Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Viherpeukalon muistilista

Piha
Vinkkejä puutarhaan kevättalven varalle.
1. Varjosta hyvissä ajoin ne ikivihreät pensaat ja pikkupuut, jotka saattavat saada liikaa ahavaa. Yksikin aurinkoinen päivä voi ruskettaa neulaset ja lehdet. Tummanvihreä varjostusverkko on kaunista ja helppokäyttöistä. Sitä saa puutarhaliikkeistä.
2. Kasvatatko itse valkosipulia? Hanki kotimaista, hyvää istukasta tai jatka omilla viime kesän kynsilaukoilla. Kylmäkäsittely jouduttaa kasvuunlähtöä, joten pane valkosipulit maaliskuuksi jääkaappiin. Voit sitten esikasvattaa niitä tai istuttaa avomaalle heti, kun maa sulaa.
3. Maaliskuussa alkavat jo vihannesten kylvöt. Kylvä kuun puolivälissä sellerit, purjot ja paprikat, kuun lopulla tomaatit. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla on hyvä pistää alulle hidaskasvuiset yrtit – laventeli, mäkimeirami, mintut, rosmariini ja timjami – ja kuun puolivälissä basilika, iisoppi, ryytisalvia ja sitruunamelissa.
4. Myös perennoiden siemeniä saa ostaa siemenliikkeistä. Voit kasvattaa kukkamaan itse alusta lähtien pikkurahalla. Kylvä ruukkuihin maalis-huhtikuussa, mutta tutki en-sin pussin kyljestä, tarvitseeko siemen kylmäkäsittelyä.
5.Aloita omenapuiden leikkaukset maaliskuussa, kun hanki on jo sopivasti huvennut ja sää on leuto. Voit jatkaa huoletta huhtikuun lopulle aina siihen saakka, kun silmut alkavat turvota.
6. Käy huhtikuussa marjapensaat läpi saksien kanssa. Poista vanhat ja kuivuneet oksat, jätä eri-ikäisiä, voimakkaita oksia mustaherukkaan 20-25 ja punaherukkaan noin 20 kappaletta.
7. Pääsiäisruoho vaatii reilun viikon pulskistuakseen. Kylvä siemenet Agricolan päivän aikoihin. Voit ripotella raiheinän joukkoon muitakin nopeasti itäviä siemeniä, kuten auringonkukkaa, mungpapua, herneitä. Kylvä eri lajit vaikka ruuduiksi tai raidoiksi. Lapsille on mieleen minimaisema, jossa on kivetyt polut ja leikattava ruoho.
8. Ota perunat valoon itämään huhtikuun lopulla. Lajikkeesta riippuen sopiva idätysaika on 4-6 viikkoa, ja perinteinen istutusaika on tuomenkukinnan ja Kustaan päivän (6.6.) välissä.
Pistokkaiden juurrutus on huoletonta, kun sujautat ne yksitellen kumikorkin reiästä leikkokukkien tyvessä käytettävään vesiputkiloon.
Idea
Pistokkaiden juurrutus on huoletonta, kun sujautat ne yksitellen kumikorkin reiästä leikkokukkien tyvessä käytettävään vesiputkiloon. Voit laittaa useita yhteen suojaruukkuun seisomaan siihen asti, kunnes on aika istuttaa ne multaan.