MAINOS

Sinikan vihervinkit huhtikuiseen puutarhaan: kasvata orvokkeja ja ryhdy parsan viljelijäksi.

Piha

Hortonomi Sinikka Neuvosen vinkit keväiseen puutarhaan: uudista, varjosta, saksi, siirrä, haravoi. Bongaa lisäksi ihania kevätideoita kasvitieteellisistä puutarhoista. Lue huhtikuun vihervinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Varhainen kevät on hieno ajankohta vierailla kasvitieteellisessä puutarhassa

Puut ja pensaat ovat vielä lehdettömät, mutta sipulikuat, magnoliat, kylmänkukat, kevätesikot ja monet muut ovat täydessä vauhdissa jo toukokuun alussa. Näin on esimerkiksi Turun Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan laajassa puistossa. Kun joka puolella nousee maasta kalpeita ituja kuolleitten lehtien ja roskan joukosta, salaisen puutarhan hurmaa ja armotonta mullanruopsutushalua on vaikea vastustaa.

Parempi idea kuin ryhtyä omin päin vapaaehtoistöihin on kuitenkin tutkia nimikylttejä, ottaa kuvia ja kääntää ajatus omaan puutarhaan, josko siellä olisi paikka tarjolla kylmänkukalle, talvikkipajulle tai jollekin muulle vähemmän tutulle kevään kukkijalle. Tietoa näistä eri puolella Suomea sijaitsevista keväisistä käyntikohteista löytyy netistä osoitteesta www.kasvitieteellisetpuutarhat.fi 

Tee tämä puutarhassa huhtikuussa


Hortonomi Sinikka Neuvonen

1. Uudista

Huhtikuussa on hyvä aika leikata pensaita tarpeen mukaan: harvenna pensaista vanhimmat ja maahan kaartuvat oksat pois, uudista ränsistyneet pensaat leikkaamalla kaikki oksat lyhyiksi.

2. Varjosta

Anna varjostusverkkojen olla ainavihantojen pensaiden suojana kunnes maa on sulaa.

3. Saksi

Tee kierros keittiöpuutarhassa, kun lumi on sulanut. Ruohosipuli, liperi eli lipstikka, tarhasuolaheinä ja punahierakka aloittavat kasvun anivarhain. Nokkosia ja vuohenputken lehtiä löytyy pensaiden alta. Saksi kulhollinen vihreää, saat mojovan lisän ruokiin.

4. Siirrä

Ota daalian mukulat esiin talvivarastoista huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa ja siirrä ne viileään, valoisaan paikkaan muodostamaan tanakoita, tummia versoja.

5. Haravoi

Rapsuta nurmikot siistiksi haravalla kunhan maa on kuivahtanut. Ruohon tyvi saa valoa ja ilmaa ja maanpinta kuohkeutuu. Haravoinnin jälkeen ja sateen alla on hyvä lannoittaa.

Idea


Pikkujuoru jääkaapin ovessa

Kukka jääkaapin oveen. Lujilla magneeteilla jääkaapin oveen tai muuhun metallipintaan kiinnittyvässä potissa kasvaa pirteä pikkujuoru. Kun on aika siirtää se isompaan astiaan, tilalle voi pistää timjamin tai muun tuuhean ruukkuyrtin. Hauska keksintö löytyy lähimarketista.

Ihana orvokki on huoleton

 


Orvokit kukoistavat syksyyn asti, jos nypit pois kuihtuneet kukat, lannoitat ja kastelet, mutta varjelet märkyydeltä.

Orvokit ovat huoletonta kukkaiskansaa, karaistuneina ne sietävät muutaman pakkasasteen ja takatalveakin. Viisainta on hankkia taimia, jotka ovat olleet jo jonkin aikaa ulkona totuttelemassa kevään säihin. Orvokit kukoistavat syksyyn asti, jos nypit pois kuihtuneet kukat, lannoitat ja kastelet, mutta varjelet märkyydeltä. Uudista venähtänyt kasvusto leikkaamalla se lyhyeksi kesällä.

Kevätherkku parsa


Vihreä parsa. (kuva: KOTIMAISET KASVIKSET RY / TEPPO JOHANSSON)

Tee nyt päätös ja ryhdy tänä keväänä parsanviljelijäksi! Satoa ei vielä kannata odottaa, mutta kunhan kasvusto vahvistuu, tulevaisuuden parsaviikot ovat taatut. Kunnosta kuohkea, multava kasvupaikka valmiiksi ja hanki taimet tai juurakot hyvissä ajoin.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvitieteellinen puutarha orvokki parsa puutarhan huhtikuu