukkaniitty? Kaikki tämä puutarhurin viherkalenterissa!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vältä näitä taimikasvattajan virheitä

Liiallinen kastelu on yleisin syy siihen, että taimet nuupahtavat. Hennot juuret ja harvat lehdet eivät siedä liian märkää kasvualustaa, joten taimet hukkuvat hapenpuutteeseen. Mullan kannattaa antaa välillä kuivahtaa. Lehtien sumuttelu on toki aina hyväksi.

Liian vahva multa on turhan tiivistä taimille, joille sopii vain taimi- ja kylvömulta.

Suora auringonvalo ja paahde tappavat taimet melko varmasti. Paras taimivalo tulee led-kasvulampulla ja ajastimella: 12–14 tuntia valoa ja yölepo. Suorassa paahteessa taimet kuolevat melko varmasti, joten hajavalo on paras.

Kylmyys estää siemenen itämisen. Parasta on yli 20 asteen kostea lämpö. Itämisen jälkeen 15–18 astetta on yleensä suotuisin lämpötila.

Nyt karaistaan taimet

Sisällä esikasvatetut taimet on hyvä karaista ennen niiden istuttamista ulos tai lämmittämättömään kasvihuoneeseen.

  • Tuo taimet ulos paahteettomaan ja vedottomaan paikkaan ensin 5–10 minuutiksi.
  • Seuraavana päivänä tuplaa aika ja vie taimet ulos 10–20 minuutiksi.
  • Tuplaa joka päivä ulkona olon aika muutaman viikon ajan.
  • Parin viikon jälkeen voit istuttaa kasvit ulos ilman huolta.

Vinkki! Laita etenkin aurinkoisella ja tuulisella paikalla taimien päälle aluksi harsokangas. Se suojaa kasvin hentoa solukkoa vaurioilta.

↑ Käsittele koulittavaa kasvia varoen ja ota kiinni aina lehdestä, äläkä varresta.

Anna taimen jurottaa

Karaisuvaiheessa käy usein niin, että kasvu saattaa pysähtyä hetkeksi, kun kasvi alkaa sopeutua ulkoilman vaatimuksiin. Älä siis huolestu, vaan anna kasville aikaa ja hoitoa normaaliin tapaan.

Taimi yleensä juroo muutamista päivistä jopa viikkoihin, kun se on istutettu isompaan ruukkuun. Se ei ole suuttunut, vaan tekee juuria kiivaasti uuteen tilaansa. Sitten kun juuret ovat vallanneet uuden ruukun, kasvu jatkuu hurjan nopeassa tahdissa.

Sipulikukille ravintoa & vettä

Keväällä nousevat esiin ne puutarhan pikkuaarteet, jotka on laitettu maahan syksyllä. Ensimmäiset kukkivat jo.

Anna sipulikukille nyt sipulikukkalannoitetta, sillä kukinnan jälkeen ne aloittavat uuden sipulin kasvattamisen. Hyvin lannoitettu sipuli voimistuu ja kukkii taas seuraavana keväänä upeasti.

Huolehdi myös kasvuun lähteneiden talvivalkosipulien typpilannoituksesta. Asettele lannoittamisen jälkeen penkin päälle ruohokate, joka pitää maan kosteana ja lämpiminä sekä ehkäisee rikkakasvien kasvua.

Helppohoitoinen kukkaniitty sopii pieneenkin pihaan

Kukkaniitty mielletään usein isojen peltojen kokoisiksi alueiksi, mutta yhä enemmän ne kukoistavat pienillä kotipihoilla joko nurmikon korvikkeena, tienpientareena, tontin reunamilla tai lähellä keittiöpuutarhaa auttamassa hyötykasvien pölytyksiä.

Kukkaniitty onnistuu parhaiten paikkaan, joka on valoisa, kuivahko ja ravinteiltaan köyhä. Vahvaa tai jäykkää maaperää voi keventää ja köyhdyttää lisäämällä siihen hiekkaa, jolloin myös vesitalous paranee niittykukille suotuisaksi.

Lajikkeina kannattaa käyttää sekoituksia, jolloin kukkaniitystä on iloa koko kesän aina myöhäiseen syksyyn asti niin itselle kuin pörriäisillekin. Uusi innovaatio, maatuva siemenkangas mahdollistaa perustamisen vieläkin helpommin ja muun muassa rinteisiin. Se pitää myös hyvin siemenet paikoillaan sateiden aikaan ja kilpailevat rikkaruohot allaan itämisen ajan.

Kukkaniittyä ei lannoiteta ja kastelunkin voi käytännössä unohtaa sen jälkeen, kun kasvusto on ensimmäisen kerran saatu nousemaan.

Teksti: Juha Toikka, kuvat: Juha Toikka, iStockphoto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kukkaniitty sipulikukat sipulikukka suomela taimet taimi taimien kasvatus


Lisää samasta aiheesta