Siirry pääsisältöön

Viihtyisä koti: Rento olohuone

Sisustus
Olohuoneen sisustuksen ja sen toimintojen täytyy perustua sinun ja perheesi tarpeisiin. Et voi kopioida olohuonetta huonekaluliikkeestä tai naapuriltasi.

Kalustus

Vaikka kotiteatterit ja erilliset tv-tilat ovat yleistyneet, tv kuuluu olohuoneen kalustukseen. Kalustuksen suunnan määrittelee usein antennipistokkeen sijainti, joka yleensä on huoneen parhaalla, ainoalla ehjällä seinällä. Kun tälle seinälle sijoitetaan tv-kalusteet, niin muut kalusteet eivät enää mahdukaan kunnolla olohuoneeseen, eikä television katsominen onnistu mistään.

Sohvan paikka on olohuoneen parhaimmalla seinällä, josta usein näkee koko tilan keittiöön asti ja toivottavasti myös ulos ikkunoista. Parhaimmassa tapauksessa takkakaan ei jää selkäsi taakse. Jos tilasta ei löydy ehjää seinäpintaa, tv:lle voi hankkia oman matalan kalusteen ikkunan eteen. Tv:n ei tarvitse hallita tilaa huoneen keskipisteenä, anna mieluummin mukavan sohvan nousta tärkeimpään asemaan.

Hanki olohuoneeseen sohvan lisäksi pari mukavaa ja hauskannäköistä nojatuolia. Ne ovat käytössä joustavampia kuin hurjan massiivinen sohva, sillä tuoleja on helppo siirtää tarpeen mukaan. Nojatuoleilla saa hauskaa, vaihtelevaa ilmettä, eikä niiden missään nimessä tarvitse olla samaa sarjaa kuin sohva. Keskelle lattiaa voi laittaa pyörivät tuolit, jolloin seurustelu onnistuu helposti joka suuntaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seinät

Kivitaloissa seinämateriaalin tuntua voi korostaa tasoitteella. Moni valmistaja on tuonut markkinoille valmiiksi sävytettyjä tasoitteita, joilla seinään voi tehdä mielenkiintoisia hiertopintoja. Tasoitteita saa täysin sileänä tai erilaisilla karheuksilla, kun tasoitteeseen on lisätty esimerkiksi hiekkaa.

Kodikkuutta ja pehmeyttä saat tapeteilla, joita nykyään löytyykin joka makuun ja tyyliin sopivia. Vaihtelua seinämateriaaleihin saat myös erilaisilla puusta ja vanerista valmistetuilla paneeleilla. Kun käytät paneeleita, komeimman seinän saat paneloimalla koko seinän lattiasta kattoon, älä katkaise paneelia kesken seinän. Paneeliseinä toimii myös ns. tehosteseinänä, muut seinät voit maalata tai tapetoida. Tehosteseinän voit tehdä myös suurikokoisilla laatoilla tai verhoilukivillä.

Keskitä taulujen ripustus yhdelle seinälle, saat siitä näyttävämmän ja tehokkaamman. Ripustus kannattaa tehdä tauluripustuskiskolla. Seiniin ei tarvitse tehdä reikiä ja taulujen paikkoja on helppo siirrellä.

Tekstiilit

Matto sitoo kalusteryhmät yhteen. Mitoita matto sohvan leveyden mukaan nojatuoleihin asti. Sen ei tarvitse olla sohvan alla. Usein kovin kantikkaassa tilassa pyöreä matto rikkoo ankaran neliömäisyyden. Jos lapset leikkivät olohuoneessa, säästä itseäsi ja järjestä sinne laatikko leluille. Lapset viihtyvät siellä, missä aikuisetkin ovat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Loppusilauksena asennetaan verhot. Ne eivät saa peittää ikkunoita, sillä kaiken mahdollisen päivänvalon täytyy päästää sisälle. Verho ei myöskään saa tukkia näkymää ikkunasta ulos. Suunnittele verhot niin, että ne auki ollessaan kehystävät ikkunaa.

Valaistus

Kun tilan kalustus on kohdallaan, järjestä valoa sinne missä sitä tarvitaan. Sijoita riippuvalaisin pöydän päälle, siirrettävä lattiavalaisin lukuvaloksi nojatuolin viereen, näyttävä sisustusvalaisin huoneen nurkkaan luomaan tunnelmaa ja kohdevalaisin korostamaan seinille ripustettua taidetta.

Mieti! Miten olohuonetta teillä käytetään: onko niin, että keittiö vetää puoleensa ja olohuone on enimmäkseen tyhjillään? Pitäisikö ehkä keittiötä laajentaa, tehdä siihen lisää oleskelutilaa ja olohuone jättää vaikka vain tv:n katselua varten?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sisustussuunnittelija Eija Oksanen arvostaa ekologisesti kestäviä, ajattomia ratkaisuja, kauniita koteja ja toimivia tiloja.